Annonce
Hedensted

Afgifter på varm luft: Fjernvarmekunder kan miste op til 1200 kroner

"Tudetosset", lyder det fra formand Morten Juhl Lassen fra Hedensted Fjernvarme som reaktion på, at Christiansborg vil lægge afgifter på gratis luft. Arkivfoto: Morten Pape
Et igangværende projekt til 30 mio. kr. var blevet skrinlagt, hvis Hedensted Fjernvarme havde fantasi til at forestille sig, Christiansborg vil lægge afgift på gratis overskudsvarme.

Hedensted: Det lyder næsten som en molbohistorie, at man skal betale afgift for gratis luft, men det er ikke desto mindre den situation, Hedensted Fjernvarme og dens godt 2000 medlemmer nu ser ud til at ende i.

I hvert fald lægger et helt nyt lovforslag op til, at der fremover skal betales afgifter for at udnytte virksomhedernes overskudsvarme til at varme husstandene op. Det gør sig også gældende, selvom man aftager overskudsvarmen uden beregning - og alternativet er blot at sende det ud i atmosfæren til ingen verdens nytte.

Den besked ramte formand Morten Juhl Lassen som en hammer, da det lokale fjernvarmeselskab netop har sat gang i en 30 mio. kr. stor investering i fremover at aftage overskudsvarme fra virksomheden Air Liquide.

Forslaget betyder nemlig, at pengene ikke er ret godt givet ud. Og havde de på forhånd kendt til lovforslagets eksakte ordlyd, var bremsen blevet trådt helt i bund.

- Vi bliver ramt af noget, som ingen havde tænkt, kunne lade sig gøre. Økonomien bliver helt anderledes, og det irriterer os, at vi kunne have forvaltet de 30 mio. kr. bedre. Hvordan spiller det sammen med den grønne dagsorden, at man spænder ben for at udvide brugen af genbrugsvarme? Alene med vores projekt sparer man 7200 tons CO2-udledning om året, siger Morten Juhl Lassen.

Afgifterne kommer inddirekte til at koste medlemmerne 500-1200 kr. på varmeregningen, da forventede besparelser nu ikke ser ud til at blive til noget alligevel.

Nu er vi kommet for langt til at stoppe, men var det her lovforslag kommet for nogle måneder siden, havde vi brugt vores 30 mio. kr. på anden vis.

Morten Juhl Lassen, formand, Hedensted Fjernvarme

Teoretiske tanker uden virkelighed

Baggrunden for lovforslaget, der lige nu er i høring, er blandt andet, at man vil strømline reglerne, så de bliver mere forståelige og ens for alle.

I den forbindelse er afgifterne et forsøg på at komme såkaldt falsk overskudsvarme til livs - altså situationer, hvor en virksomhed kan se en fidus i bevidst at skrue op for sit energiforbrug for at tjene ekstra på at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet.

Den tanke har Dansk Fjernvarme og Dansk Industri forlængst afvist som havende hold i virkeligheden. Og særligt i Hedensted, hvor aftalen med Air Liquide er at aftage varmen verderlagsfrit, giver det ingen mening, lyder kritikken.

- Det er jo teoretiske tanker på et så højt plan, at det teoretisk ikke kan lade sig gøre. Hvor er incitamentet i at producere for meget overskudsvarme, når man ikke tjener på det? Hvis bare politikerne var klar over, hvad de havde gang i; så er de forhåbentlig kloge nok til at se, det ikke giver nogen mening, siger Morten Juhl Lassen.

Når samarbejdet med Air Liquide efter forventningen er klar i løbet af næste år, vil mængden af overskudsvarme svare til opvarmningen af godt 1000 husstande.

Hvad er overskudsvarme?

Som hovedregel skaber produktion også varme, kaldet overskudsvarme. For langt de fleste virksomheder er gældende, at der skal bruges penge på kølesystemer, eller at overskudsvarmen ledes ud i luften.

Alternativt kan varmen via fjernvarmenettet ledes ud i husstandenes radiatorer som en billigere og renere varmekilde end blandt andet naturgas. Udfordringerne er dog, at blandt andet det danske afgiftssystem over en bred kam alligevel gør det urentabelt.

En analyse fra Dansk Industri viser, at der hvert år sendes overskudsvarme for 1,6 mia. kr. - svarende til forbruget hos 280.000 husstande - ud i atmosfæren.

I Hedensted udnyttes fjernvarmen i øjeblikket fra SuperBrugsen, R2Agro og Jacobsen Bakery, mens et projekt med Air Liquide til 30 mio. kr. er undervejs.

Dermed vil overskudsvarme udgøre 50 pct. af produktionen hos Hedensted Fjernvarme, hvilket gør den 95 pct. co2 neutral.

Ca. halvdelen af varmen fra Hedensted Fjernvarme bliver produceret af fire af byens virksomheder i form af co2-neutral overskudsvarme. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

HH Elite

Serbisk eks-landsholdsspiller bankede det yderste lag rust af i HH Elites storsejr: - Jeg kan give meget, meget mere

Sport

HfS sejrede på udebane, da Søren Jochumsen agerede vikar i målet: Holdet er et mulehår fra at indfri sæsonens målsætning

Nye våben har bremset 300 mulige stråmandsdirektører

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

HH Elite

Se videoanalysen og genlæs livebloggen: HH Elite viser klassen og vinder stort i Holstebro

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

Horsens For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Odder

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Annonce