Annonce
Odder

Aarhus-gymnasier vil kapre elever fra Beder, Malling og Mårslet

Lars Bluhme har sammen med borgmester Uffe Jensen (V) og regionsrådsformand Bent Hansen (S) bedt Undervisningsmnistriet undersøge, om en kommune uden videre kan lægge beslag på brobygning i folkeskolerne. Arkivfoto

I 37 år har mange elever fra det sydlige Aarhus valgt at gå på Odder Gymnasium. Det vil Aarhus Kommune nu forhindre ved at flytte brobygnings-aftaler til storbyen.

Odder: Det kan ikke passe, at et godt samarbejde om brobygning mellem Odder Gymnasium og grundskolerne i Beder, Malling og Mårslet nu skal droppes. Blot fordi der bliver kamp om eleverne i de kommende år.

Det mener Odder Gymnasium, Odder Kommune og regionsrådsformand Bent Hansen (S), som derfor har bedt Undervisningsministeriet tage stilling til, om det kan være rigtigt, at det er rektorerne på Aarhus-gymnasierne, der bestemmer, hvor eleverne i oplandet skal på brobygning, når de går i 8. klasse. Brobygning vil bl.a. sige tre dages praktik på et gymnasium samt diverse infomøder.

Sagen er opstået, fordi rektorerne på de almene Aarhus-gymnasier i foråret bad den kommunale instans Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Aarhus Samsø (UU Aarhus red.) overtage samarbejdet med de nævnte skoler. De har ellers samarbejdet med UU Odder Skanderborg i 37 år om at lave brobygning med Odder Gymnasium.

- Når vi er gået til ministeriet med sagen, er det fordi vi stiller spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er lovligt at ændre på aftalerne med henvisning til, at gymnasierne i Aarhus kommer til at mangle elever i de kommende år. Gymnasier er som bekendt ikke en kommunal institution, og derfor skal Aarhus Kommune heller ikke varetage gymnasiernes interesse men elevernes, siger rektor Lars Bluhme fra Odder Gymnasium.

Elevernes valg af gymnasium skal ikke være afhængigt af, hvilken kommune, de bor i, men af, hvad vi kan tilbyde dem.

Lars Bluhme, rektor Odder Gymnasium

Gammel tradition

Lars Bluhme er ikke i tvivl om, at gymnasierne i Aarhus går efter eleverne i de tre oplandsbyer, fordi de frygter at komme til at mangle elever. Det oplevede bl.a. Viby Gymnasium allerede ved dette års skolestart, hvor den nye årgang har 70 elever færre end sidste år. På Odder Gymnasium startede der efter sommerferien 190 elever, hvilket er nøjagtig det samme antal som året før.

- Så på den måde er vi endnu ikke truet på levebrødet, og det skyldes selvfølgelig, at vi er en populær skole. Men det er også en kendsgerning, at 41 af vores nye elever kommer fra Beder, Malling og Mårslet. Sådan skal det gerne fortsætte, siger rektoren, der mener at have alle argumenter klar for, hvorfor de tre skoler i Aarhus Kommune fortsat skal samarbejde med UU Odder Skanderborg og Odder Gymnasium.

- Det handler vel i grunden mest om eleverne i de tre byer. Mange familier har i årevis vendt deres ansigt mod Odder, når deres børn skulle på STX, og det har alle været glade for. Både fordi transporttiden er kort, eksempelvis syv minutter fra Malling og tre minutter mere fra Beder. Vælger eleverne et Aarhus-gymnasium, bliver transporttiden betydeligt længere, siger han.

Annonce

Godt samarbejde

Bestyrelsen på Malling Skole blev i sidste uge orienteret om sagen, og i øjeblikket er medlemmerne ved at udfærdige et brev til Lars Bluhme og forvaltningen i Aarhus Kommune.

- Brevet er ikke formuleret endnu, men vi vil helt sikkert skrive, at vi beklager, hvis børnene ikke får mulighed for at komme på brobygning i Odder. Malling Skole har i mange år haft et godt samarbejde med gymnasiet, og det skal meget gerne fortsætte, siger formand Sacha Maria Löwenstein.

Annonce
Horsens For abonnenter

Kritiker af omfartsvej går i rette med borgmesters udlægning: Ministersvar viser, at der måske slet ikke er brug for en ny vej

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

AC Horsens

Specialist har hjulpet Pohl tilbage på målkurs: Når jeg er kampklar, leverer jeg også varen

Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Hedensted

Kniber med at finde nok SOSU-hænder: Flere tiltag skal oppe rekrutteringen i Hedensted Kommune

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Horsens får igen en stadsarkitekt: Det bliver godt

Horsens

For et år siden gik smitten første gang amok: Her kan du gå på opdagelse i kommunens corona-udvikling og vaccinations-indsats gennem det seneste halvandet år

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

La Vie genopstår - indehaver er lettet over at blive reddet i sidste øjeblik

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Sport

Coronaen kom i vejen i 2020, men i oktober sparker AC Horsens nyt liv i en gammel Folkebladet-tradition

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Annonce