Annonce
Østjylland

Teresie har cyklet i tre år: Aarhus er blot et stop på turen fra Capetown til Nordkap

Sand, cykel, telt og Teresie Hommersand. Foto: Teresie Hommersand
Norske Teresie Hommersand kæmper for klimaet på en lang cykeltur. I Sydafrika fandt hun et gear, hun ikke kendte, da en elefant forfulgte hende.
Annonce

AARHUS: Teresie Hommersand er på en usædvanlig mission. Den 34-årige norske kandidat i samfundsvidenskab er på vej fra Capetown i Sydafrika til Nordkap i Norge - fra det sydligste Afrika til det nordligste Europa. I disse dage har hun et stop i Aarhus.

Hun kæmper for klimaet og vil med sin bedrift vise, at man kan tage den lange strækning på cykel - med ganske få undtagelser.

Det er ikke et kapløb. Tværtimod har hun taget sig god tid undervejs for at få oplevelser med. Og dem har hun mange af, selv om coronaen har drillet undervejs, så hun for eksempel i mange dage kun talte med ganske få mennesker på turen gennem Tyskland.

- Jeg mødte varme og kærlighed overalt, men pludselig kom der et stop med coronaen. I Tyskland var der mennesker, som hverken ville give mig vand eller lade mig bruge deres toilet. De turde ikke, forklarer hun.

Annonce

Gennem tunnel i Suez

Hun var på Moesgaard Museum fredag og havde gjort opmærksom på, at hun gerne ville fortælle sin historie - til gavn for klimakampen, naturligvis.

I Aarhus har hun fundet logi hos et ungt par, som er med på en netside for cyklister. Og hun udnytter tiden til det yderste for at opleve byen.

Teresie Hommersand er nået til Aarhus og Moesgaard Museum. Foto: Hans Petersen

Turen begyndte 16. juni 2017, og indtil videre har hun cyklet, selv gennem en tunnel ved Suez-kanalen. Det kostede to dages diplomatiske forhandlinger at få lov at cykle igennem - med eskorte af politiet. Det er ikke noget, man ellers får lov til.

- Men med papirer om min tur og anbefalinger fra FN lykkedes det efter et par dage at få lov at køre i tunnellen på halvanden kilometer. I forhandlingerne benyttede jeg en selfie, jeg havde taget sammen med nogle nonner, hos hvem jeg havde overnattet. Det viste, at mine hensigter var reelle, og at jeg ikke var farlig. Da jeg fik lov, blev jeg så rørt, at jeg fik tårer i øjnene. Folkene var trods alt mere venlige end dem ved Øresundsbroen. Jeg har spurgt, om jeg må cykle over den. Men svaret var klart nej, fortæller Teresie Hommersand.

Annonce

Den pågående elefant

Hun er slank som en ål, men det har hun altid været. Næppe mere end et par kilo har hun tabt sig undervejs.

Men hun har mødt masser af mennesker, og hun har for det meste følt sig tryg. Måske lige bortset fra dengang, hun cyklede på en vej i Botswana.

Overalt har folk været hjælpsomme, her i Afrika. Foto: Teresie Hommersand

"The Elephant Highway" kalder de indfødte den 200 km lange strækning, og det forstod hun betydningen af, da hun kom dertil. Hun havde selskab af et amerikansk par, hun havde mødt.

Normalt står elefanterne i god afstand fra vejen, men en enkelt stod tæt på. Den brød sig åbenbart ikke om cyklister, så den fulgte efter dem.

Vejen er lang fra det sydligste Afrika til Norges nordligste spids. Foto: Teresie Hommersand

- Vi var meget nervøse og kørte nærmest med hjertet oppe i halsen. At standse ville ikke nytte, men vi talte om at få hjælp, når der kom en lastbil, så den måske kunne køre imellem os.

- Lastbilen kom, men glæden var kort, for chaufføren satte farten op, og så var elefanten tilbage. Først da der kom to lastbiler, en i hver retning, opgav den sit forehavende, og så kan det nok være, vi kunne få fart i pedalerne. Vi fandt et gear, vi ikke vidste, vi havde, fortæller Teresie Hommersand.

Annonce

Bange for at sove alene

I Egypten har hun oplevet mænd komme lidt for tæt på hende, men uden konsekvenser.

- I begyndelsen i Sydafrika var jeg bange for at sove alene i mit telt, så jeg spurgte folk, om jeg måtte slå det op i deres haver. Overalt blev jeg mødt med venlighed, og mange bød mig på mad og tilbud om at sove i deres huse, så det har jeg gjort ofte, fortæller Teresie Hommersand.

Masser af oplevelser har der været og dejligt, varmt vand. Foto: Teresie Hommersand

- Man når langt ved at bruge sin sunde fornuft, siger hun.

Økonomi til turen har hun skaffet sig med lidt løn, hun havde tilbage i Sydafrika, og så solgte hun sit surfbræt.


Jeg har klaret mig for meget få penge og været heldig med, at folk har været parat til at række mig en hånd.

Teresia Hommersand


- Men jeg har klaret mig for meget få penge og været heldig med, at folk har været parate til at række mig en hånd, siger hun og tilføjer:

- Det hjælper at være kvinde. Ofte har jeg fået hjælp uden at spørge.

Annonce

I praktik i Sydafrika

Til Sydafrika kom hun som led i sine studier til cand.mag. i samfundsvidenskab ved universitetet i Bergen efter at have taget bachelor i udviklingsstudier.

Undervejs havde hun været seks måneder i Uganda i en slags praktik.

Billedet med nonnerne blev brugt til forhandlingerne om at cykle gennem tunnellen ved Suez. Foto: Teresie Hommersand

Sydafrika skulle være et år. Hun tog til Capetown i 2011 og blev så forelsket i landet, at hun har været der siden. Når hun kommer hjem til Norge, har hun tænkt sig at rejse videre og slå sig ned i Berlin.

Annonce

Besøger 22 lande

Når hun når målet, har Teresie Hommersand været i 22 lande.

Fra Danmark vil hun sejle til Gøteborg. Det var anderledes, da hun skulle fra Haifa i Israel og videre. Da kom hun med på en sejlbåd, der var ejet af et tysk par, hun havde mødt. De sejlede til Cypern og videre til Tyrkiet, og derfra satte Teresie Hommersand sig op på cyklen.

Teresie Hommersand og soldaterne ved tunnellen ved Suez. Foto: Teresie Hommersand

Helt udmattet har hun aldrig været, men strabadser oplevede hun især, da hun cyklede i ørkenen i Sudan.

- Det var 50 grader varmt, og jeg ville gerne nå hovedstaden Khartoum, så jeg cyklede en hel dag i varmen. Det er umuligt at have vand nok med selv, men der er meget trafik, og man kan altid stoppe en lastbil og bede om hjælp. Chaufførerne fragter store mængder vand, og de deler gerne ud - og så er det tilmed iskoldt, siger hun.

Turen

Teresie Hommersand fra Norge er på cykel på vej fra det sydligste Afrika, Capetown i Sydafrika, til det nordligste Norge, Nordkap.

Hun begyndte turen 16. juni 2017 og venter at nå i mål før jul i år.

Turen cykler hun for at gøre opmærksom på klimakampen og at det lader sig gøre at cykle den lange tur. Hun vil ikke flyve.

I Capetown har hun været siden 2011, i begyndelsen i praktik som led i sin uddannelse til cand.mag. i samfundsvidenskab fra Bergens Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Tirsdagens coronatal: Laveste antal smittede i måneder - men den britiske mutation spolerer glæden

Annonce