Annonce
Læserbrev

Affald. Svineriet griber om sig

Læserbrev: Tak til Tom Skovgaard Jakobsen fra St. Dalby, der i en artikel den 20. december fortalte om sit chok over den enorme mængde affald, han fandt, på bare en kilometer af sin løberute.

Jeg er dog ikke overrasket. Det har været sådan i årevis. Problemet er tiltagende, og der er efterhånden ikke en eneste gade og vej i Danmark, hvor det ikke flyder med øldåser, plastikaffald og lignende. Jeg hører til dem, der bliver irriteret, hver gang jeg ser det. Jeg får dermed ikke mere den glæde ved at køre gennem vores ellers så velordnede land, som tidligere. Det er trist.

Man kan diskutere herfra og til nytårsaften om årsagen til miseren. Som Tom Skovgaard udtaler, kan det være den øgede trafikmængde. Man kunne også nævne det øgede antal fastfoodrestauranter, hvor folk så spiser og drikker i bilen - hvorefter affaldet smides ud ad vinduet. Og man kan fundere over alt det øl, der åbenbart bliver drukket, mens folk kører. Noget tyder på, at det er selve føreren, der drikker, da de allerfleste jo kører alene i deres bil! Vi kan vist roligt gå ud fra, at dette ikke øger trafiksikkerheden.

En årsag er selvfølgelig også dårlig opdragelse. Der er noget, der skal repareres på her!

Jeg gør mit - som Tom Skovgaard Jakobsen! På den rute, jeg løber rundt om Brejning Strand, finder jeg øldåser eller lignende hver gang - selvom jeg løber turen tre gange om ugen! Jeg samler det så op, fordi jeg ikke kan holde ud at se på det.

Jeg er sikker på, at der i hele Danmark på hver vej og gade findes mennesker, der er lige så sure som Tom Skovgaard og mig over alt det affald, der ligger og flyder. Til dem siger jeg: Tag dog en pose med og saml det op, når du/I er ude at gå i jeres næromgivelser! For det første er I så med til at renholde vores miljø, som giver en glæde i sig selv, for det andet sender I det signal til billisterne, der ser opsamlingen, at det ikke er i orden at smide alt muligt, hvor det passer en.

Det er mit ydmyge nytårsønske, at der vil opstå en bred folkebevægelse imod dette omsiggribende svineri. Problemet er ikke større, end at det kan løse på ingen tid - hvis vi vil!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere

Læserbrev: Her i Danmark er vi stolte af "den danske model". Den giver os et samfund med et roligt, reguleret og velfungerende arbejdsmarked. Samtidig bygger den i høj grad på sikkerhed og fleksibilitet. Det betyder, at det er nemt for virksomhederne at hyre og fyre, men de ansatte skal heller ikke gå fra hus og hjem, hvis man bliver ledig. Samtidig er det muligt at uddanne sig hele livet. Det betyder, at de ansatte ikke gror fast i deres job, men søger nye udfordringer. Samtidig giver det plads til nyuddannede, og tilsammen giver det et godt og fleksibelt arbejdsmarked, som er beundret verden over. Den balance er desværre i høj grad ved at tippe. I løbet af de seneste mange år er dagpengenes dækning blevet udhulet mere og mere. Det betyder, at for eksempel en gennemsnitlig industriansat i dag kun får 46 pct. af sin tidligere løn ved ledighed, hvorimod det for eksempel i 2014 var 51 pct. Forringelserne gør, at det bliver sværere for os som fagbevægelse at forsvare de meget lempelige danske regler for at hyre og fyre med, at vi til gengæld har en god forsikringsordning i de danske dagpengeregler. Udviklingen skal stoppes, fordi trygheden er udfordret. Vi skal derfor til at handle, hvis det ikke skal udgøre en økonomisk og social katastrofe at miste sit arbejde. Et trygt dagpengesystem er nemlig forudsætningen for det danske velfærdssystem, og det er samtidig en hjørnesten af den danske model. Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere. Dansk Metal er derfor gået sammen med fagforbundene 3F, HK og FOA om en kampagne, som skal råbe de danske politikere op. Det er på tide, at Christiansborg forstår, at den danske model og dermed vores gode, fleksible arbejdsmarked er udfordret, og at det er på tide at gøre noget.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];