Annonce
Østjylland

Aarhus-museum holdt nazi-tyveri hemmeligt - sagen er aldrig blevet opklaret

Søren Tange Rasmussen er leder af Besættelsesmuseet i Aarhus. Her er han foran ørne-skiltet, der blev stjålet. Dette foto er fra oktober 2012. Foto: Kim Haugaard
Værdifuld ørn med nazi-symbol hang over tysk hovedkvarter i Aarhus under krigen, men blev stjålet ved indbrud på Besættelsesmuseet.

AARHUS: Et tyveri af et værdifuldt nazi-klenodie fra Besættelsesmuseet i Aarhus er blevet holdt hemmeligt. Tyveriet skete for næsten fem år siden og er aldrig blevet opklaret.

Det afslører politibetjenten Martin Qvist Magnussen i en bog, ”De forsvundne nazidokumenter”, som netop er udkommet.

Han blev landskendt, da han afslørede omfattende tyverier af nazi-genstande fra Rigsarkivet i København.

Ved at søge aktindsigt har han fundet ud af, hvad der skete, da en tysk ørn med nazi-symbolet, hagekorset Svastika, forsvandt fra Besættelsesmuseet, der ligger i det centrale Aarhus – paradoksalt nok i kælderen i byens tidligere politistation på Mathilde Fibigers Plads. Det er i den bygning, Kvindemuseet også hører til.

Annonce

Stedet og ørnen

Under anden verdenskrig indtog tyskerne den århusianske politistation efter 31. oktober 1944 og gjorde den til hovedkvarteret i byen. Det skete, da sikkerhedspolitiet Gestapo rykkede ind, fordi Aarhus Universitet, hvor de ellers holdt til, blev bombet af engelske flyvere 31. oktober 1944.

Fra politistationen koordinerede tyske politifolk og deres danske håndlangere optrævlingen af jyske modstandsgrupper.

Den tyske ørn hang på muren udenfor. Egentlig tilhører ørnen Frihedsmuseet i København, der hører under Nationalmuseet. Besættelsesmuseet i Aarhus havde lånt den.

Opdaget senere

Tyveriet skete onsdag 5. november 2014 mellem klokken 03 og 04, fremgår det af politiets rapport om anmeldelsen.

En sten blev kastet gennem en rude, hvorefter tyven er kommet ind i museet, der har en del våben. I første omgang var opfattelsen, at der intet var stjålet, men ni dage senere anmeldte museet, at en træfigur var fjernet.

Den beskrives som en tysk ørn med et hagekors omkranset af efeu i kløerne. Vingefanget er på 140 centimeter.

Museet havde ikke overvågning, fremgår det af rapporten.

Værdien

Martin Q. Magnussen, der er politibetjent og arbejder med opklaring af nazi-tyverierne i sin fritid, mener, at ørnen fra Aarhus kan have en værdi af 100.000 kroner i det miljø, hvor folk samler på den slags.

- Via sagen i Rigsarkivet har jeg fået meget ting vurderet hos Bruun Rasmussen og har derfor en god fornemmelse af, hvad tingene er værd. Men jeg er ikke samler, og muligvis er 100.000 kroner for ørnen for lavt sat. Hvis historien om den kan fortælles, stiger værdien. Vi har før oplevet, at lignende ting er blevet solgt for millioner af kroner i udlandet. De fleste husker nok også, da skiltet "Arbeit macht frei" fra nazilejren Dachau blev stjålet og to år efter fundet i den lille norske by Ytre Arna ved Bergen, siger han og føjer til, at også Fårhus-lejrens museum her i landet har fået stjålet våben.

Martin Magnussen siger, at værdien af skiltet er faldet, fordi det er blevet stjålet.

- Det er lidt svært at prale med og vise det frem for naboer og bekendte, når de ved, det er stjålet, så derfor mister det værdien, siger han.

Søren Tange Rasmussen med ørnen og nazi-symbolet. Billedet er taget i 2011. Skiltet blev stjålet i 2014. Foto: Hans Petersen

To grunde

Men hvorfor blev ørnen ikke efterlyst dengang, den blev stjålet?

- Af to grunde, svarer Søren Tange Rasmussen. Han er leder af Besættelsesmuseet, som hører under Den Gamle By.

- Vi spurgte Nationalmuseet, som ejer ørneskiltet, og museet mente, det var bedst ikke at fortælle om det. Men vi anmeldte tyveriet til politiet efter aftale med museet. Den anden grund er, at det kunne give anledning til, at andre ville bryde ind i museet, siger Søren Tange Rasmussen.

Han oplyser, at der var alarm på museet.

- Tyveriet var en god anledning til gå i gang med en modernisering og dermed bedre sikring af museet, siger Søren Tange Rasmussen.

Det arbejde er i gang nu. Derfor er museet lukket, og det åbner efter planen i april næste år.

Forsiden af Martin Magnussens bog, der netop er udkommet.

Tip fra en kilde

Men hvordan opdagede Martin Q. Magnussen, at ørnen var stjålet?

- Jeg fik et tip fra en af de kilder, der havde hjulpet mig til at opklare tyverierne i Rigsarkivet. Jeg søgte i Århus Stiftstidendes arkiv og fandt en artikel med et billede af skiltet med ørnen. Derefter spurgte jeg Frihedsmuseet, om jeg kunne se ørneskiltet og fik et surt svar. De vidste vist, at jeg var på sporet af en sag og skrev, at skiltet var stjålet, siger Martin Marcussen.

Han undrer sig over, at ørneskiltet ikke straks blev efterlyst i medierne.

- Netop fordi en efterlysning ville tage værdien ud af den stjålne træfigur, havde det været bedst. Ved ikke at fortælle om tyveriet, kan ørnen have skiftet hænder mange gange, fordi folk ikke har vidst, at den var stjålet. Men når det kommer frem, er værdien væk, og så ser vi ofte, at tingene dukker op. Der er jo ikke noget ved at have den slags genstande, hvis man kun kan sidde for sig selv og hygge sig med dem derhjemme, siger han, der finder det skræmmende, at Rigsarkivet ikke vil se problemerne i øjnene.

Han har arbejdet med nazi-sagerne i seks år, og straks efter at bogen udkom torsdag, har han fået nye henvendelser.

Martin Q. Magnussen er politibetjent og opklarer nazi-sagerne i sin fritid. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce