Annonce
Østjylland

Aarhus er kommet på permanent juleudstilling

Julia Svenningsen i gang med at bygge modellen af Aarhus med Jørgen Risums huse. Foto: Flemming Krogh

Ved indgangen til Aarhus Fortæller møder århusianerne deres by i Sallings udstillingsvindue.

Annonce

AARHUS: Det hele begynder med en model af Aarhus, ikke sådan korrekt geografisk opbygget, men med en hel masse af de huse og steder, vi kender.

Når vi vil besøge "Aarhus Fortæller", der åbner onsdag 12. april i Den Gamle By, går vi først ind i Ferdinand Sallings gamle butik og tager en elevator ned til Vikingetiden.

I vinduet hos Salling står Julia Lillienthal Svenningsens og Jørge Risums model af Aarhus med kendte huse. Det har taget et halvt år at bygge det hele op.

Julia Svenningsen, 34 år, er rekvisitør på Aarhus Teater og egentlig uddannet mønsterkonstruktør, der er et begreb fra modebranchen. Som rekvisitør sørger hun for at købe, skaffe eller lave de rekvisitter, teatret skal bruge til forestillingerne. Og som modelbygger er hun autodidakt.

- Den Gamle By kontaktede mig, fordi de havde læst en artikel om mig i Århus Stiftstidende, hvor jeg fortalte om at lave "dioramaer", miniature-verdener i glaskugler, hvor redskaberne er pincet og lim og en masse tålmodighed.

- Til Aarhus Fortæller skulle jeg skabe modellen af byen, og det har været spændende. Jørgen Risum, der har bygget mange modelhuse før, har lavet de huse, vi kender fra byen, og jeg har sat det hele sammen og placeret personer. Jeg selv, min mand og vores to børn er med på modellen, siger hun med et smil.

Det var i en artikel om Julia Svenningsen og hendes "dioramaer", små miniature-verdener i glaskugler, Den Gamle By fik øje på hendes evner. Foto: Axel Schütt
Annonce

Kan ses i vinduet

Julia Svenningsen har designet landskabet og modellen og siddet derhjemme og malet tingene.

Blandt de kendte huse, Jørgen Risum har bygget, er Domkirken, Borgmestergården og Møntmestergården fra Den Gamle By, Rådhuset, De fem Søstre på havnen, universitetets aulabygning, Hotel Royal, kunstmuseet Aros, pavillonen fra landsudstillingen i 1909, Isbjerget på Aarhus Ø og huset med gavlen med "Nej tak til atomkraft-logoet".

- Derudover er der mange fyldhuse, som er anonyme og uden detaljer, siger Julia Svenningsen og føjer til, at opgaven har været sjov og udfordrende.

Bymodellen støder gæsterne på straks, de kommer til indgangen til Aarhus Fortæller.

Jørgen Risum er 78 år og begyndte at bygge modelhuse, da han gik på pension fra jobbet som leder i 25 år af Maskinmesterskolen i Aarhus. Det seneste, han har placeret i den nye udstilling, er modeller af to huse fra Middelalderen.

- Det har været en stor og spændende opgave, så jeg har haft nok at lave siden efteråret, forklarer han, der også har lavet en bymodel, der står på Aarhus Rådhus.

- Den skal ajourføres, så den er jeg i gang med hele tiden, siger han.

Jørgen Risum har bygget husene til Aarhus-modellen. Torsdag kom han med to middelalderhuse, der skal være et andet sted i udstillingen. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Hjælp fra andre

Jørgen Risum har blandt en del andet lavet to modeller af middelalderbyer til udstillingens afsnit Bispernes By. Han står også bag den store model af Aarhus, som Den Gamle By har udlånt til Stadsarkitekten, og som kan ses i Aarhus Rådhus.

"Aarhus Fortæller" har også har fået hjælp af andre model-, figur- og modeltogsfolk. Modeller af en sporvogn, en letbane og et rangerlokomotiv magen til det i udstillingen er også en del af Aarhus-modellen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce