Annonce
Østjylland

Aarhus-forskere får 22 millioner kroner: Flere kræftpatienter skal have gavn af immunterapi

Immunterapi er i stigende grad et supplement i behandlingen af forskellige former for kræft. Nu har Aarhus-forskere fået en stor pose penge til at blive endnu klogere på immunterapi. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Fire forskningsprojekter på Aarhus Universitetshospital modtager i alt 22 millioner kroner til at forbedre brug af immunterapi i behandlingen af kræft. Der er fokus på kræftformer i blandt andet hoved, hals og blære.
Annonce

AARHUS: Fire forskningsprojekter i Aarhus skal medvirke til at forbedre brug af immunterapi i behandlingen af kræft.

Projekterne har netop fået sammenlagt 22 millioner kroner til arbejdet, der vil udvikle, forbedre og målrette behandlingen til patienter med mulig gavn af immunterapi.

Pengene kommer fra en aftale om finansloven for 2018.

Dengang blev der afsat i alt 60 millioner kroner over fire år til en styrkelse af forskning i immunterapi, og nu er pengene fordelt med blandt andet 22 millioner kroner til forskningsprojekterne ved Aarhus Universitetshospital.

- Det er meget vigtigt, at vi hele tiden forbedrer vores muligheder for at hjælpe kræftpatienter ved at investere i forskning og udvikling. Vores viden om og brug af immunterapi vil på sigt kunne hjælpe endnu flere patienter med en kræftsygdom, for der er potentialer for at udbrede behandlingen til andre kræftformer og blive bedre til at målrette behandlingen til dem, der kan få nytte af den. Det er områder, vi stadig mangler viden om, selvom der foregår meget forskning inden for immunterapi, og det skal forskningsprojekterne på forskellig vis gøre os klogere på. Jeg ser frem til at følge projekterne og se resultaterne, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Det er områder, vi stadig mangler viden om, selvom der foregår meget forskning inden for immunterapi, og det skal forskningsprojekterne på forskellig vis gøre os klogere på. Jeg ser frem til at følge projekterne og se resultaterne.

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister

Annonce

Den bedste afklaring

Immunterapi bruges i dag som led i behandlingen af blandt andet lymfeknudekræft, leukæmi, lungekræft, nyrekræft og modermærkekræft.

I forbindelse med den aktuelle satsning på yderligere forskning i behandlingsformen er der på Aarhus Universitetshospital eksempelvis givet otte millioner kroner til forskning i at give patienter den bedste afklaring ved behandling af nyrekræft med metastaser.

Immunterapi har revolutioneret behandlingen af metastaserende nyrekraft, men 25 procent af patienterne får ikke gavn af behandlingen. I projektet vil forskerne anvende nye metoder til at identificere faktorer hos patienter, som har gavn eller ikke har gavn af behandlingen.

På den led kan behandlingen bedre målrettes, og patienterne får de optimale muligheder for at træffe rigtige valg.

I de øvrige tre forskningsprojekter sættes der fokus på immunterapi i forbindelse med kræftformer i blandt andet hoved, hals og blære.

Det er Sundhedsstyrelsen, der udmønter pengene, med faglig rådgivning fra en ekstern forskningsfaglig komité.

Der blev behandlet 15 ansøgninger, og i sidste ende fik otte projektet støtte.

Kort om immunterapi

Immunterapi er en behandlingsform, hvor kroppens eget immunforsvar bliver udnyttet til målrettet at bekæmpe kræftceller.

Normalt bekæmper kroppens immunforsvar effektivt fremmede eller unormale celler i kroppen som eksempelvis ved en infektion. Men selvom immunsystemet faktisk ofte kan genkende kræftcellerne via deres indhold af kræftproteiner, reagerer det ikke tilstrækkeligt over for kræftcellerne. Det skyldes, at kræftcellerne er dygtige til at udvikle forskellige mekanismer, der kan beskytte dem mod immunforsvarets angreb.

Immunterapi går ud på at styrke immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller. Det kan ske gennem immunaktiverende stoffer, der direkte kan stimulere en øget aktivitet i forskellige dele af immunforsvaret.

Immunterapi kan også gå ud på at svække kræftcellernes evne til at forsvare sig. Det kan ske gennem antistoffer, der binder sig til kræftcellen og gør den tilgængelig for immunsystemet, så det kan bekæmpe kræften.

(Kilde: Kræftens Bekæmpelse)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce