Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: Skal jeg udlevere mit barn til samvær på trods af covid-19?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Hver søndag svarer advokat Monica Kromann på læserspørgsmål i sin juridiske brevkasse.

Kære Monica Kromann

Jeg har en datter på fire år sammen med min eksmand. Min datter bor fast hos mig, men er på samvær hos sin far hver anden weekend.

Jeg er nu blevet i tvivl om, hvorvidt jeg er forpligtet til at udlevere mit barn til samvær hos sin far som følge af covid-19-restriktionerne?

Jeg har ikke lyst til at udlevere min datter til samvær, men jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg bare kan holde hende hos mig, indtil samfundet åbner mere op igen?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Betina

Annonce

Kære Betina

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det korte svar på dit spørgsmål er, at afgørelser og aftaler om samvær fortsat gælder på trods af covid-19-restriktionerne.

Dette betyder, at børn, hvor der er aftaler om samvær, skal udleveres til samvær - ligesom at børn, der er på samvær, skal tilbage til bopælsforælderen, når samværet slutter. Covid-19-restriktionerne ændrer derfor ikke ved, at du som udgangspunkt er forpligtet til at udlevere din datter til samvær som følge af jeres samværsordning.

Dette udgangspunkt kan naturligvis fraviges, hvis samværet vurderes at være til skade for barnet. Såfremt du ikke udleverer din datter til samvær og dermed ikke overholder samværsaftalen, kan den anden forælder få rettens hjælp til at få barnet udleveret.


Såfremt det ikke lykkes at indgå et frivilligt forlig, kan Familieretten vælge at udstede tvangsbøder til den forælder, der ikke vil udlevere barnet.


Det er Familieretten, der tager stilling til, om samværsaftalen eller afgørelsen skal fuldbyrdes og samværet gennemføres. Familieretten vil indkalde begge forældre til et møde, hvor retten vil forsøge at løse sagen ved et frivilligt forlig mellem jer som forældre. I vil begge blive hørt i sagen med henblik på at komme frem til en fælles løsning. Det kan i den forbindelse være en god idé at få hjælp fra en advokat, som kan hjælpe dig til mødet i Familieretten.

Såfremt det ikke lykkes at indgå et frivilligt forlig, kan Familieretten vælge at udstede tvangsbøder til den forælder, der ikke vil udlevere barnet.

I sidste ende kan Familieretten kræve, at barnet tvangsudleveres - hvilket dog sker meget sjældent i praksis. Familieretten kan desuden fastsætte erstatningssamvær, hvis en aftale eller en afgørelse om samvær ikke er blevet overholdt.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål, og at ovenstående har givet dig et overblik over konsekvenserne ved ikke at overholde en samværsaftale. Såfremt du har brug for rådgivning eller har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Erhverv For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Boligvej lukkes permanent for smutvejstrafik: Kommunen vil tvinge bilisterne ud på de store veje

Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Sport

Nedtur for OL-guldvinderen: Rindom smed VM-guldet på sidste sejlads

Horsens For abonnenter

Stressramte Line hylder sin læge: Selvom jeg har kontaktet hende 700 gange, får jeg altid et ordentligt svar

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Erhverv For abonnenter

Efter syv magre år har restaurant endelig overskud: Se status fra 20 lokale firmaer i ugens regnskaber

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Horsens

Mistænkt butikstyv havde slet ikke stjålet noget - men da politiet kiggede overvågningen igennem var det en anden sag

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens ser på disse fire spillere: - De er for gode, hvor de spiller nu

Horsens

Fodgænger trådte direkte ud foran bil og blev ramt

Annonce