Annonce
forside

Advokat: PET har spinkel mistanke om mand på tålt ophold

På det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård er en af personerne på tålt ophold en 51-årig turkmener. Myndighederne mener, at han efter ti år fortsat er til fare for statens sikkerhed. Den vurdering vil han have tre dommere til at forkaste. (Arkivfoto)

51-årig er til fare for staten, mener Justitsministeriet. Han afviser og beder dommere om at fjerne stemplet.

Politiets Efterretningstjeneste har kun været i stand til at servere "en meget tynd kop te", når det gælder mistanken om, at en turkmensk mand fortsat er til fare for statens sikkerhed.

Det er den konklusion, som advokat Gunnar Homann når frem til i en usædvanlig sag mandag i Københavns Byret.

Den 51-årige turkmener AS blev i 2008 udvist administrativt. Siden da har han levet på tålt ophold. Flygtningenævnet har ment, at han ikke kunne udsendes.

Den gamle afgørelse skyldes PET's mistanke om, at han i 2006 og 2007 havde en helt central rolle i et netværk, som sendte op mod 30 selvmordsbombere til Irak. Men nu er tiden gået, og han vil have byretten til at fjerne den grimme plet.

- Sådan en farevurdering kan ikke være livsvarig. Den må på et eller andet tidspunkt rinde ud, siger advokat Gunnar Homann til de tre dommere bag podiet.

Men de to advokater, som stiller op for Justitsministeriet, har et andet synspunkt.

- De aktiviteter, der indgik i den oprindelige sag, har en sådan alvorlig karakter, at han - uanset at de ligger år tilbage - fortsat udgør en fare for statens sikkerhed, siger den ene, Henrik Nedergaard Thomsen.

I forbindelse med en ny vurdering fra ministeriet i 2016 og på grund af retssagen har PET aflyttet hans telefon. Desuden har PET fremlagt oplysninger om hans kontakt med flere radikaliserede typer de senere år.

For eksempel med danskpakistaneren JH, der i arresten i Helsingør råbte op om Islamisk Stat, og som på Facebook hyldede angrebet på Charlie Hebdo.

Kontakten mellem de to består dog kun i et enkelt forsøg på et telefonopkald, og i øvrigt har det ikke været muligt at afhøre danskpakistaneren, bemærker advokat Gunnar Homann. JH er formentlig blevet dræbt i et droneangreb, muligvis i Pakistan.

Desuden har AS lånt en bil af en anden mand, salafisten AA, der også er dømt for at billige terror. Men det er ikke en tæt kontakt, mener advokaten.

Også forbindelsen til EH, der blev frifundet i en terrorsag fra Glostrup, er ifølge advokaten spinkel.

- Det er et postulat, siger advokat Homann om en af PET's kilder, der skal have sagt, at AS har været tæt ven af to brødre, som ligeledes er blevet vurderet til at være til fare for statens sikkerhed, og som blev udvist i januar 2017. Den ene af brødrene lånte en lejlighed i Herlev til den gruppe, som ville angribe JP/Politikens Hus.

Retssagen afvikles efter særlige regler. Den er delt op i en åben og i en lukket del. Advokat Homann er noget utryg, fremgår det. Han aner ikke, om der i den lukkede del fremlægges nyt materiale, som han ikke har haft adgang til.

- Det kan ride mig som en mare, hvis der er materiale, som retten finder, at jeg burde have haft kendskab til, siger han.

Justitsministeriets advokat nøjes med at sige, at der i den lukkede del ikke er materiale, som "afsvækker eller kan give grundlag for at tilsidesætte farevurderingen".

Dommen afsiges 17. april.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

Annonce