Annonce
Hedensted

Afgifter på varm luft: Fjernvarmekunder kan miste op til 1200 kroner

"Tudetosset", lyder det fra formand Morten Juhl Lassen fra Hedensted Fjernvarme som reaktion på, at Christiansborg vil lægge afgifter på gratis luft. Arkivfoto: Morten Pape
Et igangværende projekt til 30 mio. kr. var blevet skrinlagt, hvis Hedensted Fjernvarme havde fantasi til at forestille sig, Christiansborg vil lægge afgift på gratis overskudsvarme.

Hedensted: Det lyder næsten som en molbohistorie, at man skal betale afgift for gratis luft, men det er ikke desto mindre den situation, Hedensted Fjernvarme og dens godt 2000 medlemmer nu ser ud til at ende i.

I hvert fald lægger et helt nyt lovforslag op til, at der fremover skal betales afgifter for at udnytte virksomhedernes overskudsvarme til at varme husstandene op. Det gør sig også gældende, selvom man aftager overskudsvarmen uden beregning - og alternativet er blot at sende det ud i atmosfæren til ingen verdens nytte.

Den besked ramte formand Morten Juhl Lassen som en hammer, da det lokale fjernvarmeselskab netop har sat gang i en 30 mio. kr. stor investering i fremover at aftage overskudsvarme fra virksomheden Air Liquide.

Forslaget betyder nemlig, at pengene ikke er ret godt givet ud. Og havde de på forhånd kendt til lovforslagets eksakte ordlyd, var bremsen blevet trådt helt i bund.

- Vi bliver ramt af noget, som ingen havde tænkt, kunne lade sig gøre. Økonomien bliver helt anderledes, og det irriterer os, at vi kunne have forvaltet de 30 mio. kr. bedre. Hvordan spiller det sammen med den grønne dagsorden, at man spænder ben for at udvide brugen af genbrugsvarme? Alene med vores projekt sparer man 7200 tons CO2-udledning om året, siger Morten Juhl Lassen.

Afgifterne kommer inddirekte til at koste medlemmerne 500-1200 kr. på varmeregningen, da forventede besparelser nu ikke ser ud til at blive til noget alligevel.

Nu er vi kommet for langt til at stoppe, men var det her lovforslag kommet for nogle måneder siden, havde vi brugt vores 30 mio. kr. på anden vis.

Morten Juhl Lassen, formand, Hedensted Fjernvarme

Teoretiske tanker uden virkelighed

Baggrunden for lovforslaget, der lige nu er i høring, er blandt andet, at man vil strømline reglerne, så de bliver mere forståelige og ens for alle.

I den forbindelse er afgifterne et forsøg på at komme såkaldt falsk overskudsvarme til livs - altså situationer, hvor en virksomhed kan se en fidus i bevidst at skrue op for sit energiforbrug for at tjene ekstra på at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet.

Den tanke har Dansk Fjernvarme og Dansk Industri forlængst afvist som havende hold i virkeligheden. Og særligt i Hedensted, hvor aftalen med Air Liquide er at aftage varmen verderlagsfrit, giver det ingen mening, lyder kritikken.

- Det er jo teoretiske tanker på et så højt plan, at det teoretisk ikke kan lade sig gøre. Hvor er incitamentet i at producere for meget overskudsvarme, når man ikke tjener på det? Hvis bare politikerne var klar over, hvad de havde gang i; så er de forhåbentlig kloge nok til at se, det ikke giver nogen mening, siger Morten Juhl Lassen.

Når samarbejdet med Air Liquide efter forventningen er klar i løbet af næste år, vil mængden af overskudsvarme svare til opvarmningen af godt 1000 husstande.

Hvad er overskudsvarme?

Som hovedregel skaber produktion også varme, kaldet overskudsvarme. For langt de fleste virksomheder er gældende, at der skal bruges penge på kølesystemer, eller at overskudsvarmen ledes ud i luften.

Alternativt kan varmen via fjernvarmenettet ledes ud i husstandenes radiatorer som en billigere og renere varmekilde end blandt andet naturgas. Udfordringerne er dog, at blandt andet det danske afgiftssystem over en bred kam alligevel gør det urentabelt.

En analyse fra Dansk Industri viser, at der hvert år sendes overskudsvarme for 1,6 mia. kr. - svarende til forbruget hos 280.000 husstande - ud i atmosfæren.

I Hedensted udnyttes fjernvarmen i øjeblikket fra SuperBrugsen, R2Agro og Jacobsen Bakery, mens et projekt med Air Liquide til 30 mio. kr. er undervejs.

Dermed vil overskudsvarme udgøre 50 pct. af produktionen hos Hedensted Fjernvarme, hvilket gør den 95 pct. co2 neutral.

Ca. halvdelen af varmen fra Hedensted Fjernvarme bliver produceret af fire af byens virksomheder i form af co2-neutral overskudsvarme. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Længere kø på motorvejen: Bil gled i spildt olie og kørte galt

Horsens

20-årig bilist mistede pludselig kontrollen på Havneallé - både hus og bil beskadiget

Hedensted

Tårnby og København har en bedre natur end Hedensted: Kommunen er i bund på biodiversitet

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Sport

Mens du sov: Ro-duo vinder OL-bronze og fordobler dansk medaljehøst

Horsens

Kvikt vidne slog alarm - få minutter senere var formodede dieseltyve fanget

Odder For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Sport

Anne-Marie Rindom vandt 8. sejlads: Hendes værste konkurrent er uden medaljechance

Annonce