Annonce
Hedensted

Amatørarkæolog fik bid: Supersjældent fund udgravet

42-årige Lars Thygesen fulgte lørdag med i udgravningen af to bronzeringe, han i marts fandt med sin metaldetektor på en mark ved Skjold. Fundet er unikt, siger spændt museumsinspektør.

Skjold: Udgravningen af et helt særligt fortidsfund var lørdag flyttet ind på VejleMuseerne i Spinderihallerne.

Her kunne amatørarkæologen Lars Thygesen fra Horsens følge med i, hvordan konservator Nanna B. Hansen udgravede to bronzeringe, som i marts fik hans metaldetektor til at bippe på en mark ved Skjold.

- Man skal gøre det langsomt og hellere overveje en ekstra gang end at tage en chance, sagde konservatoren, mens hun forsigtigt og under skarpt lys arbejdede med ringene.

Da jeg så, stumperne var godt grønne, blev jeg "excited" og tænkte, "nu er der endelig noget godt".

Lars Thygesen, amatørarkæolog, Horsens.
Over to lørdage er to bronzeringe blevet gravet fri af en klump jord på VejleMuseerne. Udgravningen er langt fra færdig. På billedet ses konservator Nanna B. Hansen og amatørarkæologen Lars Thygesen, der fandt ringene. Foto: Benny F. Nielsen

Offergaver af stor værdi

Konservatoren havde god grund til at være forsigtig. De såkaldte vulstringe, som blev taget op fra marken i en stor klump jord for at blive udgravet under kontrollerede forhold, vurderes til at være fra bronzealderen og har altså været skjult i jorden i mere end 2500 år.

De har formentligt tjent et formål som offergaver til guderne, og de er af stor værdi.

Ikke kun fordi der blot findes tyve af dem i Danmark, men også fordi der under udgravningen har vist sig at være rester af et muligt tekstil, som de måske blev lagt i jorden i.

- Det kan give os en guldgrube af viden om, hvilke planter, der groede i området, og hvordan miljøet har været i bronzealderen. Det er et meget specielt og særligt fund, forklarede museumsinspektør Christian Juel, der lørdag fulgte med fra sidelinjen.

Et større stykke af den ene bronzering, der med tiden er blevet grønlig, ses på billedet. Ringen har graveringer og er af en størrelse, så de formodes at være blevet båret om anklen. Foto: Benny F. Nielsen

Pludselig var der bid

Museumsinspektøren er jublende glad for, at finderen af de to bronzeringe helt eksemplarisk kontaktede museet i stedet for blot at grave de to ringe fri og indlevere dem, som andre måske ville have gjort.

Modtageren af rosen, Lars Thygesen, er også jublende glad - over sit fund. Hen over et par måneder gik han rundt med sin metaldetektor på markområdet ved Skjold uden at finde rigtig gamle genstande. Men så, pludselig, var den der - detektoren bippede, og 20-30 centimeter nede i mulden fandt han stumper af den ene bronzering.

Sådan så det ud, da VejleMuseerne i marts begyndte arbejdet med at grave en jordklump indeholdende to bronzeringe fri af en mark ved Skjold. Foto: VejleMuseerne.

Grønne stumper

- Da jeg så, stumperne var godt grønne, blev jeg "excited" og tænkte, "nu er der endelig noget godt", sagde han.

Hurtigt fandt han ud af, at der var mere end stumperne at hente længere nede i mulden, så han tilkaldte specialisterne fra Vejlemuseerne, der en dag eller to senere konstaterede, at der i og for sig var tale om en skat.

Er det dit største fund?

- Helt sikkert. Jeg synes, det er fantastisk. Det er "once in a liftetime", tror jeg, svarede Lars Thygesen.

Fortsætter jagten

Amatørarkæologen, der går på arbejde som IT-udvikler, vil undersøge, om marken gemmer på flere skatte, og derfor holder han for sig selv, hvor marken præcist er beliggende.

- Der er jo nok andre, som kunne finde på at kigge derude også, sagde han.

Bronzeringenes udgravning af jordklumpen fortsætter den kommende tid.

Når de er sikret, håber Vejlemuseerne, de kan blive udstillet, inden de skal videre til Nationalmuseet.

Her foregår vurderingen af, hvor meget Lars Thygesen skal have udbetalt i danefædusør.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce