Annonce
Odder

Aarhus-gymnasier vil kapre elever fra Beder, Malling og Mårslet

Lars Bluhme har sammen med borgmester Uffe Jensen (V) og regionsrådsformand Bent Hansen (S) bedt Undervisningsmnistriet undersøge, om en kommune uden videre kan lægge beslag på brobygning i folkeskolerne. Arkivfoto

I 37 år har mange elever fra det sydlige Aarhus valgt at gå på Odder Gymnasium. Det vil Aarhus Kommune nu forhindre ved at flytte brobygnings-aftaler til storbyen.

Odder: Det kan ikke passe, at et godt samarbejde om brobygning mellem Odder Gymnasium og grundskolerne i Beder, Malling og Mårslet nu skal droppes. Blot fordi der bliver kamp om eleverne i de kommende år.

Det mener Odder Gymnasium, Odder Kommune og regionsrådsformand Bent Hansen (S), som derfor har bedt Undervisningsministeriet tage stilling til, om det kan være rigtigt, at det er rektorerne på Aarhus-gymnasierne, der bestemmer, hvor eleverne i oplandet skal på brobygning, når de går i 8. klasse. Brobygning vil bl.a. sige tre dages praktik på et gymnasium samt diverse infomøder.

Sagen er opstået, fordi rektorerne på de almene Aarhus-gymnasier i foråret bad den kommunale instans Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Aarhus Samsø (UU Aarhus red.) overtage samarbejdet med de nævnte skoler. De har ellers samarbejdet med UU Odder Skanderborg i 37 år om at lave brobygning med Odder Gymnasium.

- Når vi er gået til ministeriet med sagen, er det fordi vi stiller spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er lovligt at ændre på aftalerne med henvisning til, at gymnasierne i Aarhus kommer til at mangle elever i de kommende år. Gymnasier er som bekendt ikke en kommunal institution, og derfor skal Aarhus Kommune heller ikke varetage gymnasiernes interesse men elevernes, siger rektor Lars Bluhme fra Odder Gymnasium.

Annonce

Elevernes valg af gymnasium skal ikke være afhængigt af, hvilken kommune, de bor i, men af, hvad vi kan tilbyde dem.

Lars Bluhme, rektor Odder Gymnasium

Gammel tradition

Lars Bluhme er ikke i tvivl om, at gymnasierne i Aarhus går efter eleverne i de tre oplandsbyer, fordi de frygter at komme til at mangle elever. Det oplevede bl.a. Viby Gymnasium allerede ved dette års skolestart, hvor den nye årgang har 70 elever færre end sidste år. På Odder Gymnasium startede der efter sommerferien 190 elever, hvilket er nøjagtig det samme antal som året før.

- Så på den måde er vi endnu ikke truet på levebrødet, og det skyldes selvfølgelig, at vi er en populær skole. Men det er også en kendsgerning, at 41 af vores nye elever kommer fra Beder, Malling og Mårslet. Sådan skal det gerne fortsætte, siger rektoren, der mener at have alle argumenter klar for, hvorfor de tre skoler i Aarhus Kommune fortsat skal samarbejde med UU Odder Skanderborg og Odder Gymnasium.

- Det handler vel i grunden mest om eleverne i de tre byer. Mange familier har i årevis vendt deres ansigt mod Odder, når deres børn skulle på STX, og det har alle været glade for. Både fordi transporttiden er kort, eksempelvis syv minutter fra Malling og tre minutter mere fra Beder. Vælger eleverne et Aarhus-gymnasium, bliver transporttiden betydeligt længere, siger han.

Godt samarbejde

Bestyrelsen på Malling Skole blev i sidste uge orienteret om sagen, og i øjeblikket er medlemmerne ved at udfærdige et brev til Lars Bluhme og forvaltningen i Aarhus Kommune.

- Brevet er ikke formuleret endnu, men vi vil helt sikkert skrive, at vi beklager, hvis børnene ikke får mulighed for at komme på brobygning i Odder. Malling Skole har i mange år haft et godt samarbejde med gymnasiet, og det skal meget gerne fortsætte, siger formand Sacha Maria Löwenstein.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce