Annonce
Horsens

Aarhus-arkitekter skal tegne historisk stort byggeri på Fængslet

Vestsalen skal efter planen stå færdig i 2021 og rumme en stribe nye begivenheder og samtidig give bedre rammer for nuværende arrangementer som f.eks. Horsens Middelalderfestival og byens krimimesse. Illustration: Cubo
Det kulturelle fyrtårn over Horsens har taget et stort skridt på en ambitiøs vej mod at huse flere begivenheder.
Annonce

Horsens: Der er nu sat navn på det arkitektfirma, der skal slå stregerne til den historisk store udvidelse af Fængslet i Horsens kaldet ”Vestsalen”.

Blandt 26 bud blev vinderen af en arkitektkonkurrence det aarhusianske firma Cubo, oplyser Fængslet.

- Med stor respekt for fængselsbygningens oprindelige arkitektur og samtidig med en meget fin og gennemført sans for at føje nyt til gammelt har Cubo vundet arkitektkonkurrencen om at opføre en helt ny, unik sal på Fængslet. Vi har i bestyrelsen arbejdet med tankerne om Vestsalen gennem et par år, og det er med meget stor tilfredshed, at vi nu kan offentliggøre så kompetent et totalrådgiverteam, udtaler Fængslets bestyrelsesformand Henning Nørbæk i en pressemeddelelse.

Med Vestsalen vil Fængslet blive et af regionens mest markante kulturhuse med et rum af højeste kvalitet.

Astrid Søes Poulsen, direktør Fængslet

Annonce

Støttet med mange millioner

Vestsalen er støttet med 40 millioner kroner af Realdania, et tilsvarende beløb fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal (40 mio. kr.) og yderligere tre millioner kroner af lokale Familien Hede Nielsens Fond.

Projektet beskrives som det største transformationsprojekt i det forhenværende statsfængsels historie.

”Vestsalen skabes ved at overdække den indre, vestre fængselsgård med en let, svævende og transparent tagkonstruktion, mens der i vestfløjen skydes en enkel og åben boks ind gennem de to nederste etager. Åbningen til den ydre fængselsgård er et vigtigt bindeled mellem ude og inde og skal ses som det hængsel, der åbner Fængslet op og skaber direkte sammenhæng mellem de ydre og indre aktiviteter. Salen bliver på ca. 1200 kvm og kan rumme op imod 1000 gæster,” lyder beskrivelsen af ombygningen, der efter planen skal stå klar i 2021.

På Fængslet har direktør Astrid Søes Poulsen armene over hovedet.

- Med Vestsalen vil Fængslet blive et af regionens mest markante kulturhuse med et rum af højeste kvalitet, der både kan kaldes koncertsal, teaterscene, messe- og konferencerum og VIP-loungeområde ved store koncerter i fængselsgården, siger Astrid Søes Poulsen.

Annonce

En afgørende brik

Hun peger på, at Vestsalen kan give flere muligheder for afvikling af begivenheder som Krimimessen og Middelalderfestivalen og samtidig give plads til nye arrangementer.

E-gamingevents og hackathons, borgermøder, videnfestival i samarbejde med blandt andre Fængselsmuseet, teaterforestillinger og koncerter med små og store bands, nævner hun som eksempler.

- Med andre ord vil Vestsalen være dén afgørende brik i at gøre Fængslet til et kulturelt fyrtårn, der lyser op både uden for by- og landegrænsen, siger hun.

- Vi er som tegnestue stolte og beærede over at få muligheden for at være med til at præge en af Danmarks mest ikoniske samfundskulturelle byggerier, lyder en kommentar fra Rune Riis, som er partner og arkitekt i Cubo.

Vestsalen bliver 1200 kvadratmeter stor og bygges med respekt for Fængslets arkitektur, lyder det fra Fængslet og Cubo. Illustration: Cubo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce