Annonce
Odder

Al mulig grund til highfive: Kasserede værdier skæppede i kassen

Trætte men glade. De ansatte på den nye værdicentral i Odder var tilfredse efter den første åbningsdag. Foto: Michael Svenningsen
Kunderne strømmede til, da Renosyds nye værdicentral i Odder åbnede lørdag.

Odder: Grib en murerspand og gå i gang!

Der var rift om de alternative indkøbskurve, da den nye værdicentral i Odder åbnede lørdag formiddag, og folk sivede ind i den 550 kvadratmeter store butik for at gøre sig et fund. Men også udenfor, hvor diverse byggematerialer er placeret, var der mange kunder.

Her var det dog mest mænd, der luskede rundt og kiggede på fliser, græsslåmaskiner, haveredskaber og terrasseplanker, som det kan være nok så dyrt at anskaffe sig i et byggemarked. Blandt andre Poul Nielsen, som var kommet for at finde file, som han bruger, når han laver knive. Han kom derfra med en rulle meterlange trapezplader.

Annonce

- Jeg kunne ikke stå for dem til den pris. De skal bruges til at lave overdække til en voliere, som vi har i haven. Nu skal jeg bare lige finde ud af, hvordan jeg får dem med hjem, fortalte den ældre mand, mens han ude på p-pladsen kæmpede med at få sine indkøb ind i bilen.


Jeg skal da love for, at jeg kommer igen, når man kan få så mange ting til sine byggeprojekter. Næste gang skal jeg have nogle lægter til en kompostbeholder.

Michelle Bech


Også veninderne Signe Egemose Lund, Stinne Jensen og Michelle Bech var forbi den udendørs afdeling med byggematerialer, havemaskiner og deslige, og særlig Michelle Bech var begejstret.

Michelle Bech (tv.) fra Odder havde besøg af veninderne Signe Egemose og Stinne Jensen (th.). De havde først på dagen ingen anelse om, at de skulle ud og kigge på lægter. Foto: Michael Svenningsen

- Jeg er lige flyttet i hus i Odder, og besøget her var ikke planlagt. Vi skulle bare hygge os. Men jeg skal da love for, at jeg kommer igen, når man kan få så mange ting til sine byggeprojekter. Næste gang skal jeg have nogle lægter til at bygge en kompostbeholder af, sagde den nye husejer, som sammen med veninderne konstaterede, at varerne i værdicentralen er betydeligt billigere end på tilsvarende genbrugsmarkeder i Aarhus-området.

- Næste gang skal vi ned i Retroen Genbrug, som efter sigende også skulle være ret god. Det er da herligt med så mange tilbud i en by, sagde hun.

Ikke konkurrenter

Netop det udsagn glæder den daglige leder af værdicentralen Jeppe Vestergaard.

Værdicentralen i Odder

Renosyd indviede den første værdicentral i Skanderborg i 2015 med det mål at give ny værdi til affaldsprodukter, der ellers skulle knuses, deponeres eller brændes efter aflevering på Renosyds genbrugspladser.

Lørdag åbnede en tilsvarende værdicentral på Skovdalsvej 22 i Odder.

Renosyd kalder værdicentralen for fremtidens genbrugsbutik, og de varer, du finder i butikken, vil spænde fra legetøj og elektronik til byggematerialer. På grund af god plads udendørs vil der i Odder blive fokuseret ekstra meget på byggematerialer.

- Al indtjening går til drift af værdicentralen, hvilket vil sige lønninger til de ansatte, husleje og så videre. Derfor er vi da også i gang med at etablere et samarbejde med blandt genbrugsbutikker, som kan komme og hente varer hos os, når de mangler noget. Vi vil jo det samme, nemlig give affald ny værdi. Der er nok affald til os alle sammen, siger lederen, der sammen med to-tre andre ansatte kommer til at stå for den daglige drift i Odder. Dertil kommer de borgere, som i forbindelse med for eksempel et jobafklaringsforløb kommer i praktik på værdicentralen. Det sker allerede i Skanderborg, som jobcentret i Odder Kommune har et samarbejde med.

Annonce

Vi skal tænke på vores børn

Tilbage til alle de byggematerialer, der gennem det seneste stykke tid er blevet fisket op fra containerne på Renosyds genbrugsplads i Odder, og som der lørdag blev solgt ud af.

Tømrermester Flemming Dalum fra Dalum Byg i Odder var også forbi værdicentralen på åbningsdagen, for han er blevet grebet af tanken om mere genbrug.

Tømrermester Flemming Dalum kunne godt tænke sig, at der bliver etableret en ordning, så håndværkere kan læsse deres overskudsmateriale af ved værdicentralen. Selv købte han lørdag en lille høvlebænk til barnebarnet. Foto: Carina Mayner

- Som håndværker ved jeg godt, hvor nemt det er at køre forbi genbrugspladsen, når dagen er omme, og man står med noget byggemateriale, som man ikke skal bruge. Men dels koster det os håndværkere penge at komme af med affaldet, og dels er det skidt for vores børn, at vi bare smider ud. Derfor vil jeg godt være med til at etablere en form for samarbejde med værdicentralen, så vi på sigt kan læsse vores affald af her - til glæde for andre, siger han.

Sikkert er det i hvert fald, at lysten til at købe genbrug er stor i Odder. Det kunne medarbejderne på værdicentralen konstatere, da dagen var omme, og kassen skulle gøres op.

Da var der på fire timer blevet solgt for godt 40.000 kroner, hvilket er langt mere, end hvad værdicentralen i Skanderborg tjener på en typisk dag.

Man kan ikke vide sig sikker på at få fingrene i det bedste ved at møde, når værdicentralen åbner. For de ansatte læger hele tiden nye varer frem. Her er Jeppe Vestergård i gang. Foto: Michael Svenningsen

Jeppe Vestergaard ved da også godt, at nyhedens interesse formentlig har bidraget kraftigt til det høje tal.

-Det er dejligt, at vi er blevet taget godt imod, og pengene vil blive brugt til workshops, forbedringer og så videre, siger lederen.

Værdicentralen i Odder har åben tirsdag og torsdag klokken 13-17 og lørdag klokken 10-14.

Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce