Annonce
Indland

Alger får kommuner til at fraråde badning i flere søer

I Silkeborg, Skanderborg og Aarhus er der problemer med sundhedsskadelige alger i flere søer.

Flere østjyske kommuner fraråder badning i søer på grund af algevækst.

Det skriver TV2 Østjylland.

Skanderborg Kommune har indført badeforbud ved Stilling Strand, og ved Silkeborg frarådes badning i Silkeborg Langsøs midtbassin og Gjessø.

Endelig skal borgere i Aarhus undgå kontakt med vandet i Brabrand Sø og Aarhus Å, fordi der her er blågrønalger.

Ifølge biolog Maibritt Langfeldt Sørensen fra Silkeborg Kommune er der mange alger i vandet i de nævnte søer ved Silkeborg - og her er der formentlig også tale om de potentielt sundhedsskadelige blågrønalger.

- Hvis man bader et sted med mange alger, kan man få udslæt og forgiftning med hovedpine, kvalme og opkast.

- Man skal sluge noget vand, inden man kan mærke, at man bliver syg, men man skal passe på alligevel, fordi det er giftigt, siger hun til TV2 Østjylland.

I søer med mange næringsstoffer giver kombinationen af varmt og vindstille vejr gode betingelser for blågrønalger, og det er særligt børn og hunde, der er udsatte, fortæller biolog Maibritt Langfeldt Sørensen.

- Børn er små, og derfor er de mere udsatte. Hunde er også meget udsatte, og det sker nogle gange, at en hund dør, når den har drukket af det her algevand, så de skal holdes væk fra vandbredden, siger hun.

Mens man altså skal holde sig fra at hoppe i vandet i Silkeborg Langsøs midtbassin og Gjessø, ser badevandskvaliteten fin ud i langt de fleste andre badesøer i Silkeborg.

Det gælder blandt andet Almindsø, Thorsø og Bryrup Langsø. Hinge Sø og Silkeborg-søerne er ret plagede af alger, men endnu ikke så meget, at man ikke bør bade.

Også andre steder i landet er der problemer med blågrønalger i vandet.

Rudersdal Kommune i Nordsjælland fraråder således badning ved Birkerød Roklub, Kinabugten i Furesøen, ved Holte Roklub og Sjælsø Strand ved Eskemose Skov.

Ifølge TV2 Lorry kan man tjekke indholdet af alger, når man skal ud at bade, ved at gå ud i vandet til knæene. Er der stor algevækst, vil vandet være meget uklart, og man vil ikke kunne se sine fødder.

Er vandet derimod klart, er der ikke umiddelbart nogen fare ved at gå i vandet.

Derudover kan man orientere sig hos de enkelte kommuner, som måler indholdet af alger i sø- og havvand.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Hushandler er steget med mere end 100 procent: Skanderborg, Hedensted og Horsens topper boligstatistik

Annonce