Annonce
Navne

Aktiv altmuligmand fra Skanderborg runder 80 år - hans mål er 116

Jørgen Lund Christiansen drikker ofte af Helligkilden på Vestermølle ved Skanderborg. Det samme gjorde eks-skanderborgenseren Chris Mortensen, der blev 115 år. Privatfoto
Journalist, debattør, foredragsholder, idémand og fundraiser Jørgen Lund Christiansen sætter fortsat sit præg på Skanderborg og omegn.

Fødselsdag: 115 år og 252 dage gammel døde Chris Mortensen i 1998 som verdens ældste mand på et dansk aldersdomshjem i Californien. Frisk til det sidste begrundede han sin høje alder med, at han i de første 19 år af sit liv, inden han rejste ud, jævnligt havde drukket af Helligkilden på Vestermølle ved Skanderborg Sø, hvor han var født og voksede op.

Jørgen Lund Christiansen viser grupper rundt på Vestermølle og drikker sammen med dem af kilden 100 gange om året. Han indbyder alle til at være med i Club Chris, hvis formål er at slå rekorden og blive 116. Selv fylder han 80 år fredag 21. januar og er fortsat i fuld i vigør.

Uddannet på Vejle Amts Folkeblad

Jørgen Lund Christiansen betegner sig selv som adm. altmuligmand. Bag det ord ligger en opvækst på landet, skolegang i den stråtækte hver anden dag, god gammeldags vækkelse på Rødding Højskole og Kalø Landboskole, landmandsuddannelse, fodermesterjob i Egypten, gartner i Canada og journalistuddannelse på Vejle Amts Folkeblad med et halvt års afbræk på den gamle journalisthøjskole i Vennelyst, Aarhus.

Som redaktør af Uddelerbladet medvirkede han til afsløring af jagtklubskandalen i FDB, var medstifter af Landsforeningen Den Lokale Andel og i 24 år frem til 1999 dens daglige leder. Under hans ledelse udviklede Den Lokale Andel sig fra at være en informations- og lobbyistforening til et handelsselskab med milliardindkøb af grovvarer - især foder, gødning og pesticider - til landbruget fra ind- og især udland. Foreningen etablerede importterminal i Fredericia, rapsoliefabrik i Aarhus og forsikringsselskab på Cayman Islands.

Annonce

Internationalt engagement

I 1999 etablerede Jørgen Lund Christiansen sig som selvstændig rådgiver og kommunikatør med primært landbrugsvirksomheder som kunder. Over årene har han organiseret og forestået 40 faglige studierejser til en række lande på seks af de syv kontinenter. Kun Antarktis mangler.

20 gange har han været dansk deltager i den internationale landbrugsjournalistsammenslutning, IFAJs, årskongresser ud over kloden. Netop nu er han involveret i forberedelse af den næste kongres, som til sommer finder sted i Danmark.

Som fundraiser og idémand står JLC bag etableringen af Kultur- og Oplevelsescenter Vestermølle, hvor en halv snes folkelige foreninger i samspil med Skanderborg Kommune siden 2009 har investeret 41 mio. kr.

Annonce

Ny mission

Endnu en millioninvestering er på vej: Møllelauget, som Jørgen Lund Christiansen er formand for, overtager i løbet af 2022 Vestermølles hovedbygning og vil her med baggrund i andelsbevægelsens historie sammen med museumsfolk- og universitetshistorikere fortælle om baggrunden for velfærdssamfundet - folkeligt, politisk og økonomisk.

Der bliver også plads til et Galleri Julius, som i en permanent udstilling vil vise de seneste 50 år historie fortalt gennem bladtegner Julius' spidse pen.

Jørgen Lund Christiansen har sin egen pen og er stadig en flittig gæst på flere avisers debatsider, ligesom han ofte giver sin mening til kende fra talerstole rundt om i landet.

Fra artiklen

Jørgen Lund Christiansen har sin egen pen og er stadig en flittig gæst på flere avisers debatsider, ligesom han ofte giver sin mening til kende fra talerstole rundt om i landet.

Når corona og myndighederne tillader det, melder fødselaren ud om et åbent hus-arrangement på Vestermølle.

Jørgen Lund Christiansen står i spidsen for arbejdet med at omdanne Vestermølles hovedbygning til et museum, hvor der også bliver et Galleri Julius. Her er bladtegnerens portræt af 80-års fødselaren. Tegning: Julius
Annonce
Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Horsens

Kroen kan købes for 1,5 mio. kr., men ApS jonglerer med flere muligheder

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Horsens

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Brev fra Borgen For abonnenter

Flot balance mellem det højtidelige og det folkelige: Dronningen fortjener at blive fejret

Brædstrup

De ældre skal i bevægelse: Nu kommer der gode gåstier i skoven

Annonce