Melbourne: - Jeg håber, at min historie kan motivere danskerne til at følge reglerne, for det er for alles bedste. Hernede har det været meget strikst, men det er jeg glad for. Det har betydet, at vi er kommet oven på hurtigt, selvom det har været hårdt, og vi har skullet forholde os til meget.
Ordene kommer fra 44-årige Addie De Nittis, der bor i Melbourne, Australien, med sin mand og deres tre sønner.
Addie De NittisI 16 uger levede vi under utroligt strikse forhold. Vi måtte kun forlade vores hjem en time om dagen og kun bevæge os maks fem km fra vores hjem. Vi måtte ikke besøge folk eller have omgang med andre mennesker...
I marts 2020 blev Australien ramt af den første bølge af corona. Landet blev lukket ned og kom ovenpå relativt hurtigt.
Men i juni ramte en ny kæmpe bølge af corona i Melbourne, og staten Victoria kom under den strengeste lockdown i verden.
Kun gå fem km fra hjemmet
- I 16 uger levede vi under utroligt strikse forhold. Vi måtte kun forlade vores hjem en time om dagen og kun bevæge os maks fem km fra vores hjem. Vi måtte ikke besøge folk eller have omgang med andre mennesker, med mindre det var nødhjælp, og vi skulle bære mundbind både inde og ude. De fleste butikker og job blev lukket helt ned, og der har været hjemmeskoling i syv måneder, fortæller Addie De Nittis.
Eksil-horsensianere i en coronatid - sådan gjorde vi
Ideen til at tale med eksil-horsensianere opstod på et redaktionsmøde, da vi - over teams naturligvis - drøftede nye vinkler på corona-situationen.
For ét er, at vi hænger med skuffen herhjemme nu, da samfundet er mere eller mindre lukket ned. Men hvordan mon det er at bo i udlandet - langt væk fra familien - med de afsavn og bekymringer, det kan føre med sig?
Vi lagde en eftersøgning efter horsensianere i udlandet på Facebook og er blevet blæst bagover af den massive interesse, der har været for at være med.
Vi er blevet kontaktet af folk fra England, Malta, USA, Sverige, Portugal, Italien, Holland, Australien, Canada, Ukraine og New Zealand. For blot at nævne nogle af landene.
Tusind tak for interessen og lysten til at bidrage. Det har været fantastisk at mærke interessen og engagementet for at være med.
- Det var hårdt at leve på den måde, men også utrolig effektivt. Vi gik fra 725 dagligt smittede til ingen smittede på 16 uger. Så da vi nåede jul, kunne vi alle fejre jul sammen under forholdsvis normale vilkår. Nu har vi det heldigvis rimeligt frit, og vi nyder at kunne handle og tage i biografen igen. Vi værdsætter virkelig vores frihed, men passer også ekstra meget på og sørge for at følge retningslinjerne for at være sikre på, at vi forbliver på det nuværende niveau.
Engelsk mutation konstateret
Da avisen talte med Addie De Nittis fredag morgen, fortalte hun, at den engelske corona mutation netop er konstateret i byen Brisbane.
- Så Brisbane er blevet lukket ned i tre dage, og hele landet står på stand by til evt. at lukke ned igen. Lige nu virker det til, at alt er under kontrol, men det kan hurtigt vende, siger Addie De Nittis, der har hyppig kontakt med familien fra Horsens.
- Jeg føler mig hjælpeløs i forhold til min familie. Det værste er, at jeg ikke ved, hvornår jeg ser dem igen. Indtil videre er det 12 måneder siden, vi sidst sås. Mine forældre har guldbryllup i februar, men selvom festen er skubbet til juli, kan vi ikke være med. Der kommer til at gå rigtig lang tid, før vi ser hinanden igen desværre. Men vi tager en dag ad gangen og fokuserer på de gode ting, vi har.
Addie De Nittis
44 år og stammer fra Horsens.
Har boet i Australien i knap 20 år, er gift med John, som hun mødte, da hun for 25 år siden drog ud i verden. Sammen har parret tre sønner.
Arbejder til daglig som personlig træner og fitnessinstruktør.