Annonce
Erhverv

Advokat: Næsten frit spil for konkursryttere

Siden 1. januar 2014 har konkurskarantæner været et middel mod konkursryttere, der spekulerer i konkurser. Men reglerne er utilstrækkelige, mener kurator og advokat Ole Møller Jespersen, partner i LRP Advokater i Horsens. Det koster statskassen og Skat dyrt, og dermed betaler vi alle regningen. Arkivfoto

Siden 1. januar 2014 har det været muligt at afsige konkurskarantæne i jagten på konkursryttere. Men reglerne er utilstrækkelige, lyder det fra kurator Ole Møller Jespersen, LRP Advokater i Horsens.

Horsens: Da de nye regler om konkurskarantæner trådte i kraft 1. januar 2014, var politikernes klare intention at slå hårdt ned på konkursryttere, der systematisk tømmer selskaber for værdier og lænser statskassen for millioner af kroner i ubetalt skat, moms og afgifter.

En konkurskarantæne indebærer typisk tre års karantæne mod at lede en virksomhed, hvis man har udøvet groft uforsvarlig forretningsførelse. Spørgsmålet er, om loven virker efter hensigten?

Avisen Danmark sætter i dag og i de kommende dage fokus på det, man kan kalde den store konkurs-buffet. Her dokumenteres det, hvordan konkursryttere via stråmænd og manglende bogføring snyder og bedrager igen og igen. De findes over alt - også i Horsens, hvor der i perioden fra 1. januar 2014 til 17. august i år er afsagt 19 kendelser om konkurskarantæne ved Skifteretten i Horsens.

I virkeligheden er den mest effektive måde at lægge røgslør ud at smide bilagene væk og sørge for, at der ingen værdier er i selskabet. Så er der kun en måde at rydde op på, og det er, hvis statskassen afholder omkostningerne. Ellers sker der ingenting.

Kurator Ole Møller Jespersen, partner i LRP Advokater i Horsens

Bogføringen forsvinder

Ved behandling af konkurser er bogføringsmaterialet er afgørende. Hvis det mangler - eller er mangelfuldt - er det umuligt for kurator at gennemskue, hvor virksomhedens værdier er blevet af. Taberne er kreditorerne - ikke mindst det offentlige.

Men bogføringsmateriale har det med at forsvinde, viser artiklen i avisen Danmark, og det billede genkender genkender kurator Ole Møller Jespersen, partner i LRP advokaterne i Horsens, alt for godt.

- Det er ikke usædvanligt, ofte i mindre virksomheder, at der mangler regnskabs- og bogføringsmateriale for den seneste tid. Somme tider et til halvandet år tilbage. Og der er masser af gode forklaringer på, at det er væk. Nogle har fået det stjålet, mens de var inde at handle i Bilka. Andre gange er huset brændt. Der er ingen grænser for de historier, man hører, fortæller Ole Møller Jespersen, der har mange års erfaring som kurator.

- I virkeligheden er den mest effektive måde at lægge røgslør ud at smide bilagene væk og sørge for, at der ingen værdier er i selskabet. Så er der kun en måde at rydde op på, og det er, hvis statskassen afholder omkostningerne. Ellers sker der ingenting.

Annonce

Gør register offentligt

Reglerne om konkurskarantæner kommer ind i billedet, hvis man systematisk blæser på bogføringslovgivningen og pligten til at afregne skat og moms.

Problemet er bare, at reglerne er utilstrækkelige, og det er de af flere grunde. Ikke mindst, fordi konkurskarantæne-registreret ikke er offentligt, påpeger Ole Møller Jespersen.

- Efter min opfattelse er manglende offentliggørelse den mest udtalte grund til, at en dom for konkurskarantæne ikke er tilstrækkeligt afskrækkende for dem, der spekulerer i det. Der burde være en offentliggørelse af de sager og et offentligt tilgængeligt register. Det vil have en effekt. Det er ikke usædvanligt i sager med misbrug og unddragelse af skat og moms, at det er de samme personer, der går igen. Det ville man bedre kunne komme til livs, hvis man offentliggorde navnene, vurderer Ole Møller Jespersen og peger på, at det også ville gøre det sværere at være stråmand.

- Jeg har set eksempler på personer, der ernærer sig ved stråmandsvirksomhed og påtager sig at være ledelse i den sidste tid med konkurs som eneste formål. Hvis navnene blev offentliggjort, villa man kende ham i systemet som én, der mod betaling har påtaget sig en direktionsforpligtelse, som han ikke har levet op til. Det ville have den effekt, at omverden blev advaret, siger Ole Møller Jespersen.

Annonce

Os alle der taber

Han peger på, at det især er de offentlige kasser, der betaler regningen for regler, der ikke virker.

- De offentlige myndigheder er klart mest udsatte for at blive snydt. De er tvangskreditorer i den forstand, at enhver virksomhed, der har en aktivitet, næsten per definition skal betale moms, a-skat til medarbejdere osv. Det offentlige kan ikke selv bestemme, hvem det vil give kredit, så det er med i stort set alle skader. Naturligvis skal man ikke begå bedrageri over for private, men beskyttelsesbehovet er størst for dem, der ikke kan undslå sig, og det er skat og moms og dermed vores alle sammens penge, påpeger Ole Møller Jespersen.

En aktindsigt i 14 konkurskarantænesager fra 2017 ved skifteretten i Viborg viser gæld til det offentlige for 12,5 mio. kr. Læs mere i "Velkommen til den store konkurs-buffet" i avisen Danmark.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Porte, sten, diger, lave klitter og sandmotor: Her er forslagene til at sikre Juelsminde mod oversvømmelse

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Se video: Anne blev overrasket af sin kollega: Du gør det værd for os alle sammen at stå op og gå på arbejde

Erhverv For abonnenter

164-årigt industrifirma går tilbage til historisk navn og opruster: Vi vokser så voldsomt, at vi skal bruge 20 nye

Horsens

Fire biler endte lørdag morgen i grøften: Politiet advarer trafikanter mod uopmærksomhed

Horsens For abonnenter

252 stemmer og en mistet plads i byrådet får ikke Anni Jakobsen til at give op: Jeg prøver igen om fire år

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

AC Horsens For abonnenter

Drømmen om oprykning lever: Nu spiller AC Horsens som et tophold på to afgørende punkter

AC Horsens

AC Horsens-træner jubler: Profilerne leverede varen - vores mest helstøbte indsats i efteråret

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Horsens For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens gik på juleferie med den fjerde sejr i træk: Lynhurtig scoring og flot kombinationsmål sænkede FC Fredericia

Annonce