Annonce
Livsstil

Advokaten: Kan jeg adoptere mit plejebarn?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Kære Monica Kromann

Situationen er den, at min mand og jeg i 2010 blev godkendt som plejefamilie, og vi har siden start 2011 haft et plejebarn.

Vores plejebarn har ingen kontakt til sine biologiske forældre og giver selv udtryk for, at han anser os som værende hans familie. Det er såvel hans samt vores ønske, at vi adopterer ham ind i familien. Mit spørgsmål er derfor, hvad mulighederne rent juridisk er for dette?

Det skal bemærkes, at vi ud over vores plejebarn også har en søn på seks år, og at disse har et alletiders forhold til hinanden.

Tak på forhånd.

Med venlig hilsen

Mette

Annonce

Kære Mette

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Som du beskriver det, har du og din mand haft et plejebarn boende hos jer i godt ni år, og det er et fælles ønske, at I adopterer ham.

I Danmark har man mulighed for at adoptere et barn fra familien eller et barn, man har en anden kvalificeret tilknytning til. Det overordnede krav for adoption er, at det skal være til gavn for barnet. Det er ydermere et krav, at plejebarnet er en person, som man har haft et tæt forhold til igennem længere tid.Hvis barnet er fyldt 12 år, skal det til en samtale i Familieretshuset samt underskrive et samtykke.


Da du skriver, at barnet har været i pleje hos jer i godt ni år, må dette krav i altovervejende grad siges at være opfyldt. Da du er gift, skal det bemærkes, at I som det klare udgangspunkt skal søge om adoption sammen, og at det hertil er en betingelse, at I har boet sammen i mindst to et halvt år. Det er derudover et krav, at du som udgangspunkt skal være fyldt 25 år, og at du er mindst 14 år ældre end det barn, du vil adoptere.

Forældremyndighedsindehaveren til jeres plejebarn skal give sit samtykke til, at adoptionen gennemføres. Dette sker helt processuelt ved, at vedkommende møder personligt op i Familieretshuset.

Såfremt forældremyndighedsindehaveren ikke vil give sit samtykke, er der dog stadig mulighed for adoption. Der foreligger nemlig en mulighed for at adoptere jeres plejebarn uden samtykke fra dennes biologiske forældre, såfremt barnet har fået en sådan tilknytning til jer, at det vil skade barnet at bryde denne.

Du angiver ikke alderen for dit plejebarn, men det skal bemærkes, at hvis barnet er fyldt 12 år, skal det til en samtale i Familieretshuset samt underskrive et samtykke.

Rent praktisk skal I udfylde en ansøgningsblanket, som I finder på Familieretshusets hjemmeside samt på www.borger.dk. Her vil det fremgå, hvilke dokumenter der skal sendes med.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Såfremt du har brug for rådgivning eller har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret eller søge gratis retshjælp.

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce