Annonce
Østjylland

Alt faldt i hak, da de først så den nedlagte lægebolig i Ørsted

I galleri ESKs have titter disse fine jernskulpturer frem midt i alt det grønne og viser, hvordan kunst og natur falder godt sammen. Skulpturerne er lavet af Erling Mørch. Foto: Annelene Petersen
Historien om galleri ESK i Ørsted er også historien om et pensionistpar fra Horsens, der for halvandet år siden rykkede teltpælene op og på rekordtid har realiseret deres drømme om at drive galleri. Og det er naturkunsten, der får lov til at fylde i den nedlagte lægepraksis. Det harmonerer med  ejernes kærlighed og holdning  til naturen. Og så mener de, at  de er  havnet i en helt fantastisk natur på den østlige side af Randers Fjord, der er værd at fortælle andre om.

Ørsted: For få år siden havde de ikke forestillet sig, at de skulle drive galleri i Ørsted på Djursland.

Men sådan er det gået for parret Pia Tastesen og Jörn Eskildsen, henholdsvis 63 og 70.  De to boede på en nedlagt gård ved Horsens. Hun arbejdede som ergoterapeut og han som organisationskonsulent for Danmarks Naturfredningsforening. Men de havde en fælles drøm om at bruge deres forestående pensionisttilværelse aktivt og ikke mindst sammen.  De vidste også, at kræfterne skulle lægges i et galleri.

Gården blev solgt. Der blev sagt farvel til arbejdsmarkedet og goddag til en pensionisttilværelse, hvor de ellers stod frit stillet, hvad ny adresse angik. De var ikke bundet af geografiske hensyn. De så på flere muligheder i det østjyske såvel som på Bornholm.

Annonce
Ergoterapeuten Pia Tastesen og biologen Jörn Eskildsen kom til Ørsted for halvandet år siden, hvor de straks faldt for den nedlagte lægebolig i byen. Her realiserer de deres gamle galleri-drøm. Og det har de ikke fortrudt.  Foto: Annelene Petersen

Men da de trådte ind i den nedlagte lægebolig på Sygehusvej 3 i Ørsted, faldt alt på plads. De vidste med det samme, at det var her, de skulle bo. Her var pladsen til galleri og privatbolig i et og samme hus.  Dertil skal lægges en kæmpe stor have, hvor en samling skulpturer altid vil gøre sig godt. Desuden spiller naturen omkring Ørsted, tæt på fjord og hav,  en vigtig rolle for de to.

- Vi  faldt pladask for Ørsted og for den dejlige natur, vi har lige uden for døren. Det var da her, vi skulle indrette vores galleri. Det vidste vi straks, vi så huset, konstaterer Jörn Eskildsen, der er pænt tilfreds med, at han ikke skal gå langt fra hjemmet for at  studere et rigt fugleliv, som altid har haft og stadig har hans helt store interesse.

Naturen på lærred

Netop fugle har spillet en væsentlig rolle i galleriets første leveår, hvor danske naturmalere med fugle på lærredet  er blevet inviteret indenfor.

For øjeblikket fylder de tre Jens'er, med efternavnene Gregersen, Overgaard og Frimer, væggene i den nedlagte lægepraksis, der i dag har skiftet navn til Galleri ESK.

Såmænd Jörns navn fra drenge- og ungdomsårene, hvor han altid blev kaldet for Esk. Og parret har givet hinanden håndslag på, at det skal være kunstnere, der på den ene eller anden måde formår at bringe naturen ind i kunsten, som er den overordnede målsætning med deres galleri. Naturen har høj prioritet i direkte og kunstnerisk betydning.

Det vrimler med fugle på væggene i Galleri ESK, der har som målsætning at vise naturen i kunsten. Foto: Annelene Petersen

Så lige nu er det Jens Gregersens svaner, spurvehøge, kaniner og bisoner, der boltrer sig på væggene i det gamle venteværelse, mens Jens Frimers og Jens Overgaards fuglemalerier har indtaget de tilstødende rum i den gamle lægepraksis. Og ude i haven dukker Allan  Mørks jernskulpturer op mellem alt det grønne.

Senere på sommeren rykker malerne Marco Brodde, der er naturvejleder på Fanø og Ben Woodhams fra Bornholm ind i galleriet og giver deres bud på naturkunsten.  Senere lægger også yngre og unge kunstnere deres vej forbi Ørsted.

- Vi vil gerne vise hele spektret af naturkunstnere her i galleriet. Både de helt naturalistiske og de kunstnere, der opløser konturerne og blive lidt mere abstrakte i stregen, understreger Jörn Eskildsen, der også har kontakt med kunstnergruppen Dyreliv og med DANE-gruppen, der også består af kunstnere, med rod i naturmaleriet. Herunder Dorthe Kudsk fra Glesborg, der senere på året viser sine skulpturer  i det nye  Ørsted-galleri.

Annonce

Udfylder et tomrum

Pia og Jörn kendte lidt til Randersegnen, inden de slog sig ned i Ørsted. Det vil sige, de var gæster hos Birthe  Elgaard i Galleri Dahl i Sødring. Og på en måde løfter de arven efter Birthe Elgaard, der døde for nogle år siden.

Traner i dans. Fuglene er et værk, lavet  af kunstneren Jens Overgaard Christensen.  Foto: Annelene Petersen

- Der er opstået et tomrum, efter Birthes død og galleriets nedlæggelse. Hun havde også mange udstillinger med naturmalere, hvor en maler som Jens Gregersen var med i den faste kerne af udstillere, siger Jörn, der egentlig havde  planlagt en større udstilling her i foråret. Men den blev bremset på grund af coronaen.


- Vi får gæster fra mange forskellige egne af landet. Derfor er det også vigtigt for os at inddrage noget mere af området her, så gæsterne kan kombinere et besøg i galleriet med oplevelser andre steder på egnen.

Pia Tastesen, Galleri ESK


Derfor er de to også glade for, at de igen kan åbne døren til deres galleri, der på kun et år er vokset gevaldigt, ligesom der er lagt store fremtidsplaner for stedet.

- For det første vil vi gerne drive et galleri, hvor der er rart at komme.  Og vi tænker også på at udnytte vores store have meget mere og inddrage den i udstillings-øjemed, siger Pia, der også ser vældigt potentiale i den store overdækkede terrasse, der er bindeled mellem galleri og have.

- Vi har haft et enkelt musik-arrangement, og vi har i forbindelse med seneste fernisering haft kunstnerne til at præsentere deres værker og tale om deres kunst, fortæller Pia.

Annonce

Blev taget godt imod

Begge understreger, at de er blevet taget rigtig godt imod i Ørsted.  Over al forventning, siger de.

- Ørsted er en by med ildsjæle og god energi. Her bor mennesker, der vil noget med deres by og egn, siger Jörn og henviser til blandt andet genrejsningen af Ørsted Kro.

- Jeg har da aldrig gået så meget i biografen, som nu. Vi har jo Ørsted Biograf lige om hjørnet. Det er hyggeligt at komme der, supplerer Pia og understreger, at de to er blevet taget imod på den gode måde af byen.

De keramiske fugle har taget fast plads i et af lægeboligens rum, hvis ene væg passer som fod i hose med de udtryksfulde skulpturer, lavet af Majken Bilgrav.  Foto: Annelene Petersen

Derfor bestræber de sig også på at tale egnen op og gøre opmærksom på dens rige  natur og muligheder for vandreture og kig på dyre- og fugleliv. De vil også være en del af lokalsamfundet og samtidig gøre andre opmærksom på det enorme potentiale, som Djursland har.

Galleri ESK

Oprettet og drives af biolog Jörn Eskildsen og Pia Tastesen.

Galleriet viser kunst, der relaterer sig til natur og dyreliv.

Lige nu udstiller de tre naturmalere Jens Gregersen, Jens Overgaard og Jens Frimer.

Galleriet holder åbent året rundt hver søndag i tidsrummet 10-16 og efter aftale.

Galleriet holder til på adressen:

Sygehusvej 3, Ørsted.

- Vi får gæster fra mange forskellige egne af landet. Derfor er det også vigtigt for os at inddrage noget mere af området her, så gæsterne kan kombinere et besøg i galleriet med oplevelser andre steder på egnen, siger Pia og peger på destinationer som Sødringholm, Stenalt Gods, strandene på Nordkysten og ikke mindst de to færger  over Randers Fjord.

Annonce

Naturen i fokus

- Det er simpelthen så hyggeligt at tage færgen over fjorden, siger hun, mens hendes mand peger på de store naturområder langs Randers Fjord.

- Det vigtigste for mig er, at vi har et stykke østjysk vadehav fra Mariager Fjord til spidsen af Djursland. I det område er der et helt fantastisk dyreliv og natur, som mange flere burde kende.

Så det er både naturen, som den er, og naturen, fanget og gengivet i et kunstnerisk udtryk, der samler sig omkring galleriet og dets ejere. Man kan se naturen på lærrederne og i de adskillige naturbøger, som de udstillende kunstnere har lavet. de sælger nemlig også i galleriet.

De nye gallerister kan desuden glæde sig over, at deres galleri-projekt er havnet spot on i den danske debat. For vi har aldrig talt så meget om natur og naturbevaring, som vi gør i dag. Og vi har heller aldrig tidligere haft et folketingsvalg, hvor klimadebatten er blevet vægtet så højt, som den blev ved det seneste valg.

- Det betyder også, at der er en  stigende interesse for naturkunst. Og den debat er i hvert fald ikke blevet mindre under corona-krisen. Jeg tror og håber, at stadig flere får øjnene op for, hvor vigtigt det er, at vi passer på naturen, siger Jörn, der sammen med Pia yder deres bidrag til den debat.

Det er kun halvandet år siden, de flyttede til Ørsted. Det har været nogle travle måneder, og endnu flere venter om hjørnet. For selvom de har fratrådt deres tidligere stillinger på arbejdsmarkedet, så er det ikke ensbetydende med, at de har sat sig hen for at nyde et stille otium.

Tværtimod. Men de nyder at kunne indgå i et arbejdsfællesskab om noget, der interesserer dem begge så meget - naturen og kunsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce