Annonce
Sport

Alberte er ung kvinde bag rattet i stylede biler og vilde ræs: - Jeg vil ikke sige, at jeg er en drengepige

Alberte Brink Thomasen kører i sin Peugeot, der stilmæssigt ligner de andres på holdet Team MTM Brædstrup. Men siden hun er holdets prinsesse, skulle den selvfølgelig være lyserød. Foto: Kim Jepsen/k-j-foto
I Klakring bor en passioneret ung, kvindelig racerkører i Alberte Brink Thomasen. Hun lærte koblingspunktet før mange af sine jævnaldrende, men gad alligevel godt at være begyndt bag rattet et par år tidligere.

Klakring: Kønskontrasterne kører i de høje gear, når Alberte Brink Thomasen fra Klakring sætter sig i sin lyserøde Peugeot ved målstregen klar til ræs.

Ligesom hun elsker at male bilerne i skarpe farver til de skarpe sving, lige så frustreret bliver hun over, at det ikke helt dur sammen med lange, lakerede negle.

- Jeg vil ikke sige, at jeg er en drengepige. Jeg laver måske mere drengede ting og gider ikke bruge lang tid foran spejlet på makeup. Men derfor kan jeg stadig tage kjole på og sætte mit hår fint op, fortæller den 17-årige ræser.

Annonce

Midt mellem motorolie og reservedele kalder de andre på Team MTM Brædstrup hende da også for prinsessen i teamet.

I virkeligheden er Alberte bare en ung person, som elsker biler, fart og fællesskabet heri.

Fra gymnastik til gearskifte

Sådan har det dog ikke altid været - altså dét med biler og fart. Det meste af sin ungdom i Brædstrup har Alberte Brink Thomasen haft meget mere hang til spring- og rytmegymnastik.

I 13-årsalderen måtte hun dog opgive gymnastikken grundet sine hypermobile led, så noget andet skulle fritiden fyldes ud med.

- Min far er mekaniker og har tidligere kørt klassiske ralleys. Jeg har også været med til min storebror Mathias' ræs, siden han var 13. Selv om det lå lige til højrebenet, var jeg alligevel modstander af at begynde på det selv, husker hun og forklarer det med:

- Det kunne man da ikke som pige.

Her runder Alberte Brink Thomasen et sving til et af sine nylige ræs. Hendes mor, Mona Brink, er lidt nervøs, når hun drøner dækkene rundt i jorden, men støtter Alberte i hendes passion. Foto: Kim Jepsen/k-j-foto

Alberte begyndte så småt at køre med på faderens store græsplæne. Det var under ordnede forhold, og hun fik smag for adrenalinen, selv når det føltes vældigt angstprovokerende.

- Her skylder jeg nok især min bror en stor tak. Han sad gerne ved min side og lærte mig de forskellige tricks og hemmeligheder. Både omkring bilen og omkring ræs, siger Alberte Brink Thomasen.

- I dag kan vi stadig smide et sæde til i min bil (man kører normalt kun med ét sæde, førersædet, red.), og så kører vi sammen nogle runder, hvor vi hygger, og min bror lærer fra sig.

Annonce

Den venskabelige tone

Siden hun blev 16, har den unge bilentusiast både kørt klubmesterskab og endda DM i såkaldt Folkerace - en række af løb, der er knapt så dyrt at deltage i. Hun tager afsted med storebroderen og den 13-årige holdkammerat Oliver, som udgør Team MTM Brædstrup.

Alberte Brink Thomasen kører selv i kategorien Ladies, hvor der er lidt langt mellem de helt unge kvindelige kørere.

- De fleste er vel +30 år, men min bedste veninde er 21. Hun bor godt nok i Nordjylland, så der er lidt langt mellem os, men det gælder de fleste af mine venner, jeg har mødt gennem ræs.

Alberte Brink Thomasen kører i sin Peugeot, der stilmæssigt ligner de andres på holdet Team MTM Brædstrup. Men siden hun er holdets prinsesse, skulle den selvfølgelig være lyserød. Foto: Kim Jepsen/k-j-foto

Igen kommer vi tilbage til fællesskabet. For det er bare et vigtigt element i motorsporten.

- Hvis man kører galt, og der sker lidt med bilen, står holdkammerater såvel som modstandere klar til at hjælpe med eksempelvis reservedele, fortæller hun om sin sport.

- Selvfølgelig er man konkurrenter på banen. Men når vi træder ud af bilen bagefter, kan vi sagtens sige: "Fandeme godt kørt" eller "Årh, du var træls på banen" i venskabelig tone, griner Alberte Brink Thomasen.

Annonce

Snyd med koblingspunkt

Folkerace er givetvis ikke det dyreste ræs, men det kræver stadig sin økonomi at bygge på bilerne. Både hun og broderen får hjælp fra HT Biler, som faderen er partner i, men de har også gjort sit for at tjene lidt ind til deres sport.

- Vi har søgt flere lokale sponsorater, hvor vi helt primitivt gik rundt med sedler til butikker og virksomheder. Folk har taget rigtigt godt imod os, kan Alberte fortælle og uddyber:

- Mad får vi sponsoreret fra Rema1000 i Brædstrup, og vores matchende dragter har den lokale ejendomsmægler i Brædstrup Linda Riis sørget for.

Hele engagementet omkring ræs blev også taget godt imod af hendes tidligere klassekammerater fra skolen, der spurgte, hvornår de måtte sidde med ved siden af hende.

Samme begejstring mødte hun ikke blandt dem, hun tog kørekort med.

- Nej, de syntes, at det var lidt snyd, at jeg kunne så meget af det tekniske i forvejen. Men altså, jeg har jo også været der. For mig var koblingspunktet jo også et helvede at lære, siger hun igen med et grin.

Annonce

Sporten gjorde selvsikker

Der er selvfølgelig stadig dem, der mener, at hun ikke kan eller burde køre bil - fordi hun har det køn, som hun har. Men det giver Alberte Brink Thomasen ikke så meget for.

- Det har givet mig en masse rygrad at deltage i sporten og møde hele miljøet omkring den. Det styrker mig både socialt og psykisk og gør mig mere selvsikker. Hvilket får mig til at slappe af i det, afslører køreren.

I fremtiden håber Alberte på at kæmpe sig op til de lidt dyrere løb. Det bliver dog fortsat på hobbybasis, da hun for tiden krydser fingre for at kunne læse til dyrepasser i Aarhus.

Stadig med udgangspunkt i Klakring, da hun til sommer runder de 18 år og kan køre selv.

- Det er her i området, jeg har min familie. Så jeg har ikke travlt med at skulle væk, fortæller Alberte Brink Thomasen.

Er der noget, du fortryder i forhold til at vælge ræs som din sport?

- Næh. Jeg ærgrer mig faktisk kun over, at jeg ikke allerede startede med at deltage i ræs som 13-årig. Prøv at tænke på, hvor god jeg så ville have været nu.

Det har givet mig en masse rygrad at deltage i sporten og møde hele miljøet omkring den. Det styrker mig både socialt og psykisk og gør mig mere selvsikker.

Alberte Brink Thomasen, 17-årig fritidsracerkører fra Klakring
Annonce
Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

På torsdag banes vejen for seks spor på E45: Ved udgangen af 2026 skal 38 kilometer motorvej stå færdig

Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Annonce