Annonce
Østjylland

Aarhus skal kvitte smøgerne: Præmier for rygestop og røgfri offentlige områder er på vej

Det skal blive nemmere og mere attraktivt at stoppe med at ryge i Aarhus Kommune. Arkivfoto: Lars Rievers
Flere initiativer skal gøre det attraktivt for århusianerne at holde op med at ryge.

AARHUS: Færre århusianere skal begynde at ryge, og flere skal holde op. Sådan lyder meldingen fra Aarhus Kommune, som nu lancerer flere initiativer for at få århusianerne til at kvitte smøgerne - eller helt lade være med at begynde at ryge.

Derfor er der nu flere tiltag på vej fra byrådet med magistraten for Sundhed og Omsorg og rådmand Jette Skive fra Dansk Folkeparti i spidsen. Dels er et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, dels har alle fem århusianske rådmænd sendt et forslag i høring, som skal forbyde rygning på legepladser, genbrugsstationer og ved biblioteker.

Høringen løber frem til 6. november, og bliver forslaget gennemført, kommer det til at omfatte de 50 legepladser i offentlige rum, alle genbrugsstationer og alle kommunens administrationsbygninger.

- Jeg er glad for, at de andre rådmænd og byrådet sammen med mig tager initiativ til, at Aarhus skal have en røgfri fremtid. Det skal ikke ses som en hetz mod rygere men i stedet et hensyn til at undgå passiv rygning og samtidig gøre det ualmindeligt at opleve rygning, for vi ser desværre, at antallet af nye unge rygere er stigende, siger Jette Skive, der er rådmand for Sundhed og Omsorg.

Høringssvarene bliver gennemgået efter 6. november og et samlet forslag bliver behandlet i byrådet til december.

Annonce

Aarhus kvitter smøgerne

Det andet initiativ til at nedbringe antallet af århusianske rygere, er som sagt et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Det hedder 'Aarhus kvitter smøgerne', og er baseret på erfaringer fra andre kommuner.

'Aarhus kvitter smøgerne' går kort fortalt ud på at man tilbyder rygestoptilbud lokalt for at gøre det nemmere for århusianerne at møde op. I løbet af det næste halve år begynder tre tilbud i Skødstrup, Tilst og Viby og hvert forløb består af syv møder med forskellige oplæg ledsaget af rygestoprådgivning i mindre grupper.

- Aarhus skal have en røgfri fremtid, så vi vil ikke nøjes med at gemme tobakken væk eller forbyde rygning. Vi vil også have forskellige tilbud på hylderne til de mange rygere, der ønsker at stoppe. Derfor er jeg glad for det nye samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, hvor vi giver folk lokale rygestoptilbud på en ny måde, siger Jette Skive.

Men det er ikke altid nok med rådgivning og foredrag. Derfor har Kræftens Bekæmpelse fået sponsoreret nogle præmier, der kan fungere som en ekstra gulerod, siger Lone Bøgely, der er lokalformand for Kræftens Bekæmpelse.

- Vi går efter en røgfri generation i 2030, og derfor er det så vigtigt, at vi prøver alt af. Fordelen ved det nye koncept er også, at man kender hinanden lokalt og samtidig har vi fra Kræftens Bekæmpelse fået sponsoreret nogle præmier, som kan bruges til at give et skulderklap til de kommende ex-rygere, siger Lone Bøgely, lokalformand, Kræftens Bekæmpelse.

Aarhus Kvitter Smøgerne afholdes i første omgang i tre byer i Aarhus Kommune. Det første forløb begyndte 9. oktober i Skødstrup, hvor der var 35 deltagere. Der begynder også to forløb i henholdsvis Tilst 15. januar 2020 og i Viby 15. april 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

21-årig til politiet: "Fucking spassere"

Østjylland For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Annonce