x
Annonce
Horsens

Allan var med til at åbne Fængslet: Det er et drømmejob at dykke ned i historien

Allan Skou Larsen har en bachelor i forhistorisk arkæologi og arbejder i dag som formidler og rundviser på Fængslet. Han har været med, siden Fængslet slog dørene op for offentligheden i 2012. Foto: Morten Pape

Rundviser på Fængslet Allan Skou Larsen har været med siden, fængselsportene blev slået op for offentligheden i 2012. For den i dag 66-årige herre er Fængslet mere end et arbejde - siden barnsben har han drømt om at dykke ned i historien og blive formidler.

Horsens: Allan Skou Larsen er ansat hos Horsens Museum - på Fængslet. Her arbejder han som formidler, et arbejde han betegner som et drømmejob, der lod vente på sig.

- Siden jeg var lille, har jeg altid været interesseret i at finde ind til historien bag ting og effekter og holder generelt meget af historiens aner. Jeg blev dog i første omgang uddannet typograf og arbejdede som sætter i mange år. Jeg var desuden fritidsarkæolog, og da typograf-branchen døde hen, besluttede jeg mig for at tage fag på arkæologi-studiet ved Aarhus Universitet. Inden jeg havde fået set mig om, havde jeg hele uddannelsen, fortæller han.

Efter endt bachelor i arkæologi blev Allan Skou Larsen i 2006 ansat ved Horsens Museum som leder af Fundværkstedet, der tidligere lå i Nørregade og i dag er flyttet til Fængslet.

- Det var og er rigtigt spændende med den arkæologiske kulturarv, synes jeg. I en række år blev der bygget særligt mange huse og derfor gjort mange fund. Men da finanskrisen bed sig fast, smittede det også af på os og vores mængde arbejde, fortæller han.

Annonce

Jeg er glad for at kunne være med til at besvare en hel masse spørgsmål samt videregive og formidle historien - et stykke af Horsens' fortid.

Allan Schou Larsen

Kort om Fængslet

Horsens fik som kompensation for det nedlagte Slesvigske Kyradserregiment Danmarks første fængsel efter den nye straf- og fængselsordning, Horsens Straffeanstalt i 1853. Dengang var fængslets tre fløje bygget færdig, den østlige og fjerde fløj byggede fangerne færdig i årene efter.Var oprindeligt et fængsel for langtidsfanger. Endte med at være et sted for flere typer fanger.

Horsens Statsfængsel lukkede i 2006 og åbnede som Fængslet for offentligheden i 2012.

Horsens Kommune ejer i dag Fængslet. Driften står Fonden Fængslet for. Udover Fængselsmuseum på stedet rummer det også en sleep-in, cafe, turistkontor, kontorfællesskaber og danner rammen om koncerter og andre events.

Er i dag den ene af Horsens Museums to huse. Anden afdeling ligger på Sundvej med blandt andet sølv-, oldtids- og middelalderfund, en legetøjsudstilling og udstilling om den horsensianske opdagelsesrejsende Vitus Bering.

Der er i dag 18 rundvisere på Fængslet.

Denne sommer er der rundvisninger flere gange om dagen. En ny tema-rundvisning kører frem til og med 12. august om fangen Mozart Lindberg, der sad i fængsel i 60 år og blev løsladt som 82-årig. Desuden er der specifikke udstillinger og aktiviteter for børnefamilier, børn 4-10 år. Der er også mulighed for at besøge Fængslet uden at tage på rundvisning.

Først typograf så formidler - Allan Skou Larsen holder af sit job på Fængslet. Foto: Morten Pape

Mennesket bag

Allan Skou Larsen blev i 2012 tilbudt at blive rundviser på Fængslet. Og det tøvede han ikke med at takke ja til.

- Jeg er født i Hundested og opvokset tæt ved Horsens. Og som så mange andre, havde jeg ofte gjort mig forestillinger om, hvad hverdagen i et fængsel helt konkret bestod af. Så at være med til at åbne Fængslet for offentligheden var stort, siger han.

- Som barn kiggede jeg derop og tænkte, at det måtte være nogle afstumpede mennesker, der sad der. I dag er jeg med til at fortælle om livet inde bag murene og med til at aflive nogle af de mange myter. Der har ofte været tale om fanger med svære opvækstvilkår - om skæbner.

Som formidler får Allan Skou Larsen en del af de tidligere fanger ind under huden.

- Man kommer tæt på personerne forstået på den måde, at vi gennem dagbøger, øvrige beretninger, billeder og fortællinger lærer meget om mennesket bag fangedragten. Og i det kan man hos de fleste mærke, hvor svært livet har været for dem, og hvorfor deres svære opvækst har præget dem i den retning, hvor det endte med fængsel, siger Allan Skou Larsen.

Allan Schou Larsen

66 år.Født i Hundested og opvokset mellem Egebjerg og Gedved og flyttede senere til Horsens.

Uddannet typograf og har arbejdet som sætter. Frem til 2006 fritidsarkæolog.

I en arbejdsløshedsperiode i 1990'erne fik han i første omgang arbejde på museet på Sundvej og var med på udgravninger.

Arbejdede i 1996 på Tørring Uddannelsescenter som projektleder og underviser og brugte her Uldum Kær som arkæologisk arbejdsmark.

2006: Bachelor i forhistorisk arkæologi.

2006: Ansat på Horsens Museum.

2012: Ansat på Fængslet under Horsens Museum.

Arbejder desuden som guide i forbindelse med byrundture og guidede ture i det åbne landskab i Hedensted og Horsens kommuner. Forbereder og skriver her selv sine manuskripter. Han er blandt andet manden bag ture til Endelave, guidede ture til Voervadsbro og Egebjerg/Hansted - et samarbejde mellem Horsens Museum og AOF.

Allan Skou Larsen fortæller hvert år mange tusinde besøgende om en række af fortidens mere dystre sider af livet, når han viser rundt på Fængslet. Foto: Morten Pape

Ferien er holdt

Sommerferien er blandt Fængslets højsæsoner, og for Allan Skou Larsen betyder sommeren arbejde med mange rundvisninger om dagen.

- Jeg har af sammen grund holdt min ferie. Jeg synes jo det her er så spændende, at jeg ikke kunne forestille mig ikke at være rundviser - heller ikke selvom det betyder ferie uden for juli måned. Det er altid ekstra sjovt op til åbningen af en ny udstilling som for eksempel vores sommeraktivitet - en temarundvisning om fangen Mozart Lindberg, der sad 60 år i fængsel. Op til nye rundvisninger skal nye manuskrifter læres udenad, og her har jeg ekstra travlt, siger Allan Skou Larsen.

Der er et utal af trapper og gange på Fængslet, men Alan Skou Larsen kender i dag det hele som sin egen bukselomme. Foto: Morten Pape

Familiære testpersoner

Allan Skou Larsen fortæller, at han som rundviser altid får lov til at give feedback på manus - og eventuelt få ændret eller justeret noget, hvis det måtte give bedre mening for rundvisningen.

Når Allan Skou Larsen så mener at have alt på plads, har han altid en måde at teste tingene på. Familie og venner bliver hidkaldt og skal så deltage i en prøverundvisning.

- Der er meget, der skal falde i hak, men kan jeg mit manus, går det hele. Der er også forskel på, om det er børn eller udelukkende voksne, jeg viser rundt. Det ved jeg ikke altid, inden jeg står med en gruppe, og det er her, min indlæring skal stå sin test. For så skal der justeres på nogle knapper - noget skal fremhæves eller måske nedtones - alt efter aldersgruppen, jeg står overfor, siger han.

- Alle kan dog få en ret unik oplevelse heroppe på hver deres måde, og jeg er glad for at kunne være med til at besvare en hel masse spørgsmål samt videregive og formidle historien - et stykke af Horsens' fortid, siger Allan Skou Larsen.

Der er i dag mange tusinde genstande, der mangler at blive registreret af Horsens Museum. Man er indtil videre nået til 10.031 registreringer.

Allan Skou Larsen lever af at dykke ned i fortiden via sit job som formidler og rundviser på Fængslet. Når han viser rundt bliver han ofte mødt med megen interesse og stor spørgelyst fra de besøgende - både fra børn og voksne. Foto: Morten Pape
En af Fængslets sommerferieaktiviteter er tema-rundvisningen om Mozart Lindberg, der sad i fængsel i 60 år. Rundvisningen tager en time og kører frem til og med 12. august. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Politiet og kommunen advarede om at besøge Den Genfundne Bro: - Hvis der havde været for mange her, var vi gået igen

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Annonce