Annonce
Horsens

Alberts drøm lever videre: Idrætsarkivet har eksisteret i 25 år

Jenny Kammersgaard i 1936, da hun netop er kommet i land efter at have svømmet fra Langeland til Korsør. Det gjorde hende til æresmedlem i Horsens Svømme og Gymnastik Forening. Foto fra Horsens Idrætsarkiv
Har valgt at droppe reception på grund af coronasituationen.

Horsens: Den 2. december er det 25 år siden, at Horsens Idrætsarkiv slog dørene op for arkivets første udstilling.

Det blev i 1995 markeret med en reception i nyetablerede lokaler i Gasvej 21, hvor borgmester Vagn Ry Nielsen holdt åbningstalen. Der bliver dog ikke borgmestertale ved 25 års-jubilæet. På grund af covid-19-situationen bliver dagen ikke markeret med reception.

Det var en drøm for den tredobbelte DM-vinder i 400 m hækkeløb og tidligere stadioninspektør, Albert Rasmussen, da arkivet og den første udstilling kunne åbne. Udstillingen bestod overvejende af billeder og effekter, som han havde samlet gennem 40 år

Ideen til et idrætsarkiv kom fra formanden for Sportssammenslutningen for Horsens og Omegn (SfHO), Børge Jørgensen. SfHO fik samlet en arbejdsgruppe af gamle idrætsledere, der arbejdede for et idrætsarkiv i Horsens. Formålet med arkivet blev: "At arbejde for synliggørelse af idrættens historie i Horsens og omegn."

Annonce

Jenny i fokus

Da et enigt byråd i december 1997 besluttede at skænke grund og tilhørende bygninger til Industrimuseet, var idrætsarkivets tilstedeværelse på førstesalen i nr. 21 en del af pakken.

Samlingen er vokset betragteligt. Jenny Kammersgaards præmie- og gavesamling er arkivets fornemste. Fem OL-dragter fra sejlerne Poul Ohff (1952) og Steen Secher (1988 og 1992), kajakroeren Birgitte Froberg (1988) og fodboldspilleren Gitte Krogh (1996), samt roeren Aksel Bonde Hansens sølvmedalje fra OL 1948 kan også ses. Seneste klenodie i samlingen er bokseren Johny Jensens EM-bælte fra Rom 2007.

Horsens Folkeblad har bl.a. overdraget sit sort/hvid-billedarkiv til idrætsarkivet.

Syv frivillige er tilknyttet arkivet, som drives af Sport Horsens, som SfHO ændrede navn til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Her er der ingen jubel over fremskudt genåbning: - Det var på høje tid

Annonce