Annonce
Debat

Alkoholmisbrug er et samfundsmæssigt problem, og derfor skal hele samfundet være med til at løse det

Azra Hasanbegovic. Arkivfoto: Mette Mørk

Læserbrev: På den netop afholdte KL's Rusmiddelkonference 2021, som jeg deltog i på internettet, hørte jeg et par oplæg om kvalitet i alkoholbehandling.

Peter Konow, direktør for Alkohol & Samfund, og Reinhold Schäfer, leder af misbrugsbehandling i Ringsted Kommune, gav os et fagligt incitament til efterfølgende refleksion over problemet, hvilket har bekræftet mig i, at det er et vigtigt emne at forholde sig til.

Jeg har allerede givet min mening til kende og gør det igen.

Ifølge Danmarks Statistik drak hver dansker over 18 år i gennemsnit 9,7 liter ren alkohol i 2018. Dette svarer til 647 genstande om året eller 12 genstande om ugen.

Men det reelle forbrug er større end salget, fordi den alkohol, man køber i udlandet eller drikker udenlands, ikke er regnet med.

Dette resulterer i, at ca. 147.000 danskere er afhængige af alkohol og kan ikke stoppe deres forbrug uden behandling.

Derudover har ca. 640.000 danskere et skadeligt alkoholforbrug, og ca. 860.000 danskere er storforbrugere og drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Dette kalder på handling. Men ikke alene alkoholbehandling. Der skal mere til. Alkoholmisbrug er et samfundsmæssigt problem, og derfor skal hele samfundet være med til at løse det.

Jeg ser sundhedsfremme og forebyggelse som det første og vigtigste trin i forhold til bekæmpelse af overdrevet alkoholforbrug.

Der skal ikke mange skridt til, for at overdrevet alkoholforbrug bliver til alkoholmisbrug. Derfor er en tidlig opsporing nøglen, man kan bruge til at åbne den første dør.

Jeg undres over, at det stadigvæk er noget af et tabu at tage en snak om alkoholmisbrug i det åbne rum. Jeg har forsøgt flere gange på forskellig vis, men blev tildelt forskellige motiver og intentioner, som slet ikke holder.

Både som menneske og politiker er jeg bekymret for dem, der finder trøst, mestring eller blot overlevelsesstrategi i overdrevet druk.

Jeg forstår dem godt, har empati for deres udfordringer, og netop derfor italesætter jeg problemet.


Sammen kan vi give plads til, at man snakke om alkoholmisbrug.

Azra Hasanbegovic


Sammen kan vi give plads til, at man snakke om alkoholmisbrug, uden at det opfattes som stigmatisering, kritik, afvisning eller fremmedgørelse.

Det må være vores fælles ansvar og jeg vil gerne være med til at bidrage med min stemme. Privat, fagligt og politisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

SuperBrugs øgede overskuddet

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Annonce