Annonce
forside

Advokat vil have udvisning af 16-årig for Højesteret

Blå mandag i maj sidste år på Bakken blev en blodig hændelse for en dreng på 14 år. Han blev stukket med kniv flere steder på kroppen lige uden for Bakken. Forinden havde der været et sammenstød nær radiobilerne. Nu har gerningsmanden fået sin straf. (Arkivfoto)

Højesteret bør se på sag om 16-årig pakistansk dreng, der begik råt overfald under blå mandag, mener advokat.

En sag om udvisning af en 16-årig pakistansk dreng for et groft overfald med kniv ved Dyrehavsbakken nord for København er så speciel, at Højesteret bør få det sidste ord.

Det mener drengens forsvarer, som oplyser, at han vil søge om tilladelse til en ekstraordinær og tredje behandling i retssystemet.

- Der er ikke andre danske eksempler på, at der er sket udvisning af en mindreårig i en lignende situation. Det er en usædvanlig sag, siger advokat Thomas Lindberg Brædder.

Andre udvisninger af unge under 18 gælder grovere kriminalitet, for eksempel drab - eller hvor den dømte har haft en stærkere tilknytning til oprindelseslandet.

Den 16-årige kom til Danmark, da han var syv-otte år. I Pakistan har han kun perifer familie, oplyser advokaten.

- Der er ingen tvivl om, at der blæser nye vinde, siger han.

Udvisningen blev besluttet af Østre Landsret forleden. Da Retten i Lyngby i november vurderede sagen, blev det til en advarsel efter udlændingeloven.

Drengen var næsten 16 år, da han med kniv overfaldt en 14-årig dreng ved Dyrehavsbakken i Klampenborg i maj sidste år.

Offeret var ude at fejre blå mandag med nogle jævnaldrende. Forinden havde der været nogle uoverensstemmelser i området ved radiobilerne.

Den 14-årige blev stukket i såvel brystet som i begge baller. Han havde været i livsfare, og landsretten kalder overfaldet groft og umotiveret.

Straffen er fastsat til fængsel i tre år og seks måneder. Heri indgår også fire røverier, som drengen tidligere begik. Derimod mente byretten, at to år og seks måneder var passende.

- Landsretten har skærpet straffen i forhold til byrettens dom, og dermed har man også gjort det lettere at udvise. Jo hårdere straf, desto større risiko for udvisning, siger advokat Thomas Lindberg Brædder om mekanismen.

I Strasbourg har Menneskerettighedsdomstolen flere gange dømt stater for at udvise mindreårige. Begrundelsen har været, at det er i strid med retten til familieliv.

Men i 2017 gik det anderledes. Østrig blev frifundet for at udvise en dreng til Tyrkiet, og den afgørelse har spillet en stor rolle i landsretten. Denne dreng havde dog gået tre år i skole i hjemlandet, hvilket den pakistanske dreng ikke har, oplyser advokaten.

Generelt har domstolen i Strasbourg ændret kurs i udvisningssager, har professor Jens Elo Rytter konkluderet i en artikel i Juristen. Hvis domstolene demonstrerer, at de grundigt har overvejet spørgsmålet, og hvis udvisningen ikke er åbenbart urimelig, vil Strasbourg ikke gribe ind.

Om den aktuelle sag fortjener at komme til Højesteret, vil blive afgjort af Procesbevillingsnævnet.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

Annonce