Annonce
Danmark

Absurd regel: Peter og Sanne må ikke plante skov ved åen, men de må gerne dyrke korn og bruge sprøjtemidler

Peter Frandsen og Sanne Jeppesen drømmer om at rejse en stor skov omkring deres ejendom i Marslev. Men de har fået afslag fra kommunen. Fordi de bor tæt på en å. Foto: Helle Kryger
Peter Frandsen og Sanne Jeppesen flyttede på landet med drømmen om at skabe et naturparadis i baghaven. Men det må de ikke, fordi jorden grænser op til en å.
Annonce

Bugtede veje, fuglesang og god plads til at realisere drømmene, fik for syv år siden Peter Frandsen og Sanne Jeppesen til at forlade Odense og slå sig ned i et faldefærdigt hus nær den lille landsby Radstrup syd for Kerteminde.

Med til huset, som i dag er skiftet ud med et nybygget af slagsen - hører nemlig 4,6 hektar jord, som grænser op til Geels Å. Her drømmer parret om at opføre en stor skov.

- Vores drøm er at lave et naturparadis. Med lysninger til rådyrene og masser af insektvenlige planter til gavn for biodiversiteten, fortæller Sanne Jeppesen.

Sanne Jeppesen og Peter Frandsen må gerne lade jorden gro til og blive til skov over en årrække, men de må ikke hjælpe naturen på vej ved at rejse fredskov. Åen løber nede til højre i billedet. Foto: Helle Kryger

Når morgendisen disse sommermorgener ligger over deres græsmark lige udenfor huset, nyder de at se rådyr og kid gå til åen. De vil gerne beskytte omgivelserne mod sprøjtemidler og forvandle marken til en fredskov.

- Med EU-støtte er det faktisk kun indhegningen, der skal beskytte træerne, mens de er små, som vi selv skal betale, og da der er et stort nationalt fokus på skovrejsning, troede vi bare, at det var en formsag, fortsætter hun.

Annonce

- Det giver ingen mening

Men så nemt er det ikke at rejse skov i Danmark. Parret har fået afslag på ansøgningen til Kerteminde Kommune. Det meste af ejendommen ligger nemlig indenfor å-beskyttelseslinjen, der betyder, at der ikke må placeres bebyggelse, beplantning mv. inden for 150 meter fra visse vandløb og søer.


Det giver ingen mening. Længere nede af åen bliver der dyrket korn og sprøjtet og alt muligt. Men det er ikke tilladt at plante træer. Og så på grund af en å, som vi netop gerne vil beskytte.

Peter Frandsen, Radstrup


Hvis de vil bruge jorden til at dyrke korn og anvende sprøjtemidler, er der derimod intet til hinder for det.

- Det giver ingen mening. Længere nede af åen bliver der dyrket korn og sprøjtet og alt muligt. Men det er ikke tilladt at plante træer. Og så på grund af en å, som vi netop gerne vil beskytte, supplerer Peter Frandsen.

Ifølge reglerne må man heller ikke ændre terrænnet, der grænser op til åen.

- De siger, at der fortsat skal være udsigt over åen. Men der er så tilgroet omkring den, at ingen alligevel kan se den, siger Sanne Jeppesen.

Det går den forkerte vej med biodiversiteten, har eksperter gang på gang fastslået. Men det kan være svært at hjælpe naturen på vej. Foto: Helle Kryger

Læser man i Naturbeskyttelsesloven §16 er der dog intet til hinder for: "Opførelse af driftsbygninger, der er nødvendige for jordbrugs- og fiskerierhvervet."

Naturbeskyttelsesloven §16

  • For at sikre søer og åer som værdifulde landskabselementer og som levesteder for dyre- og planteliv forløber der en sø- eller åbeskyttelseslinje på 150 m fra visse søer og vandløb.
  • Inden for beskyttelseszonen må der ikke foretages tilplantninger eller ændringer i terrænet.
  • Landbrugsmæssig drift er tilladt, dog bortset fra tilplantning med juletræer, frugttræer og lignende. Der gælder særlige regler om plantning af flerårige energiafgrøder. Opførelse af driftsbygninger, der er nødvendige for jordbrugs- og fiskerierhvervet, er ligeledes tilladt.
  • Kommunalbestyrelsen kan dispensere fra sø- og åbeskyttelseslinjen, jf. naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 1. Kommunalbestyrelsens afgørelse om dispensation kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet af ejendommens ejer.

- Det er helt tosset. Der er jo også fredskov på den anden side af åen, siger Peter Frandsen.

Annonce

SF er gået ind i sagen

Måske er der alligevel håb for, at parret kan udvide den økologiske køkkenhave og hønseholdet med en fredskov.

Der er meget vildt i området. Både harer og rådyr. Her en hare, som leder efter et sted at gemme sig på stubmarken efter høst. Foto: Helle Kryger

Formand for miljø- og teknikudvalget, Jesper Hempler (SF), har rejst sagen på udvalgets næste møde med det formål, at der på sigt gives dispensation fra å-beskyttelsesreglerne.

-Det er en totalt absurd sag. Vi har på mange måder en restriktiv naturbeskyttelseslov. Men her synes jeg simpelthen, den rammer ind i noget, der slet ikke giver mening. Det handler jo ikke om at ødelægge natur det her. Det handler nok nærmere om det modsatte, siger Jesper Hempler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce