Annonce
Horsens

Alle partier er enige: Horsens får en stadsarkitekt, der skal være lidt af en supermand

Borgmester Peter Sørensen (S) i midten, her flankeret af Paw Amdisen (SF) og Michael Nedersøe (DF), glædede sig over, at alle partier var med til at tage ansvar for kommunens udvikling. Foto: Morten Pape
Den røde side af byrådet talte mest om løft i velfærden og en historisk satsning på det grønne område, da budgetforliget i Horsens blev præsenteret tirsdag eftermiddag. Den blå fløj glædede sig over, at det nu endelig er lykkedes at komme igennem med en stadsarkitekt.

Horsens: Det har været et omstridt tema ved den seneste håndfuld budgetforhandlinger, men nu er det vedtaget: Horsens Kommune får en stadsarkitekt, der ifølge borgmester Peter Sørensen (S) vil kunne indtage sin plads på rådhuset i første halvår af 2022.

Nyheden er en af rigtigt mange, som man kan finde i det 56 sider lange budgetforlig for Horsens Kommune 2022-2025, som  blev offentliggjort på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

De præcise rammer for stadsarkitektens arbejde skal nu defineres af direktionen, men det står fast, at stadsarkitekten skal  "sikre en rød tråd mellem plads til moderne byudvikling og respekten for byernes historie og arv", som det er formuleret i forligsteksten.

Annonce

Han eller hun skal også sikre en "klimavenlig og bæredygtig udvikling".

Stadsarkitekten har i flere år været en mærkesag for den blå side i byrådet, og Martin Ravn (V) sagde på pressemødet, at han tror, at kommunen med ansættelsen af en stadsarkitekt nu "ser ind i en anden fremtid".

- Vi kan se frem til en by, hvor vi får vækst med omtanke, og hvor det ikke bare handler om at få plads til så mange borgere som muligt, konstaterede han.

Orakel og supermand

Aktuelt vil stadsarkitekten kunne komme til at spille en rolle i blandt andet udviklingen af Åkvarteret mellem Bilka-området og Søndergade, hvor det af budgetforliget fremgår, at første etape sættes i gang i 2022. Her er det infrastrukturen i krydset Niels Gyldings Gade/Høegh Guldbergs Gade ved Jensens Bøfhus, som står først for.

Stadsarkitekten kan også få en rolle i udarbejdelsen af en ny trafikplan, Trafik 2035, der skal bygge videre på den eksisterende trafikplan, Trafik 2030. Her er en af nyhederne fra budgetforliget, at det nu står fast, at byrådet officielt vil arbejde for en nordlig omfartsvej fra Stensballe til E45.

Det sagde de også på pressemødet

Otte partiledere og gruppeformand Andreas Boesen (S) var repræsenteret på pressemødet, hvor budgetforliget blev præsenteret. Her er nogle citater fra politikerne:

Jakob Bille (LA): - Vi prioriterer infrastrukturen meget højt. Nogle vil kalde os Horsens' asfaltparti nummer et, og det har jeg egentlig ikke noget imod.

Paw Amdisen (SF): - Hvis der er noget, der adskiller dette budget, fra tidligere år, så er det det grønne område. Vi er meget ambitiøse, men det er også nødvendigt.

Martin Ravn (V): - Der er behov for en ny trafikplan. Vi kan jo se, at de nye ringveje ikke løser de trafikale problemer i midtbyen.

Michael Nedersøe (DF): - Jeg er glad for at kunne hjælpe Venstre og Konservative med at få en stadsarkitekt, når de nu ikke selv formåede at få det igennem.

Anni Jakobsen (Miljølisten): - Skolehaver kan være med til at styrke børns viden om biodiversitet og plantebaseret mad, og jeg håber, at skolerne kan se ideen i det.

Lisbeth Torfing (EL): En af vores sejre i budgettet, er, at vi nu har fået slået fast, at skoler skal stille computere til rådighed for eleverne. Det vil gøre en mærkbar forskel for skoleelever i kommunen.

Peter Sørensen (S): - Det, budgettet først og fremmest handler om, er kernevelfærd, det gode liv.

Esben Hedeager (K): - Det er muligt, at Michael Nedersøe har sagt, at han vil have en stadsarkitekt fem gange, men jeg har sagt det 500 gange. Det er noget, jeg har kæmpet for i fire år, og jeg er glad på Horsens' vegne.

Andreas Boesen (S): - Vi gik til forhandlingerne med et ønske om at løfte velfærden, og det er vi lykkedes med. Der er penge til det hele, fra vugge til hjemmehjælp.

Med det brede ansvarsområde, der altså også inkluderer bæredygtighed og klima, lød det fra flere på pressemødet, at der nok er brug for lidt af et orakel eller supermand.

Borgmester Peter Sørensen (S), der ikke selv har været en fortaler for en stadsarkitekt, nøjedes med at konstatere, at der ligger en grundig proces forude i forhold til at afstemme forventningerne til en stadsarkitekt.

Annonce

Velfærd og klima

Fra den røde side af byrådet blev der på pressemødet især lagt vægt på forbedringer af  velfærden og en "historisk satsning" på den grønne omstilling.

Arbejdskraften er der måske ikke, men der er med budgetforliget økonomi til at indføre minimumsnormeringer i kommunens institutioner, penge til skolerne bliver fremrykket, og der er 15 millioner kroner på vej til hjemmeplejen.

Andre kommuner må være grønne i hovedet, når de ser, hvor store ambitioner, vi har i Horsens.

Andreas Boesen (S), gruppeformand

Investeringer i velfærden, der i alt svarer til 150 ekstra "varme hænder" på de berørte områder, fortalte Peter Sørensen på presseområdet.

På det grønne område lægger politikerne op til, at kommunen skal forpligte sig på at blive klimaneutral i 2030.

- Det er et meget ambitiøst mål, og det kræver, at vi tænker det grønne ind i alle de beslutninger, der bliver taget, lød det fra Paw Amdisen (SF).

- Vi får en stadsarkitekt, der skal beskæftige sig med klima og bæredygtighed, men det er ikke nok at styrke forvaltningen. Vi får også et nyt klima- og naturudvalg, og pengene følger med i den grønne pulje, vi har vedtaget. Andre kommuner må være grønne i hovedet, når de ser, hvor store ambitioner, vi har i Horsens, lød det fra gruppeformand Andreas Boesen (S).

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Min eksmand synes, vores børn får for meget junkfood hos mig - kan han bestemme over det?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Hedensted

Ny butik: Rune og Jill sælger vin fra Italien fra en ombygget garage i Hedensted

Horsens For abonnenter

Fra Junivej til Agerbakken: 18 boliger har skiftet hænder

Horsens

Se video fra Marys besøg i Horsens: Særligt én studerende havde sommerfugle i maven

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

AC Horsens For abonnenter

Nu venter VB i 1/8-finalen: AC Horsens' historiske pokaltriumf kastede disse fem tillægsgevinster af sig

Odder

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Horsens For abonnenter

Efter pres fra Venstre: Nu bliver det gratis at gå på tønden i midtbyen

Horsens

Se videoen: Nu er Mary kommet til Horsens

Annonce