Annonce
Ikast-Brande

Affaldet er blevet meget dyrere at håndtere

Det er blevet dyrere at håndtere affald, og der er udsigt til, at det bliver endnu dyrere. Arkivfoto
Fra 2020 til 2021 er økonomien på affaldsområdet forringet med godt 8,5 millioner kroner.

Ikast/Brande: Fra et overskud på 6,1 millioner i 2020 til et underskud på 2,4 millioner i 2021. Sådan ser de barske økonomiske realiteter ud for Ikast-Brande Kommunes affaldsområde, som netop har offentliggjort årsrapporten for 2021.

Den simple forklaring er, at de samlede udgifter er steget med næsten 15 procent (cirka 5,9 millioner) til 45,7 millioner kroner, mens indtægterne i samme periode er faldet med 2,7 millioner til 43,3 millioner kroner.

Stigningen i udgifterne forklares med et stigende aktivitetsniveau på affaldsområdet, helt konkret i form af stigende affaldsmængder på genbrugspladserne samt at den fulde økonomiske effekt af den nye aftale om indsamling af dagrenovationen er slået fuldt igennem. Et marginalt fald i den samlede mængde indsamlede restaffald på 164 tons mere end opvejes af, at prisen pr. tømning er steget fra 13,80 kroner til 20,50 kroner, en stigning på næsten 50 procent.

Annonce

Den budgetterede besparelse på bemandingen af genbrugspladserne på 2,3 millioner kroner er derimod ikke blevet fuldt udmøntet.

På indtægtssiden er det især lavere afregningspriser for den genanvendelige del af affaldet, der trækker ned, og kommunen modtager heller ikke længere overdækning fra afviklingen af det fælleskommunale affaldsselskab AFLD, som man ellers har gjort det i en årrække. Til gengæld har der været en stigning i gebyrindtægterne fra genbrugspladserne, både fra private og erhverv.

Sammen med en fordobling af anlægsudgifterne til godt to millioner kroner, som primært skyldes udgifter til omdannelsen af genbrugspladserne i Bording og Nr. Snede til selvbetjening på knap 1,7 millioner, betyder det, at affaldsområdets mellemværende med kommunekassen – Renovationsfonden – er vokset med cirka 4,5 millioner til en gæld på 18,2 millioner kroner.

Sag endte med forlig

Af årsrapporten fremgår det endvidere, at samarbejdet med den tidligere operatør på dagrenovationsområdet ikke ligefrem blev afsluttet i mindelighed. Remondis efterlod en række ødelagte affaldsbeholdere, hvilket fik kommunen til at køre en erstatningssag mod selskabet og tilbageholde betalingen for to måneders tømning i 2020.

Sagen blev afsluttet med et forlig i 2021, hvorefter en del af det tilbageholdte beløb (cirka 1,1 millioner kroner) blev udbetalt.

Underskuddet kombineret med kravet om, at det senest fra årsskiftet skal være muligt for den enkelte husstand at kildesortere affaldet i 10 fraktioner, betyder, at der er udsigt til yderligere prisstigninger på affaldsområdet, men hvor prisen lander, er endnu usikkert. Det afhænger blandt andet af reglerne omkring momsrefusion, valg af ny indsamlingsordning samt kommende udbud af indkøb og indsamlingspriser, anføres det i årsrapporten.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gruppen af 80+ eksploderer i Horsens Kommune: Fra 2024 er der brug for et nyt plejehjem hvert år for at sikre en plejebolig til alle, der har behov

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man vil retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Annonce