Annonce
Erhverv

Analyse: Kunsten at undgå et blodbad

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Et brat ophør. Sådan anbefaler tre af landets tungeste økonomiske eksperter at få afviklet coronakrisens hjælpepakker til erhvervslivet.

Det kommer selvfølgelig ikke bag på virksomhederne, at det kunstige åndedræt fra statskassen ikke kan fortsætte uendeligt, men nyheden om de skarptskårne anbefalinger blev alligevel modtaget med en vis ængstelse.

Professorerne Torben M. Andersen, Michael Svarer og Philipp Schröder har på mindre end to uger produceret en 148 sider tyk rapport, som Folketingets partier kan hente inspiration fra, når de skal afmontere de kostbare sikkerhedsnet, der ved krisens start blev spændt ud under virksomhederne.

Hjælpepakkerne var i forvejen sat til at udløbe 8. juli, men i princippet vil de automatisk blive udfaset i takt med, at økonomien retter sig ude i virksomhederne. Hvis det går stærkt, vil virksomhederne helt af sig selv ikke længere have krav på hjælp til lønkompensation, støtte til faste udgifter og meget andet.

Det står klart, at virksomhederne er meget forskellige. Onsdag meddelte butikskæden Matas, at salget siden april har ligget over niveauet sidste år, og kæden vil nu betale sin lønkompensation tilbage. Der blev ikke brug for den.

Helt anderledes ser det ud for en række andre brancher. Hoteller og restauranter har udsigt til en sommer nærmest uden udenlandske turister, rejsebranchen har intet at lave, og modebranchen brænder stadig inde med en forårskollektion, der aldrig blev solgt.

Dertil kommer hele den eksporttunge industri med en stor underskov af underleverandører, der formentlig har den største nedtur til gode. De rammes med en vis forsinkelse, og danske politikere kan ikke stille alverden op over for en langstrakt ordretørke hos virksomhedernes udenlandske kunder.

Med en hurtig nedlukning af hjælpepakkerne risikerer vi en stribe fyringsrunder og konkurser hen over sommeren. Og så har de mange milliarder, der siden marts har været brugt på økonomisk førstehjælp, være spildt.

Professorerne peger dog på andre hensyn. De anerkender, at hjælpepakkerne blev indrettet lynhurtigt og ikke kunne tage højde for alle situationer. De er med andre ord langt fra perfekte, og det indebærer en stor risiko for, at milliardstøtten rammer skævt eller endda kan blive misbrugt.

I rapporten hedder det, at samfundet med sin milliardinvestering i hjælpepakker reelt har investeret i en option: Man har betalt for at bevare en kapacitet i virksomhederne, som hurtigt kan vækkes til live, når den akutte krise er overstået.

Det forudsætter, at der faktisk er en efterspørgsel efter de varer og ydelser, som virksomhederne producerer. Ellers må staten nødvendigvis fjerne støtten, acceptere tabet og afvente de uundgåelige konkurser.

Hvis danskernes reelle efterspørgsel efter restaurantbesøg er mindre i fremtiden, er der ikke statens opgave at holde liv i en masse restauranter. Hjælpepakkerne risikerer desuden at holde hånden under dårligt ledede virksomheder, som alligevel aldrig ville klare skærene i en markedsøkonomi.

Det er i hvert fald eksperternes logik. Nu skal politikerne forhandle om afviklingen, og det vil gå helt som forudset af alle eksperterne: Det bliver langt sværere, end det var at lukke landet ned. Allerede onsdag eftermiddag varslede finansminister Nicolai Wammen (S) en forlængelse af aftalen om lønkompensation til efter sommerferien, og dermed er beskydningen af professorernes rapport sat i gang.

Men samfundet er ikke uvant med konkurser, og de mange nye ledige vurderes rimeligt nemt at kunne få et nyt arbejde. Man skal huske på, at erhvervslivet kørte for fuldt tryk inden coronakrisen. Nedturen kommer fra et højt niveau, og Danmark har et ekstremt stærkt udgangspunkt for at genvinde det tabte.

Alligevel vil et regulært blodbad af lukkede virksomheder og hele brancher, der nærmest forsvinder fra landkortet, skabe et politisk problem. Regeringen har jo lovet, at den vil gøre alt for at hjælpe de virksomheder, der i forvejen var sunde.

Løsningen på at opfylde det løfte giver de tre professorer ikke et færdigt bud på.

Man har betalt for at bevare en kapacitet i virksomhederne, som hurtigt kan vækkes til live, når den akutte krise er overstået.

Allerede onsdag eftermiddag varslede finansminister Nicolai Wammen (S) en forlængelse af aftalen om lønkompensation til efter sommerferien, og dermed er beskydningen af tre professorers rapport sat i gang. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce