Annonce
Livsstil

Advokaten: Er mit testamente gyldigt?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg har for en del år siden lavet et testamente, som mine to veninder underskrev som vidner. Jeg er dog blevet i tvivl om, hvorvidt dette testamente er gyldigt, eller om jeg bør oprette et såkaldt notartestamente?

Jeg håber, at du kan være behjælpelig med at besvare mit spørgsmål.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Hanne

! Kære Hanne - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det testamente, som du har oprettet, er et såkaldt vidnetestamente. For at et vidnetestamente er gyldigt, skal det underskrives under samtidig tilstedeværelse af to vidner. Det vil sige, at dine veninder begge to skal have været til stede, da du underskrev testamentet, og straks efter din underskrivelse skal dine veninder have skrevet under som vidner.

Det er yderligere et krav, at dine veninder har været klar over, at de bevidnede oprettelsen af et testamente.

Herudover er det et krav, at dine veninder begge var fyldt 18 år, og at de var ved deres fulde fem på tidspunktet for oprettelsen af testamentet.

En person kan ikke være testamentsvidne, hvis personen selv eller dennes nærmeste familie er begunstiget i testamentet. En person kan heller ikke være testamentsvidne, hvis testamentet begunstiger en person eller institution, som vidnet ved testamentets oprettelse har haft en sådan tilknytning til, at vidnet har haft en særlig interesse i begunstigelsen. Det er heller ikke muligt at være testamentsvidne, hvis der er andre omstændigheder, der skaber tvivl om personens habilitet.

Jeg kan ikke ud fra dine oplysninger vurdere, om ovennævnte betingelser har været opfyldt, da du oprettede dit testamente, men hvis betingelserne har været opfyldt, så er dit vidnetestamente som udgangspunkt gyldigt.

Jeg vil dog anbefale dig at oprette et notartestamente. Når der oprettes et notartestamente, vedkendes testamentet for notaren, der bekræfter testamentets ægthed og testators habilitet.

Ved at oprette et notartestamente undgår du altså eventuelle tvister om, hvorvidt vidnetestamentet er oprettet korrekt, om I alle tre har været til stede på samme tid, og om vidnerne opfylder kravene til at være testamentsvidner.

Derudover bliver notartestamenter opbevaret i Centralregistret for testamenter, hvilket giver dig en sikkerhed for, at testamentet bliver fundet den dag, hvor du afgår ved døden. Hvis et vidnetestamente bliver væk og ikke bliver fundet, når du engang afgår ved døden, kan du ikke sikre dig, at arven bliver fordelt, som du ønsker.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Hvis du har flere spørgsmål til gyldigheden af dit vidnetestamente, eller hvis du ønsker at oprette et notartestamente, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce