Annonce
Horsens

Advokaten: Kan et medmoderskab ændres/annulleres?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

Kære Monica Kromann

Min kvindelige partner og jeg står i den situation, at vi ønsker at få et barn sammen ved hjælp af assisteret reproduktion. Vi ønsker begge, at det er mig, der skal blive gravid.

Så vidt jeg kan forstå, vil min kæreste i så fald blive barnets medmor, hvilket er præcis, hvad vi ønsker.

Jeg er dog lidt i tvivl om de rent juridiske forhold ved et sådant medmoderskab, blandt andet om vi vil være bundet af dette i det usandsynlige tilfælde, at vi en dag går fra hinanden.

Jeg håber, at du kan skabe lidt klarhed over min forvirring.

Tak på forhånd.

Med venlig hilsen

Camilla

Annonce

Kære Camilla

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Et medmoderskab kan kun bestemmes, hvis to kvinder får et barn sammen ved hjælp af assisteret reproduktion. Du har ret i, at din partner i så fald bliver barnets medmor, såfremt I benytter en anonym doner. Hvis doneren derimod ikke er anonym, vil vedkommende som udgangspunkt være at anse som barnets far.

Med hensyn til de juridiske forhold ved et medmoderskab skal det nævnes, at dette medfører en række rettigheder og pligter, herunder blandt andet at barnet og medmoderen har ret til at arve efter hinanden, samt at medmoderen har en pligt til at forsørge barnet. Medmoderen vil også kunne få del i forældremyndigheden og have samvær med barnet.

Rent processuelt skal et medmoderskab bestemmes, inden selve behandlingen går i gang. I skal i denne forbindelse være enige om behandlingen og afgive jeres samtykke hertil. Et sådant samtykke skal foreligge forinden en påbegyndt behandling.

Det skal i denne forbindelse også nævnes, at behandlingen skal være foretaget af en sundhedsperson. Med en sundhedsperson menes en person, som af Sundhedsstyrelsen er autoriseret til at varetage sundhedsfaglige opgaver og funktioner.


Rent processuelt skal et medmoderskab bestemmes, inden selve behandlingen går i gang.


Du skriver ikke, om du og din partner er gift, men såfremt dette ikke er tilfældet, skal I udfylde og underskrive en omsorgs- og ansvarserklæring om medmoderskab. Dette skal ske, så snart barnet er født.

I forhold til, om I er bundet af et registreret medmoderskab, er udgangspunktet, at et sådant ikke kan ændres, hvorfor I som udgangspunkt vil være bundet heraf ved et senere brud. Der kan dog gøres indsigelse mod et medmoderskab op til et halvt år efter barnets fødsel. En sådan indsigelse kan rejses af såvel moren, faren, medmoderen eller barnets eventuelle værge.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning eller har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce