Annonce
Horsens

Alle smilte: Horsens nye, store naturområde er klar

Så erklærer vi hermed projekt Tolstrup Enge for åbent, sagde skovrider Søren Hald bagerst, mens han sammen med formand for teknik- og miljøudvalget i Horsens Ole Pilgaard (DF) smed kampesten i åen. Foto: Lars Juul

Tolstrup Enge blev officielt indviet. Det skete med taler og rundvisning

Annonce

Gedved: Det er blot en måned siden området, der udgør Tolstrup Enge, var sort bar jord med en snoet å gennem landskabet.

Nu er gravemaskinerne væk, og området er vokset til, så man knap skulle tro, at der er tale om et helt nyetableret vådområde.

Det nyrenoverede vådområde blev fredag eftermiddag officielt indviet med taler og varme pølser.

Formand for teknik- og miljøudvalget i Horsens Kommune Ole Pilgaard Andersen (DF) og skovrider ved Naturstyrelsen Søhøjlandet, Søren Hald, foretog den officielle åbning ved at kaste hver sin store kampesten i åen - uden at projektleder Anne Gro Thomsen så bekymret ud af den grund.

- Det er kun godt for vandløbet, hvis der er noget, som ørrederne kan gemme sig bag, forsikrede den lokale biolog og forfatter Eigil Holm.

Han skulle afslutte dagens seance med en tur ud i vådområdet, hvor han ville fortælle om stedets biologi.

Fredag eftermiddag var området ikke så vådt endda.

- Men det var det, da jeg for tre dage siden var ude for at se på stedet. Jeg havde kun taget mine sko på, indrømmede Ole Pilgaard med et grin.

Genopretning af Tolstrup Enge og å

Projektets formål er at begrænse kvælstofudledningen til Horsens Fjord.Det er et statsligt projekt.Arealet er på 30 hektar - eller 300.000 kvm - svarer til ca. 42 fodboldbaner.Der er blevet genslynget 1,6 km vandløb med udgangspunkt i historiske matrikelkort fra området.

Der er etableret 16 gydebanker på strækningen.Bunden er blevet hævet i å-løbet, og dræn og grøfter er blevet afbrudt.

Der vil opstå hyppige oversvømmelser. Det er godt for reducering af kvælstof. I alt forventes der fjernet 3,7 ton kvælstof om året.Projektet kan desuden supplere kommunens indsats mod ekstrem nedbør, der skaber oversvømmelser i byen. Vandet bremses og opsamles på engen.Området forbliver ikke i offentlig eje, men det kan fremover besøges efter de almindelige regler om adgang på anden mands jord. Derudover er der gode oversigtsmuligheder over området fra en ny p-plads ved Tolstrup Kirke, Kirkevej 19, og fra broen, der går over åen.Foruden Tolstrup Enge er der i perioden 2012-2017 etableret 12 andre statslige vådområder, der supplerer den kommunale indsats i vådområder. Samlet bidrager de til at reducere kvælstof-belastningen i sårbare kystområder. Disse statslige vådområder på sammenlagt 1600 hektar vil resultere i en reduktion af kvælstof-belastningen med op mod 184 ton kvælstof årligt.

Ole Pilgaard Andersen (DF) og Søren Hald holdt de officielle taler ved indvielsen af Tolstrup Enge. Foto: Lars Juul
Annonce

3,7 ton kvælstof

Omkring 35 var mødt op for at overvære den officielle åbning.

Det var en meget glad Ole Pilgaard, der i sin tale sagde, at naturgenopretning er noget, han går meget op i.

- Der er 13 statslige vandløbsprojekter, og det er dejligt, at vi har et af dem her i Horsens Kommune, sagde Ole Pilgaard.

Han fortalte, at området vil kunne reducere udledning af 3,7 ton kvælstof til Horsens Fjord.

- Man kan kun glæde sig over, at man kan få sådan et projekt fuldstændig gratis, sagde han med et grin. Det er staten, der har betalt gildet.

Skovrider Søren Hald sagde i sin tale, at det umiddelbart ikke lyder af meget at reducere kvælstofudledningen med 3,7 ton.

- Men prøv at forestille jer, hvordan 3,7 ton kvælstof ville se ud - og at man kommer det lige ned i Horsens Fjord, sagde Søren Hald, inden Gedved Lokalråd stod klar med pølser og brød til de fremmødte.

Tolstrup Enge strækker sig over 30 ha. Det forventes, at området vil være oversvømmet i perioder om vinteren. Kort: Naturstyrelsen
Annonce
Annonce
Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce