Annonce
Ikast-Brande

Affalds-virksomhed protesterer over kommunal afvisning

Den tidligere maskinstation Mosegården lidt vest for Gludsted huser nu virksomheden Midt og Vestjylland Ressourcepark, der behandler affald. Virksomhedens ansøgning om at behandle mere affald har fået et nej fra kommunen. Illustration: Ikast-Brande Kommune
Midt- og Vestjyllands Ressourcepark i Gludsted vil stadig gerne have lov til at knuse betonaffald.

Gludsted: Affaldsbehandlings-virksomheden Midt- og Vestjyllands Ressourcepark, der holder til i den nedlagte maskinstation Mosegården på St. Nørlundvej 1 lidt udenfor Gludsted, går nu i rette med Ikast-Brande Kommune.

Virksomheden havde søgt om landzonetilladelse og miljøgodkendelse "til oplagring og nedknusning af ikke forurenet bygnings- og træaffald på eksisterende plads". Men på et møde i kommunens teknik- og miljøudvalg 20. april blev denne ansøgning i første omgang afvist af politikerne.

Efter kommunens afvisning har der været en høringsperiode, hvor Midt- og Vestjyllands Ressourcepark fik en frist frem til 10. maj på at svare, før kommunen giver det endelige afslag.

Annonce

Og virksomhedens svar er, at kommunens afslag hviler på et meget tyndt grundlag.

I en svarskrivelse på hele 10 sider anfører Jesper Arffmann fra rådgivningsfirmaet JA - Miljø & Plan, som er rådgiver for Midt- og Vestjyllands Ressourcepark, at Ikast-Brande Kommune angiveligt på flere punkter handler i modstrid med regler, love og gældende praksis, når man vil sige nej til nedknusning af bygnings- og træaffald på Mosegården.

Jesper Arffmann skriver blandt andet:

"Kommunen henviser til, at projektet er et barmarksprojekt. Det er åbenlyst usandt – der er tale om en eksisterende oplagsplads, og ifølge virksomheden lovligt fungerende knuseplads".

Og videre skriver han:

"Kommunens løse henvisning til, at en sådan aktivitet hører hjemme i et egentligt erhvervsområde, undergraves af kommunens hidtidige beslutninger og placering af egne anlæg, som ALLE er placeret i det åbne land (jf. 10 senere oplistede anlæg). Kommunen har ikke begrundet, hvorfor beliggenheden i særligt landbrugsområde for netop oplagspladsen på Midt- og Vestjyllands Ressourcepark er et problem, når det øjensynlig ikke er et problem for kommunens egne affaldspladser samt andre private pladser".

Klar til klage

- Jeg håber virkelig, at kommunen vil genoverveje situationen. Hvis det ender med, at vi må klage til Planklagenævnet, så er jeg ret sikker på, at vi vil få ret. Så hvis kommunen holder fast i deres afgørelse, vil vi straks sende en klage afsted, siger Jesper Arffmann.

Midt- og Vestjyllands Ressourcepark var slutningen af 2020 og begyndelsen af 2021 genstand for en livlig debat, der handlede om en lokalplan, der skulle have banet vejen for et stort udendørs betonknuse-anlæg på Mosegården på St. Nørlundvej 1 ved Gludsted. Omfattende protester fra Gludsted-borgere betød imidlertid, at kommunen droppede lokalplanen tidligere på året.

Dermed var det store knuse-anlæg ude af billedet, men Midt- og Vestjyllands Ressourcepark forsøgte sig derefter med en ansøgning om at få lov til at knuse op mod 15.000 tons bygge- og træaffald, primært betonbrokker.

Mosegården i Gludsted var maskinstation i mange år, men er nu blevet en affaldsbehandlingsvirksomhed. Arkivfoto: Peter Hald

Ifølge Jesper Arffmann burde det have kunnet ladet sig gøre. Dengang Mosegården stadig var en maskinstation, blev der knust byggeaffald på stedet, og det fortsatte også senere. Derfor er begrebet kontinuitet centralt, da virksomheden slår på, at man har en gældende tilladelse. Det mener kommunen ikke, da kommunen vurderer, at der er sket et såkaldt kontituitetsbrud efter tre år. Det afviser  Midt- og Vestjyllands Ressourcepark, og firmaets rådgiver siger samtidig, at spørgsmålet om kontinuitet skal gælde for fem år, da Naturklagenævnet tidligere har påpeget, at grænsen er fem år.

For at gøre en lang sag kort: Midt- og Vestjyllands Ressourcepark mener, at man har en god sag, og firmaet går derfor målrettet efter at få lov til at knuse 15.000 tons byggeaffald om året. Planen om det helt store knuseanlæg er droppet, og her talte man i øvrigt om meget større mængder.

- Men 15.000 tons tons om året burde ikke give nogle problemer, hverken med støj eller trafik. Det vil betyde 500 læs om året, hvilket vil svare til rundt regnet to lastbil-læs hver dag, siger Jesper Arffmann.

Annonce

Industri eller åbent land

Meldingen fra et enigt teknik- og miljøudvalg var den 20. april, at virksomheder, der arbejder med affald i større målestok, ikke længere skal gøre sig håb om at kunne få lov til at operere på nedlagte landejendomme eller lignende steder i åbent land i Ikast-Brande Kommune. Fremover vil kommunen henvise den type virksomheder til industriområder.

Men her mener Midt- og Vestjyllands Ressourcepark og firmaets rådgiver, at sådan en melding fra kommunen er hyklerisk, da der rundt omkring i Ikast-Brande Kommune er adskillige affaldsanlæg i åbent land - flere er ejet helt eller delvist af kommunen:

"Efter søgning på KRAK, Google, Miljøportalen, liste over anlæg, som kommunen har tilsyn med mm. og ud fra lokalkendskab, er der da heller ikke fundet affaldsanlæg i omegnen, der ligger i et almindeligt erhvervsområde. Der er således lokaliseret 10 anlæg i kommunen eller lige op til kommunegrænsen", skriver Jesper Arffmann.

​- Ikke på et eneste tilsyn, som kommunen har udført gennem de senere år, har der været problemer med disse anlæg i form af klager eller lignende. Hvorfor vil kommunen ændre på otte år gamle retningslinjer?, lyder det videre fra Jesper Arffmann.

"Der er søgt aktindsigt vedrørende miljøgodkendelser og landzonetilladelser/lokalplaner for de omhandlende anlæg, men kommunen mangler flere afgørende tilladelser/dokumenter", skriver han.

Annonce

Blev sorteper

Jesper Arffmann mener, at Midt- og Vestjyllands Ressourcepark af kommunen er blevet udpeget som "sorteper" og stilles ringere end andre tilsvarende virksomheder og kommunens egne anlæg.

Og når virksomheden har så svært ved at få tilladelser, skyldes det ifølge Arffmann, at der er gået politik i sagen, og at der er opstået modvilje mod ejeren af Midt- og Vestjyllands Ressourcepark, René Bergman.

"Konklusionen kan ikke tolkes anderledes, end at kommunens politikeres udkast til afgørelse alene er drevet af fordomme mod ejer samt af personlige motiver", lyder en central sætning i skrivelsen fra Arffmann.


En afgørelse må ikke bygge på tilfældigheder eller ”popularitet” hos en ansøger.

Jesper Arffmann, rådgiverI den offentlige debat og på et borgermøde, der blev holdt i november, er det blevet nævnt, at René Bergman har haft flere konkurser bag sig, og nogle politikere har udtrykt bekymring for, hvad der ville ske, hvis Midt- og Vestjyllands Ressourcepark gik konkurs med en efterfølgende oprydning til følge.

- Men en afgørelse må ikke bygge på tilfældigheder eller ”popularitet” hos en ansøger, skriver Jesper Arffmann.

Han mener ikke, at en kommunal afvisning er berettiget:

"Kommunens udkast til afgørelse opfylder ikke krav til at begrunde en given beslutning, ligesom der ikke er foretaget henvisninger og vurderinger af bestemmelser i Planloven og ”retsgrundlag”, der fordrer henvisning til tidligere relevante retsafgørelser. Kommunen har, som anført af Planklagenævnet, stillet virksomheden en mindre udvidelse i sigte, og udkastet til afgørelse vedrører alene en status quo i forhold til de tidligere knuseaktiviteter. Dette forhold indgår ikke i kommunens vurdering. Udkastet til afgørelse vurderes således i sin ordlyd at bygge på løse ukonkrete og usaglige argumenter, og der mangler håndfaste argumenter for, hvordan denne sag skiller sig ud fra kommunens egne anlæg, som virksomheden så ville kunne forholde sig til", skriver Arffmann.

Annonce

Fastholder nej

Det har været et enigt teknik og miljøudvalg i Ikast-Brande Kommune, der i april sagde nej til ansøgningen fra Midt- og Vestjyllands Ressourcepark.

Formanden teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl (V) siger derfor, at kommunens beslutningen står ved magt.

- Vi har tænkt os at gennemføre beslutningen. Jeg mener, at vi har truffet en rimelig beslutning indenfor det vi kan og må. Vi står inde for det, siger han.

- Vi må jo gerne etablere en ny politik. Der sker jo hele tiden en udvikling, tilføjer han.

Annonce
Navne For abonnenter

S-nestor og eks-viceborgmester i Horsens er død

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Afføring over det hele og tisseri i Vitus Berings Park: Ulækre toiletter får folk til at finde alternative løsninger

Hedensted For abonnenter

Tidligere souschef brugte 51.000 kroner af sfo-forældres madpenge på at dække over sin spilafhængighed

Horsens

Mønstereksempel på den gode idé: FC Horsens' prestigeprojekt henter over to millioner ind

Erhverv

Vinbutik lukker: Indehaver vil have mere tid til familien

Debat

S-spidser takker nej til S-udspil: Nye provinsstudiepladser skal ikke betales af ingeniørstudier i Horsens

Erhverv For abonnenter

Ny forsinkelse i betændt ådal-sag: - Den her sag er dybt uheldig, siger borgmester

Horsens

En kvælersnor for udviklingen: Det er alt for snævert, lyder det fra 20 landsbyer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

AC Horsens

Her er hullerne: AC Horsens har mistet halvdelen af startopstillingen

Horsens For abonnenter

Kommunen afviser dispensation: Autocentralen skal flytte dæklager på Vejlevej, men naboerne er ikke tilfredse

Horsens

19-årig stak af med tre kartoner smøger fra Bilka

Annonce