Annonce
Kultur

Aarhusiansk forfatter: Jeg har savnet den brede bog om vinylpladerne

Ingen, som gæster Søren Genefke, kan være i tvivl om, at han samler på vinylplader. Nu har han skrevet den første danske bog med hele historien om pladerne, der de seneste år har oplevet en markant renæssance. Foto: Flemming Krogh

Så nu har aarhusianske Søren Genefke skrevet "Alt om vinyl", der sigter mod både entusiasterne og de blot nysgerrige. Samtidig giver den glæden ved at samle på pladerne videre.

- Min bog er ikke kun for dem, der i forvejen ved alt om vinylplader. I stedet har jeg prøvet at ramme bredere. Her er noget, samlere kan have fornøjelse af, og her er også noget for de perifert nysgerrige.

Ordene kommer fra aarhusianske Søren Genefke. 42 år, vinylsamler og nybagt forfatter med bogen "Alt om vinyl", som Byens Forlag udgiver onsdag 11. april.

Og de sande vinylfreaks ved, at der på engelsk findes talrige bøger om samlere, om forhandlere, om pladeomslag og meget andet. Men på dansk...

- Jeg har i hvert fald savnet bogen, der bredt dækker hele begrebet vinylplader. Så det er den, jeg har prøvet at skrive, siger Søren Genefke.

Små 300 sider er det blevet til. Med masser af facts. Men også med syv interviews, hvor samlere fortæller om deres passion og den musik, de lytter til.

I starten var jeg meget til den tunge rock, og det er stadig en gammel kærlighed. Men i dag lytter jeg mere bredt - fra klassisk over folk og dansk pop/rock til psykedelisk.

Søren Genefke
Søren Genefkes bog "Alt om vinyl" er både oplysende og nørdet - og så giver han via en række interviews med samlere glæden over musikken og de sorte skiver videre. Foto: Flemming Krogh

Iron Maiden for de små

Søren Genefke kalder gerne sig selv samler. Omkring 3000 lp'er fylder godt i huset i det aarhusianske opland, hvor de har selskab af ca. 500 cd'er.

Aarhus har en stor plads i Søren Genefkes hjerte. Her blev han født, og her slog han sig for 11 år siden igen ned efter en årrække i først Sverige, siden Aalborg.

Teenageårene havde han hinsidan. I et land, hvor den hårde rock er "enormt stor", som han siger.

- Vi hørte Kiss og Iron Maiden helt ned i de små klasser, og det var med i nyhederne, når disse bands kom på besøg i Sverige, husker Søren Genefke.

Så han begyndte at samle musik. På lp'er, jo, men primært på cd'er og kassettebånd.

- Dengang var det vigtigere at vide noget om grupperne end om formatet, musikken udkom på, konstaterer han.

Når vi snakker vinyl, er der glæde i Søren Genefkes øjne. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Fantastisk håndværk

Men midt i 00'erne begyndte udviklingen at vende. Søren Genefke fik sammen med mange andre øjnene - og ørerne - op for vinylen. Han oplevede som mange andre samlere glæden ved igen at sidde med lp'erne, og han var ikke svær at lokke med på de sorte skivers revival-bølge.

- Og når man som jeg har et nørd-gén, begynder man jo at kigge på nettet og snakke med andre samlere. Det begyndte at gå op for mig, hvad det egentlig kræver at lave vinyl. Hele håndværket, som skaber et fantastisk produkt, hvis det bliver gjort ordentligt, siger Søren Genefke og tilføjer, at dér ligger i dag den drivende kraft bag hans interesse.

Søren Genefke. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Noget, jeg skulle ud med

At sætte al denne viden på tryk var dog ikke hans egen idé. Den kom fra Jakob Brodersen, en god ven med kontakt til Byens Forlag.

- Vi har rejst en del sammen, og Jakob ved, hvordan jeg altid skal ind i forretninger og kigge plader. Så han har nok syntes, der var noget, jeg skulle ud med, siger Søren Genefke med et smil.

Hans første tanke gik på en lille guide til nybegyndere. Men med Jakob Brodersen som redaktør har projektet over det seneste halvandet år udviklet sig til "en ret stor bog", for nu at bruge Søren Genefkes eget udtryk.

Så på de mange sider finder du hele historien om vinylpladerne, om håndværket bag, om pladeselskaber, om covers, om originaler og genudgivelser og om brugt vinyl.

Annonce

Et afbræk i alt det faktuelle

Ind imellem har Søren Genefke lagt interviews med syv samlere.

"Min kone mener, jeg har et afhængighedsproblem," erklærer en af dem, hvormed også er sagt, at vi har fat i de virkelige entusiaster.

- Min bog handler jo meget om fakta. Interviewene giver et afbræk i alt det faktuelle og fortæller om, hvorfor nogle går meget op i formatet. Samtidig har jeg bedt de syv hver vælge fem plader, de er specielt glade for. Det kan inspirere læserne til at lytte på musik, de måske ikke kender.

Alt sammen gemmer det sig i en bog, der selvfølgelig udkommer i samme format som et lp-cover - sådan da.

For Søren Genefke og forlaget har fravalgt det velkendte 12 tommers-format, som de fleste lp'er kommer i, og i stedet brugt det lidt mindre 10 tommers-format. Eller oversat til nutidens mål: 25 cm i stedet for 30 cm.

- Andre har jo forsøgt sig med 12 tommers-formatet, siger forfatteren. Resultatet er bøger, der er tunge og dumme at sidde med. Så for læseoplevelsens skyld valgte vi at gå ned i den lidt mindre størrelse.

Annonce
Kultur For abonnenter

Kom med backstage hos Horsens-bandet Bænch på Wall of Sound: 'En for alle, og alle for Brille!'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Video: Horsens rykker sammen i bussen igen, siger lettet festivalleder

Horsens For abonnenter

- Det er et mareridt at komme hjem efter kl. 16: Nu er område med 1837 beboere i spil til betalingsparkering

Brædstrup

Løbeklub jubler over rekordløb til Den Genfundne Bro: Det er vores største succes nogensinde

Navne

Peter Frandsen fylder 100 år: Kom først på plejehjem for to måneder siden

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Horsens

Kommunen vil ikke være lyseslukker: Gadebelysning om natten bevares, da der ikke er penge at spare ved at slukke den

Hedensted For abonnenter

Politi og kommune vil ikke kommentere på forældrekritik i kølvandet på overgrebs-sag: - Men generelt informerer vi hinanden

Horsens

Psykisk sårbare kæmper mod spareforslag, der vil ramme deres værested i Tordenskjoldsgade

Erhverv

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Brædstrup

Mor til teenagere og byrådsmedlem vil hjælpe unge med at skabe mere tryghed i nattelivet

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Krigen er rykket tættere på: Freden skal dagligt vindes og er værd at kæmpe for

AC Horsens

Fyrtårn i forsvaret har vokseværk: Kiilerich peger på denne styrke som årsag til de gode præstationer

Annonce