Annonce
Hedensted

Amerikanske Mau vil danse Adam til OL

Egentlig var det ikke 18-årige Maurizio di Loretos førsteprioritet at komme til Danmark, men han er blevet så fascineret af kulturen, at han nu vil give lidt tilbage for den store imødekommenhed. Foto: Michael Svenningsen
Sidste år ødelagde dårligt udstyr 18-årige Adam Nybos drøm om at deltage ved De Paralympiske Vinterlege i Beijing. Efter blot et enkelt møde har en udvekslingsstuderende på Tørring Gymnasium derfor besluttet sig for at lave et velgørenhedsarrangement for den medstuderende på Tørring Gymnasium, så det ikke gentager sig til dittoen om tre år.

Tørring: Venezuelansk-fødte Maurizio di Loreto og danske Adam Nybo går ikke under betegnelsen venner. Rent faktisk kan de knap kaldes bekendte, og de har da også kun mødt hinanden ganske kort et par gange.

Alligevel er den 18-årige udvekslingsstuderende, som sidste sommer flyttede på et årelangt ophold på Tørring-egnen, i fuld gang med at arrangere et noget udansk velgørenhedsarrangement for sin medstuderende på Tørring Gymnasium.

Under navnet "Dans for en sag" vil Maurizio di Loreto, i daglig tale bare Mau, forsøge at samle så mange tusinde kr. ind, at sitski-udøveren Adam Nybo kan indfri den store drøm om deltagelse ved De Paralympiske Vinterlege.

En drøm, der glippede sidste år - blandt andet på grund af dårligt udstyr til disciplinerne slalom og storslalom.

- I min opvækst (Mau flyttede til Florida, USA som spæd, red.) er jeg opdraget til at hjælpe folk, der af den ene eller anden grund er mindre heldige end en selv. Derfor vidste jeg, at jeg i Danmark ville lave en form for indsamling - og da jeg hørte Adam fortælle om sig selv og sine mål, var jeg ikke i tvivl om, hvem det skulle tilgodese. Det stod helt klar for mig, hvor jeg ville forsøge at gøre en forskel, siger Mau.

Den nemmeste måde at give, er ved selv at få noget igen for det. Så mens man hjælper Adam (Nybo, red.) tættere på OL, får man selv en billig salsa-time.

Maurizio di Loreto, udvekslingsstuderende fra USA

Latinamerikansk danseglæde

Selve velgørenhedsarrangementet foregår samtidig som en lille hyldest til hjemlandet Venezuela; i form af salsa-lektioner. Mod en indgangsbillet til 135 kr. kan op mod 500 deltagere lære de basale trin af Mau, mens den professionelle instruktør Erodys Castillio sørger for en noget mere avanceret gennemgang.

- Jeg er blevet virkelig fascineret af den danske kultur, som er helt unik og ikke kan genskabes andre steder. På samme måde vil jeg gerne vise den latinamerikanske kultur, jeg kommer fra. Der er det en indgroet del, at man danser salsa til fester - og det ville man nok også gøre i danseglade Danmark, hvis der var en "standard" national dans til festlige lejligheder, siger Mau.

Annonce

To modpoler

Inspirationen til overhovedet at stable arrangementet på benene er kommet fra USA, hvor det langt fra er uhørt at samle ind til ulykkelige skæbner. Eksempelvis har hans lokale Rotary-afdeling på den anden side af Atlanten en årlig velgørenhedskoncert, mens lokalsamfundet generelt stimler sammen for enkeltpersoner- eller familier, der bliver ramt af en tragisk hændelse.

- Grunden til, at man ikke ser det så meget i Danmark, er nok, at staten er så god til at hjælpe folk i nød. Det kan man blandt andet se på, at der nærmest ikke er nogen hjemløse. Danskerne har i århundrede arbejdet på at løfte hinanden, og der er en større samhørighedsfølelse af at hjælpe alle, frem for at hjælpe enkeltpersoner. Derfor er det også min oplevelse, at man i højere grad donerer til katastroferamte lande i stedet for den sygdomsramte mand for enden af vejen, siger Mau, og fortsætter:

- Amerikanere har ry for at være meget egocentrerede, men der er også mange med et stort hjerte. Jeg vil ikke selv sige, at jeg falder ned i sidstnævnte gruppe - jeg er bare opvokset til at hjælpe folk med problemer. Jeg ved ikke, hvor meget tættere Adam kommer på sine drømme på grund af mig - men bare det er et lille skub bagpå, er det alt værd, siger Mau.

Arrangementet findes sted på Tørring Gymnasium 3. april. Der kan købes billetter på tikkio.com under titlen "Dans for en sag".

De to hovedpersoner

Adam Nybo er 18 år og går på 3.g på Tørring Gymnasium. I sit første leveår blev han ramt af nervesygdommen transversel myelitis, som har medført mindre førlighed i benene. Han dyrker disciplinen slalom og storslalom som del af det danske paralympiske landshold og stiler efter deltagelse til vinter OL i 2022.

Maurizio di Loreto er ligeledes 18 år og går på 2.g på Tørring Gymnasium som udvekslingsstuderende. Han er født i Venezuela men flyttede som barn til USA.

Annonce
Horsens For abonnenter

Langt fra første gang: 35-årig sendte dickpics og truede piger til at sende nøgenbilleder, mens han var i behandlingsdom for tilsvarende kriminalitet

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Horsens

Nyt svar fra ministerium: Bådvraget i fjorden kan få lov at blive liggende

Hedensted For abonnenter

Bliver dit nabolag også tilgodeset? Se listen over ekstraordinært mange nye byggegrunde

Brædstrup

Udvidelse af hal, julebelysning og en skovtrold: Budgetforlig kastede lidt af hvert af sig

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Få styr på de vigtigste lokale historier på fem minutter

Horsens

Dement beboer gik hjemmefra og blev fundet død: Alle procedurer er fulgt både før og efter, han forlod plejehjemmet

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné, der skal forbi Horsens i 2022

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Sport

Drømmen om OL lever: Dramatisk kollision i kapsejlads var et stort antiklimaks for Horsens-sejler

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jan Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

Horsens

Beboere skal genhuses efter brand i villa

Annonce