Annonce
Horsens

Allergi-bombe i Sydbyen afværget: Kommunen stopper plantning af birketræer

Birketræerne er plantet på støjvolden langs Ringvej Syd meget tæt på Overmarksvej (th.). Foto: Morten Pape

Kommunen nåede at plante mindst 150 ud af 700 planlagte birketræer langs Ringvej Syd, inden en nabo pointerede, at træerne ville sende en pollensky henover hans to allergi-ramte børn. Afdelingsleder i kommunen anerkender, at det er "uhensigtsmæssigt" at plante birketræer så tæt på et boligområde.

Annonce

Horsens: Birketræernes pollen er helt i top, når det gælder gener for allergikere. Alligevel gik kommunen i denne uge i gang med at plante netop birketræer langs Ringvej Syd meget tæt på det nærliggende boligkvarter.

Entreprenøren nåede fra mandag til torsdag at plante mindst 150 birketræer, men arbejdet er nu sat i bero, efter at en borger gjorde kommunen opmærksom på, at man var ved at etablere en veritabel "allergi-bombe" tæt på hans og andre allergi-ramte familiers huse.

Per Gregersen, der bor på Novembervej i kvarteret ud mod ringvejen, rettede i mandags henvendelse til kommunen, efter at han via sin grundejerforening var blevet opmærksom på, at der var planer om at plante omkring 1600 fyrretræer og 700 birketræer på støjvolden langs ringvejen.

Per Gregersens to børn har begge pollenallergi, og udsigten til et væld af sygedage i selskab med medicinerede snøftende børn med hævede øjne satte alarmklokkerne i gang.

Han forfattede et brev til kommunen, og torsdag fik han så et brev retur fra kommunens tekniske direktør, Jens Heslop, der skriver, at arbejdet er indstillet.

- Jeg er først og fremmest glad for, at kommunen reagerer så hurtigt. Det kan jeg kun være tilfreds med, og jeg har da også en klar forventning om, at de træer, der allerede er plantet, bliver fjernet igen, siger han.

Birkepollen påvirker allergikere i en forholdsvis kort periode fra slutningen af marts til omkring 1. maj. Til gengæld er reaktionen kraftig.

Birk ligger ifølge foreningen Astma-Allergi Danmark nummer et på hitlisten over de træpollen, som mennesker med allergi over for pollen oftest reagerer på.

Jeg er først og fremmest glad for, at kommunen reagerer så hurtigt. Det kan jeg kun være tilfreds med, og jeg har da også en klar forventning om, at de træer, der allerede er plantet, bliver fjernet igen.

Per Gregersen, beboer på Novembervej
Entreprenøren nåede at plante mindst 150 træer, inden operationen blev stoppet. Det er endnu uvist, om de allerede plantede træer bliver fjernet. Foto: Morten Pape
Annonce

Fulgte landskabsarkitekts plan

Allan Lyng Hansen, afdelingsleder i Affald og Trafik, Horsens Kommune, anerkender over for Folkebladet, at det er "uhensigtsmæssigt" at plante birketræer tæt på et boligområde.

- Birkepollen kan jo flyve ret langt, og der er ingen grund til at øge mængden. Der er sket det, at vi har haft beplantningsopgaven langs ringvejen i udbud, og vi har så fulgt den eksterne landskabsarkitekts bud på, hvilke træer der skulle bruges. Længere har vi ikke tænkt, det indrømmer jeg gerne, siger han.

Hvorvidt de allerede plantede birketræer skal fjernes, er der ikke taget en beslutning om, siger Allan Lyng Hansen.

- Lige nu kan jeg kun sige, at arbejdet er stoppet, og at der ikke bliver plantet flere birketræer, siger han.

Står det til Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget, skal birketræerne fjernes med det samme.

- Skulle det så koste nogle tusinde kroner, er de godt givet ud. Det er ingenting i forhold til de gener, vi ellers ville udsætte borgerne for. Kæden er hoppet af i den her sag, men vi kan heldigvis nå at redde det, siger han.

Per Gregersen opfordrer kommunen til at bruge den aktuelle sag som en løftestang for at indføre en egentlig politik på området, altså at kommunen fremadrettet forholder sig aktivt til, hvilke træer der må plantes hvor.

Både Allan Lyng Hansen og Martin Ravn bifalder Per Gregersens idé.

- Det kunne nok være en god lære af den her sag, siger Allan Lyng Hansen.

Birkepollen er kun generende for allergikere en måneds tid om året. Til gengæld er reaktionen kraftig. Foto: Morten Pape
Birketræerne er plantet på støjvolden langs Ringvej Syd meget tæt på Overmarksvej og Novembervej. Beplantningen af birketræer er nu stoppet, men det er endnu uvist, om de allerede plantede træer bliver fjernet. Foto: Morten Pape
Birketræerne er plantet på støjvolden langs Ringvej Syd meget tæt på Overmarksvej og Novembervej. Beplantningen af birketræer er nu stoppet, men det er endnu uvist, om de allerede plantede træer bliver fjernet. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce