Annonce
Danmark

Analyse: Nu plukkes de lavthængende frugter i klimakampen

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Mens de grønne organisationer er skuffede over ambitionsniveauet, er virksomhederne taknemmelige for den klimaaftale, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om natten til mandag.

En masse initiativer skal cementere Danmarks pionerrolle i klimakampen, og den slags vil ikke blot bringe Danmark et skridt nærmere målet om en 70 procent reduktion af drivhusgasser inden 2030.

Det vil utvivlsomt også gavne de mange danske virksomheder, der netop arbejder med grøn energi og energieffektiviseringer. Nu har de et marked, hvor de kan demonstrere deres produkter, og det er et virkeligt godt udgangspunkt, når man skal skaffe kunder på eksportmarkederne, der er i gang med den samme omstilling.

At dansk konkurrencekraft også er skrevet ind i aftalen, er med til at betrygge erhvervslivet i, at politikerne ikke vælger snuptagsløsninger for at nå i mål. Folketinget kan ikke leve med, at en dansk CO2-reduktion gennemføres ved at brandbeskatte danske virksomheder, så de flytter sig selv og deres klimabelastning til udlandet. Dermed ville både klimaet og dansk økonomi stå tilbage som tabere.

Så langt, så godt. Men med klimaaftalen har regeringen valgt at plukke de lavthængende frugter først. Vi er langt fra færdige med at snakke om klimaet, for vi er stadig milevidt fra at nå 2030-målene, selvom mandagens klimaaftale bliver gennemført til punkt og prikke.

Det er et gennembrud, at partierne er enige om at indføre en CO2-afgift, men detaljerne kender vi ikke endnu. En grøn skattereform venter forude, og det bliver en helt anderledes udfordring at nå frem til en model, der belønner virksomheder for at investere grønt, men samtidig anerkender, at ikke alle virksomheder kan skære kraftigt i deres klimabelastning.

To af de helt store klimasyndere, transportbranchen og landbruget, er heller ikke blevet meget klogere på, hvad der forventes af dem. Det må også afvente politiske forhandlinger, der skal sættes i gang efter sommerferien.

Begge brancher er med på, at de skal blive grønne, men teknologierne er langt fra på plads. På de vilkår er det svært at lande en aftale, hvor man kan sætte to streger under de forventede CO2-reduktioner. Et travlt efterår venter forude.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Hedensted

Galleri udstiller samlerobjekter

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce