Annonce
Erhverv

Affaldsvaner hjælper eksportfirma gennem krisen: Vi har kørt fabrikken videre for fulde gardiner

Metso Denmark har kunnet fastholde sin produktion på fabrikken på Vejlevej under coronakrisen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Som leverandør af kritisk infrastruktur har Metso Denmark på Vejlevej foreløbig klaret sig nådigt gennem krisen. Der vil dog komme en forsinket effekt, spår virksomhedspræsident.
Annonce

Horsens: Coronapandemien har formentlig skåret ned på dine cafébesøg, sænket dine ferieambitioner og givet dit kreditkort færre stævnemøder med butikkernes betalingsterminaler.

Men pandemien har formentlig ikke givet dig færre ture ud til skraldespanden med en affaldspose i hånden. Netop det forhold er væsentligt for eksportvirksomheden Metso Denmark, der producerer affaldsneddelere på Vejlevej i Horsens.

For mens virksomheder i andre brancher gennemlever en vanskelig periode, har de stabile affaldsvaner på tværs af kloden foreløbig ført Metso Denmark nogenlunde fornuftigt gennem krisen.

- Der bliver genereret affald, uanset om der er coronakrise eller ej, og affaldssorteringen går kun støt opad på verdensplan, siger Uffe Hansen, præsident i Metsos recycling business area, som Metso Denmark hører under.

- Der bliver større og større behov for de ydelser, vi byder ind med, og selv en krisetid som denne giver højst krusninger på overfladen, fordi affald er kritisk infrastruktur. Derfor har vores hjul foreløbig drejet rundt i et ganske fornuftigt tempo, siger han.

Metso Denmark A/S

Stiftet i 1857 som Møller & Jochumsen. Dengang producerede firmaet dampmaskiner og drev jernstøberi.

Opkøbt i 2009 af den internationale industrikoncern Metso Corporation.
Producerer affaldsneddelere til hele verden. Beskæftiger 100 ansatte på Vejlevej 5 i Horsens.
Metso Denmark er en del af Metso recycling business area, der er et af flere ben i den internationale industrikoncern.

Annonce

Videre for fulde gardiner

Metso Denmark, der eksporterer 99,9 procent af sine produkter, producerer affaldsneddelere, som er et industriredskab, der skærer affald til mindre dele og forbedrer dets genbrugsmuligheder.

En service, der bliver efterspurgt i hele verden, og det gjorde den også, da coronakrisen begyndte.

- Da lockdownen ramte i marts, var vores ordrebøger fulde, og vi havde mange projekter i gang. Og da vi har en stor fabrik med mulighed for at holde afstand, kørte vi fabrikken videre på fulde gardiner, mens de ansatte i administrationen arbejdede hjemmefra, siger Uffe Hansen.

Metso Denmark kan dog ikke se sig helt fri for ridser i lakken, og her spiller firmaets store eksportandel ind. De lukkede grænser har nemlig bremset firmaets servicedel.

- Vi har på den korte bane lidt under, at vi ikke har kunnet komme ind hos kunderne. På den længere bane er det svært at sige, hvor meget vores projektsalg bliver ramt. Der vil komme en effekt, men det er for tidligt at sige, hvor stor den bliver, siger Uffe Hansen.

Annonce

Kollektiv lønnedgang

Den forsinkede effekt betyder, at Metso ikke har haft behov for at sende sine folk hjem, men firmaet har alligevel set sig nødsaget til at iværksætte nogle tiltag for at kunne undgå afskedigelser.

- Vi har ikke kunnet bruge hjælpepakkerne, det har de været for ufleksible til. I stedet har vi lavet en kollektiv lønnedgang i virksomheden for at undgå, at vi skal afskedige medarbejdere, siger Uffe Hansen.

Det betyder, at de 100 ansatte på Vejlevej er gået 10 procent ned i løn i tre måneder.

- Det sender et super stærkt signal fra hele organisationen om, at vi skal igennem krisen uden at blive sat tilbage, og det skal folk have stor ros for. Det gør mig stolt, siger Uffe Hansen.

Metso Denmark er videreførelsen af det tidligere Møller & Jochumsen. Selskabet er en del af Metsos recycling business area, der specialiserer sig i industriløsninger inden for genbrug og bæredygtighed og beskæftiger flere end 300 medarbejdere i knap 30 lande.

Metso Denmarks projektsalg vil på den lange bane blive ramt af coronakrisen, spår præsident Uffe Hansen, men effekten har ikke vist sig endnu. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce