Annonce
Horsens

Aflyst krimimesses dna-spor fører tilbage til Tobaksgården

Lida Wengel, her med sin kollega Thomas Behrmann i baggrunden, er begejstret for, at det trods covid-19 i år kan lykkes at levere en smule af det "dna", der har berømmet krimimessen. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Den store krimimesse på Fængslet i marts blev opgivet. Nu får krimifans en erstatning, der lugter lidt af den den ægte vare. Forude venter spænding om 2021-messen.
Annonce

Horsens: Den store krimimesse i Horsens blev som mange andre kulturbegivenheder corona-myrdet i marts, da pandemien ramte Danmark. Men messens dna består, og hvis man finder luppen frem og følger sporet, havner man på Horsens Bibliotek 26. september.

Biblioteket, der står bag den årlige fejring af krimi-genren, har besluttet at give en lille del af de mange publikummer, der plejer at valfarte til begivenheden på Fængslet, et plaster på såret: en enkelt dag hvor et udpluk af de forfattere, som skulle have deltaget på Fængslet, i stedet kan opleves på biblioteket i Tobaksgården.


Noget af det, der præger Krimimessen, er jo også, at den er båret af en begejstring, og det samme gælder for det her - det er virkelig fedt at skabe noget igen.

Lida Wengel


På plakaten er 11 navne, blandt andet Leif Davidsen, Niels Krause-Kjær og Katrine Engberg, og programansvarlig på Krimimessen Lida Wengel glæder sig til dagen - ikke mindst fordi aflysningen af 2020-messen ramte hårdt.

Annonce

Der faldt en tåre eller to

Der blev meget stille på kontoret, da statsministeren holdt sit berømte pressemøde i marts, husker hun om tiden i det tidlige forår, og der faldt også en tåre eller to, da det stod klart, at messen  ikke blev til noget.

- Nu har vi prøvet at lave et lille alternativ til Krimimessen. Vi savnede den, og vores samarbejdspartnere hos forlagene gjorde det samme. Forfatterne kommer jo ikke ud for tiden, selv om vi, nu da corona-situationen er stabiliseret lidt, kan se på udgivelsesfrekvensen, at der faktisk kommer rigtig mange nye krimier. Så vi spurgte nogle af de store forlag, om de ville lege med os omkring det her alternativ på biblioteket, og det sagde de ja til med det samme, fortæller Lida Wengel om baggrunden for krimidagen.

Krimidag på biblioteket

Krimidagen finder sted 26. september på Horsens Bibliotek i Tobaksgården og på biblioteket i Brædstrup.

Der er begrænset publikumstal, og man skal på forhånd købe billet til de enkelte indslag. Det kan ske via www.horsensbibliotek.dk eller på de enkelte biblioteker i kommunen.

Her er programmet:

Interviews - på 1.sal

09.30-10.00 Katrine Engberg taler om “Isola”

10.00-10.30 Holm & Bolther taler om “For barnets bedste”

10.30-11.00 Anne Mette Hancock taler om “Pitbull”

11.00-11.30 Tobias Bukkehave taler om “Kongetro”

11.30-12.00 Leif Davidsen taler om “Forræderens børn”

12.00-12.30 Niels Krause-Kjær taler om “Mørkeland”

12.30-13.00 Faber & Pedersen taler om “Satans sommer”

13.00-13.30 Lotte Petri taler om “Blodengel 2 – Åndemaneren”

13.30-14.00 Jakob Melander taler om “Ind i den hvide nat”

14.00-14.30 Anne Mette Kirk taler om “Knust”

14.30-15.00 Anna Grue taler om “Mysteriet i Genbrugsen”

Samtaler (i Salen i stueetagen)

10.00-10.50 Leif Davidsen og Niels Krause-Kjær taler sammen

11.00-11.50 Jakob Melander og Lotte Petri taler sammen

12.00-12.50 Anna Grue og Anne Mette Kirk taler sammen

13.00-13.50 Anne Mette Hancock og Holm & Bolther taler sammen

14.00-14.50 Faber & Pedersen og Tobias Bukkehave taler sammen

Program på Brædstrup Bibliotek

Samtale (i Mødesalen)

14.00-15.00 Leif Davidsen og Niels Krause-Kjær taler sammen

Annonce

Krimidag kommer vidt omkring

I løbet af de to dage i marts, som Krimimessen varer, plejer der at komme 7000 publikummer. Med corona-restriktioner in mente og plads til kun 50 publikummer til hvert indslag på krimidagen, er begivenheden selvsagt voldsomt nedskaleret.

”Plottet”, om man vil, er dog det samme.

- En del af Krimimessens dna er, at vi præsenterer en god blanding af det, der sker inden for genren, og det prøver vi at tage med her, så vi både har det store og etablerede, men også det nye. Vi har både kendte navne og debutanter, og vi kommer vidt omkring i genren, siger Lida Wengel.

- Noget af det, der præger Krimimessen, er jo også, at den er båret af en begejstring, og det samme gælder for det her - det er virkelig fedt at skabe noget igen. Vi kan også mærke, at publikum er derude. Vi får gode reaktioner på sociale medier, og både forlag og forfattere er klar, siger programplanlæggeren.

Annonce

Spænding om 2021

Krimidagen bliver dog ikke en fuldgod erstatning for den rigtige krimimesse, som Lida Wengel og de øvrige arrangører på Horsens Bibliotek håber at gennemføre igen til næste år.

Mens corona-krisens "rovmord" på messen i 2020 kunne sammenlignes med et syret og pludseligt tvist på en kriminalromans handling, er der snarere tale om en langsomt opbygget spænding frem mod 2021. Her skal messen efter planen - og som traditionen byder - igen skal finde sted i marts. Hvis covid-19 vil...

Ender handlingen så godt eller dårligt? Det tør Lida Wengel ikke spå om, men hun konstaterer, at biblioteket endnu ikke er gået i gang med planlægningen.

- Vi er nødt til at vente og se, hvad myndighederne melder ud, før vi kan gøre noget. Jeg håber, at vi i løbet af oktober kan vurdere, om messen bliver til noget i 2021 eller ej, forklarer hun.

Niels Krause-Kjær lancerer ny bog på krimidagen

Journalist og krimiforfatter Niels Krause-Kjær, der har rødder i Kattrup ved Horsens, benytter krimidagen på Horsens Bibliotek til at løfte sløret for sin kommende bog.

Den får titlen "Fandens Forår" og er med sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste højaktuel. Handlingen spindes over "hemmeligheder , magtkampe, fake news og det udvalg som fører kontrol med nationens efterretningstjenester," oplyser forlaget Lindhardt og Ringhof.

"Fandens Forår" er tredje uafhængige bind i Niels Krause-Kjærs politiske spændingsserie. Ligesom Kongekabale og Mørkeland bevæger romanen sig i grænselandet mellem medier og politik og beskriver magtspillet i kulissen, uddybes det.

Krause-Kjær interviewes på krimidagen i Horsens af Lida Wengel og er i samtale med Leif Davidsen.

Det personlige møde mellem læsere og forfattere er også en vigtig grundsten under krimimessen, påpeger Lida Wengel. En af dem, man kan møde på krimidagen, er Leif Davidsen, som Lida Wengel også skal interviewe på scenen. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Hedensted

Galleri udstiller samlerobjekter

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce