Annonce
Horsens

Aftaler om jobklausuler kan være ugyldige efter nytår

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Jeg er indehaver af en virksomhed, og jeg har klausuler med medarbejdere. I forbindelse med et frasalg indgik vi i 2014 en aftale med en anden virksomhed, som bl.a. begrænser mine medarbejdere i at blive ansat hos denne virksomhed.

For et par år siden fik jeg at vide, at det var ulovligt at indgå disse aftaler, men at min aftale stadig var gyldig, fordi den blev indgået før 2016. Nu har jeg for nylig fået besked om, at min aftale i 2021 alligevel ikke gælder. Er det rigtigt? Jeg har brug for hjælp til at forstå, hvad det drejer sig om.

Svar:

Din forvirring er forståelig, men det er helt rigtigt, hvad du beskriver.

Den aftale, du har indgået med en anden virksomhed, kaldes en aftale om en jobklausul. Det er defineret som en aftale, hvor man hindrer eller begrænser lønmodtagers muligheder for at opnå ansættelse i en virksomhed, hvilket er lige netop, hvad du har gjort.

Den 1. januar 2016 trådte ansættelsesklausulloven i kraft, og ifølge denne lov kan en arbejdsgiver ikke længere gyldigt indgå aftaler om jobklausuler. Loven indeholder dog en overgangsordning, som betyder, at aftaler om jobklausuler indgået inden den 1. januar 2016, fortsat kan opretholdes indtil den 1. januar 2021.

Idet din virksomhed har indgået en aftale om jobklausuler med en anden virksomhed i 2014, er dine jobklausuler derfor gyldige indtil den 1. januar 2021, fordi aftalen blev indgået før den 1. januar 2016.

Den rådgivning, du har fået hidtil, har derfor umiddelbart været korrekt. Beskeden om, at din aftale om jobklausuler ikke gælder mere i 2021, er dog også korrekt.

Som nævnt gælder overgangsordningen nemlig indtil 1. januar 2021. Alle jobklausuler er derfor ugyldige efter 1. januar 2021. Det betyder, at din virksomhed efter årsskiftet ikke længere kan håndhæve aftalen om jobklausuler.

Det skal bemærkes, at jobklausuler fortsat kan anvendes i forbindelse med virksomhedsoverdragelser, og at disse aftaler stadig kan opretholdes efter 1. januar 2021.


Det betyder, at din virksomhed efter årsskiftet ikke længere kan håndhæve aftalen om jobklausuler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Advokat-komet siger farvel til partner-firkløver i LRP og tager 10 andre med sig

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce