Annonce
Erhvervsretlig brevkasse

Advokaterne giver svaret: Er ansattes skader til personalefester arbejdsskader?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Jeg driver en virksomhed og har brug for jeres hjælp til at afklare et spørgsmål. Normalvis afholder jeg i virksomheden diverse personalefester og hyggelige sammenkomster, da jeg synes, det er vigtigt for sammenholdet. Det var naturligvis, inden der blev indført restriktioner pga. covid-19, som vi selvfølgelig overholder.

Men til en af disse personalefester var der desværre en af mine ansatte, der faldt og kom til skade. Jeg anmeldte det ikke, fordi jeg ikke mente, der var tale om en arbejdsulykke. Men nu har jeg fået en bøde, fordi jeg som arbejdsgiver ikke har anmeldt arbejdsulykken. Kan det være rigtigt? Det skete jo til en fest og ikke under arbejde?

Svar:

Annonce

Det er forståeligt, at du undrer dig over, at der er tale om en arbejdsskade. Når ulykken skete til en personalefest, kan det faktisk være korrekt. Det er altid en konkret vurdering, om der er tale om en arbejdsskade, og der er flere momenter, der spiller ind i denne vurdering.

Ud fra dit spørgsmål lyder det til, at det er dig, der arrangerer disse personalefester og hyggelige sammenkomster. Hvem der er arrangør af festen, er et af de afgørende punkter. Hvis det hovedsageligt er arbejdsgiveren, der arrangerer og finansierer personalefesten, vil en ulykke, der er sket til festen, kunne vurderes til at være en arbejdsskade.

Desuden har det betydning, hvad formålet med festen er. Du beskriver, at du holder arrangementerne for at styrke sammenholdet blandt de ansatte i din virksomhed. I så fald har arrangementet en stor tilknytning til arbejdet, hvilket taler for, at en ulykke, der sker til festen, er en arbejdsskade.

Som sagt er det en meget konkret vurdering, og der er afsagt mange domme på dette område. Faktisk er der netop i november 2020 afsagt en dom af Retten i Kolding, hvor retten afgjorde, at et fald til en julefrokost var en arbejdsskade, blandt andet fordi arbejdsgiveren var hovedarrangør af julefrokosten.

For at opfylde din forpligtelse til som arbejdsgiver at anmelde arbejdsskader, vil anbefalingen derfor være fremadrettet at anmelde ulykker, der er sket for en ansat til arrangementer, du som arbejdsgiver har arrangeret.


Hvem der er arrangør af festen, er et af de afgørende punkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce