Annonce
Læserbrev

Alle vinder, når ufaglærte opkvalificeres: Med den rette indsats kan vi vende krisen til noget positivt

Ifølge beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil opkvalificeringen af 2000 ufaglærte til faglærte give overskud i løbet af blot 10 år, og den offentlige saldo vil være forbedret med omkring tre mia. kr.

Læserbrev: Det er næppe gået en næse forbi, at antallet af ledige er steget markant på grund af corona-krisen.

Alene her i regionen er ledigheden steget med 35,4 pct., siden Danmark lukkede ned.

Samtidig er antallet af nyopslåede stillinger faldet med ca. 35 pct. på landsplan, og man behøver vist ingen længerevarende uddannelse for at kunne se, at det ikke er en gunstig situation, de ledige er i på nuværende tidspunkt.

Særligt udsat i kriser som denne er gruppen af ufaglærte. Det så vi under den seneste finanskrise, og det ser vi nu igen, hvor ufaglærte er overrepræsenterede i ledighedsstatistikkerne.

Men i enhver krise er der mulighed for handling, og det er uhyre vigtigt, at vi får hjulpet de ufaglærte, der rammes af ledighed.

Som følge af den seneste finanskrise så vi, at omkring 50.000 ufaglærte jobs forsvandt, og frygten er, at vi vil se noget lignende i skyggen af coronaen.

Så lad os få opkvalificeret den del af arbejdsstyrken, der har mest brug for det, og dermed få rustet dem til det arbejdsmarked, der venter på den anden side.

Det vil ikke blot gavne dem selv, men også hele arbejdsmarkedet, hvor der i forskellige brancher kommer til at mangle op mod 70.000 faglærte i løbet af blot fem år.

I 3F har vi en række bud på, hvilke håndtag man dreje på fra politisk hold for at sikre opkvalificeringen af gruppen af ufaglærte.

For det første mener vi, at man skal fjerne den karensperiode, der betyder, at nyledige ikke kan komme i gang med det seks-ugers jobrettede kompetenceløft, de har krav på, før de har gået ledig i fem uger.

Et sådant tiltag vil betyde, at ufaglærte med det samme begynder at opbygge kompetencer i retning af de dele af arbejdsmarkedet, hvor der er efterspørgsel.

For det andet mener vi, at det førnævnte seks-ugers forløb skal udvides til 10 uger, da dette vil sikre et endnu bedre match mellem arbejdstager og de efterspurgte kompetencer.

Slutteligt mener vi, at der skal gives en økonomisk håndsrækning til de ledige.

Ifølge en analyse fra Discus og Epinion fra efteråret er økonomien den største barriere i forhold til at gå i gang med et længerevarende uddannelsesforløb. Dette tillæg vil nedbryde en del af den barriere, og det vil samtidig stimulere forbruget og være med til at sætte hjulene i gang igen.

Ifølge beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil opkvalificeringen af 2000 ufaglærte til faglærte give overskud i løbet af blot 10 år, og den offentlige saldo vil være forbedret med omkring tre mia. kr.

Så lad os komme i gang med det samme - med den rette indsats kan vi vende krisen til noget positivt.

Martin Jensen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Flere byggepladser udsat for tyverier

Annonce