Annonce
Østjylland

Aarhus lader vaccineklare 85+ århusianere i stikken: Spil i lotteriet at få tid til et prik

Vaccinationen med Moderna vaccinen til 85+ borgere blevor de ældre at bestille en tid. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ældre 85-årige århusianere og østjyder, der er klar til en vaccine mod corona har næsten ingen tider at vælge imellem hverken over telefonen eller med NemId, hvis de mestrer den digitale udfordring.
Annonce

AARHUS: Tusinder af ældre 85+ århusianere og østjyder er bogstaveligt talt ladt i stikken.

De er stillet en vaccine i udsigt, så de efter et år i nærmest isolation, igen kan få besøg af familie og venner. Men det er stort set umuligt at booke en tid til en vaccination mod corona på et af de fem vaccinationscentre i og omkring Aarhus.

Det viser et tjek, Stiften.dk har lavet. Det er stort set nemmere at vinde i Eurojackpot end at blive vaccineret.


Der er ét vaccinationscenter i selve Aarhus, på Aarhus Ø, hvor de ældre over 85 år kan få indsprøjtningen med Pfizer-Biontech vaccinen mod Covid 19. Fredag var der ingen ledige tider overhovedet


Telefonlinjen 7023 2415, der skal hjælpe digitalt svage ældre, som ikke kan hitte rundt i NemId, er stort set også brudt sammen. Fredag var der så lang ventetid, at de fleste blev kastet af linjen. Torsdag eftermiddag var beskeden på telefonsvareren til de fleste, at de var op til nummer 40 i køen. De fleste kom aldrig igennem til hjælp.

Annonce

Ingen tider i Aarhus

Der er ét vaccinationscenter i selve Aarhus, på Aarhus Ø, hvor de ældre over 85 år kan få indsprøjtningen med Pfizer-Biontech vaccinen mod Covid 19. Fredag var der ingen ledige tider overhovedet, når den ældre århusianer kom igennem med sit NemId. Hverken i weekenden, i næste uge - eller længere ud i fremtiden.

Torsdag kunne århusianerne være heldige at bestille en tid til torsdag 18. februar. Men disse vaccinationstider var revet væk fredag.

Mange ældre skal have hjælp af pårørene, naboer eller venner til at bestille en tid i mangel af IT-kunnen eller overblik. Men det er stort set umuligt for pårørende at planlægge noget som helst med for eksempel transport, som mange svage også skal have hjælp til.

Hvis mange af de ældre først kommer igennem til de første prik med vaccinen, opstår et andet problem. De skal 14 dage senere have en ny vaccination for at fuldende immuniteten overfor pandemien. Men mange kan på hjemmesiden vacciner.dk ikke booke tid nummer to. Det var muligt for nogle dage siden, men feltet er nu fjernet.

Annonce

Få tider i Hammel og Rønde

Region Midt har etableret fem vaccinationscentre i og omkring Aarhus. Fredag var der tider at booke i vaccinecentrene i Hammel og Rønde. Men kun for to dage. Det var de eneste centre, som havde åbnet for tider på vaccine.dk

Vaccinationscentrene Aarhus Ø, Odder Spektrum og Landsbyen Sølund i Skanderborg tilbød ingen tider. Overhovedet.

I Rønde Idrætscenter var der to eftermiddage med ledige tider at gøre godt med: Den kommende søndag og mandag eftermiddage, mens vaccinecenter Hammel tilbød tider lørdag og søndag eftermiddage.

For en århusianer er der 27 kilometer at køre til begge byer. De færreste 85-årige er dog så mobile, at de straks booker den tid - hvis de altså er så heldige overhovedet at få en tid.

Annonce

Tålmodighed

Region Midtjylland skriver i en opdatering, at der løbende bliver oprettet nye tider til booking på vacciner.dk. Men det sker først, når der er sikkerhed for, at der også er vacciner til rådighed.

"Er der ingen ledige tider, må du prøve igen senere," lyder rådet til borgere, der eventuelt sidder og er frustreret over ikke at kunne booke en tid til vaccine.

Ifølge Region Midtjylland har bookingtelefonen kun de samme vaccinetider til rådighed, som man selv kan se på hjemmesiden, hvis man logger på via nemID. Så der er ingen smutvej til en vaccinetid ad den vej.

Vaccination i Region Midtjylland

Region Midtjylland modtager torsdag 11. februar ca. 14.000 doser Pfizer vaccine mod Covid-19. Desuden har regionen modtaget 5.500 doser og modtager 13. februar yderligere ca. 6.600 doser AstraZeneca-vaccine.

Vaccinen fra AstraZeneca skal ifølge Sundhedsstyrelsen tilbydes ansatte under 65 år i region, kommuner og praksis

Region Midtjylland vaccinerer i uge 6-7 - beboere på plejecentre, der pga. sygdom eller indlæggelse endnu ikke er vaccineret:

  • borgere over 85 år - borgere i særlig risiko for et alvorligt forløb med COVID-19
  • udvalgte pårørende til borgere i særlig risiko - borgere over 65 år, der modtager både personlig pleje og praktisk hjælp
  • ansatte i region, kommuner og praksis (målgrupperne 1, 2, 3, 5 og 6)

Det ville nok også være forkert at kalde det en smutvej, for som Stiften.dk skrev torsdag, var telefonbookingen på det nærmeste brudt sammen. Onsdag blev der foretaget 40.000 opkald, og i løbet af de første tre timer torsdag med åbent blev der forsøgt at komme igennem til nummeret 20.000 gange.

Resultatet var at stort set alle opkald blev mødt med et: - Der er i øjeblikket mange henvendelser, ring venligst senere.

En væsentlig årsag til presset på telefonnummeret er formentlig, at nummeret, som de ældre borgere henvises til, når de modtager invitationen, er det samme som det generelle corona-booking-hjælpenummer, som er hele tiden er brugt i Region Midtjylland.

- Det kan vi godt se ikke er hensigtsmæssigt, hvorfor vi nu er i gang med at oprette et ekstra nummer, som kun gives til de inviterede. Men det tager formentlig nogle dage, før det er aktivt, sagde koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen torsdag.

Telefontiden er nu udviddet til 17.45 og regionen arbejder på at få flere medarbejdere til at sidde ved telefonen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Betjente slukkede brand i emhætte

Østjylland

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce