Annonce
Erhverv

A.P. Møller køber op i Horsens: Nu splittes Nissens i to virksomheder

Mikkel Krogslund Andersen har været administrerende direktør for Nissens siden 2016. Nu skal han stå i spidsen for at bringe to solide forretningsben godt videre i to separate selskaber med hver sin ejerkreds. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Samme år som kølervirksomheden Nissens kan fejre 100-års fødselsdag, splittes virksomheden i to. Ét ben er nu solgt fra til en ny, stærk ejer, og det åbner nye muligheder, mener Nissens-direktør Mikkel Krogslund Andersen.

Horsens: A. P. Møller Holding har været på opkøb i Horsens.

Her har Mærsk-familiens investeringsselskab købt det ene af to forretningsben i kølerkoncernen Nissens. Det gælder Nissens Cooling Solutions, der designer og fremstiller kølesystemer til primært vindmølleindustrien.

Køler-koncernen, som blev grundlagt i Horsens i 1921, var familieejet, indtil Alan Nissen, fjerde generation på direktørposten, i 2017 solgte cirka 70 procent til kapitalfonden Axcel.

Annonce

Resten har han fortsat ejet sammen med tre døtre. Både Axcel og Nissen-familien beholder aktierne i Nissens Automotive - koncernens andet forretningsben, der leverer kølersystemer til bilbranchens eftermarked - men begge parter har altså solgt aktierne i Nissens Cooling Solutions fra.

En virksomhed bliver til to

Salget betyder, at Nissens, som i år kan fejre 100-års jubilæum, nu bliver til to selvstændige virksomheder med hvert sit ejerskab.

- I en del år, hvor Nissens er vokset mere og mere, har vi været på en rejse, hvor vi dybest set har splittet de to divisioner mere og mere, så i dagligdagen er det tæt på, at de allerede fungerer som to selvstændige virksomheder,  siger Mikkel Krogslund Andersen, der har været viceadministrerende direktør siden 2010 og administrerende direktør siden 2016.

Han skal i en periode fortsætte som direktør for begge virksomheder, hvor han har til opgave at sende dem begge godt videre som selvstændige enheder med hver sin ledelse. Som udgangspunkt er det ikke planen, at han på sigt selv skal stå i spidsen for nogen af dem, fortæller han.

- Vi har en fremragende ledelse i både Cooling Solutions og Automotive, som er styrket over årene, så det er jeg helt tryg ved, siger han.

Annonce

To adresser i Horsens

Når det gælder medarbejderne, fortsætter alle i de ansættelser, de har. De fleste er tilknyttet enten Automotive eller Cooling Solutions, så det ny ejerskab får i dagligdagen ingen praktisk betydning for de fleste, fastslår Mikkel Krogslund Andersen.

- Der er selvfølgelig fælles historie, kultur og Nissens-dna på tværs af divisionerne, og enkelte har nogle fælles supportfunktioner, så der kan blive tale om nogle småjusteringer, hvor vi flytter medarbejdere fra gruppen over i hver af divisionerne, tilføjer han.

Nissen-koncernen beskæftiger i dag cirka 1565 medarbejdere, heraf cirka 420 i Horsens og resten på virksomhedens fabrikker i Tjekkiet, Slovakiet og Kina.


Jeg er stolt over, at Nissens som 100-årig viser sin fortsatte styrke og relevans. Dels med resultatet, vi netop har præsenteret, og dels med denne handel.

Mikkel Krogslund Andersen, koncerndirektør


Ifølge Mikkel Krogslund Andersen fortsætter begge virksomheder med at have hovedkontor og dele af produktionen i Horsens.

- Det helt afgørende i Nissens er medarbejderne og deres viden, og det er dét, A. P. Møller har købt, og dét, der sikrer den bedst mulige fremtid for virksomheden. Så jeg kan ikke forestille mig andet, fastslår han.

Nissens

Nissens blev grundlagt af Julius Nissen i 1921 og startede med at lave og reparere kølere i messing og kobber til biler. I de første mange år var Nissens en lille reparations-virksomhed.

Knud Nissen kom i 1956 med som tredje generation i familiefirmaet, og gradvis startede man produktion af fabriksnye kølere til reservedelsmarkedet inden for autobranchen. Op gennem 1960’erne og 1970’erne voksede Nissens Kølerfabrik, som undervejs blev navnet.

Firmaet fik flere lokationer i Horsens og hundredvis af medarbejdere. I 1985 kom Alan Nissen, der er ingeniøruddannet, med. Hans primære opgaver blev at udbygge produktionen af aluminums-kølere og det nye tiltag: produktion af store kølere til entreprenørmaskiner, skibe, tog og senere vindmøller, som nu udgør en væsentlig del af virksomheden Nissens Cooling Solutions.

I Horsens har Nissens til huse både på Ormhøjgårdvej, Lokesallé og Nokiavej, og på alle adresserne er der i dag en sammenblanding af ansatte fra de to divisioner, som nu går hver til sit. Hvordan det rent praktisk skal organiseres i fremtiden, skal man ifølge Mikkel Krogslund Andersen nu til at arbejde nærmere med.

- Der venter nu en proces, hvor der kan blive tale om at være lejere hos hinanden, indtil det kommer på plads, siger han.

Annonce

Åbner nye muligheder

Nissens Cooling Solutions har ikke alene en stolt historie, men også en lovende fremtid, mener Mikkel Krogslund Andersen. Han fremhæver, at vedvarende energi og elektrificering generelt erobrer de globale energimarkeder, og med ejerskiftet er der kun basis for yderligere medvind til Horsens-virksomheden, mener han.

- Jeg er glad for, at vi kan sende Cooling Solution godt videre med så stærkt et ejerskab. Med sin arv og langsigtede perspektiver åbner A. P. Møller Gruppen nye muligheder, siger koncerndirektøren, som tilføjer:

- Jeg vil også sige, at jeg er stolt over, at Nissens som 100-årig viser sin fortsatte styrke og relevans. Dels med resultatet, vi netop har præsenteret, og dels med denne handel.

Annonce

En vigtig A.P. Møller-tilføjelse

Handlen vækker også tilfredshed hos både køber og sælger.

Jan T. Nielsen, investeringsdirektør hos A. P. Møller Holding, ser købet som en vigtig tilføjelse til investeringsselskabets portefølje, idet Nissens Cooling Solutions har effektive køleløsninger, som er grundlæggende for omstillingen til vedvarende energi - en omstilling, som A. P. Møller Holding er forpligtet til at investere i, siger han i en pressemeddelelse.

Axcel købte sig ind i Nissens i 2017. Første regnskabsår lød omsætningen i Nissens Cooling Solutions på 782 millioner kroner. I det netop aflagte årsregnskab for 2020/21 var omsætningen for denne division hævet til godt 1,3 milliarder kroner. Lars Cordt, der er ansvarlig for investeringen hos Axcel, udtaler, at virksomheden har leveret et attraktivt afkast i overensstemmelse med fondens forventninger.

Transaktionen skal nu godkendes af de relevante konkurrencemyndigheder, og i en fondsbørsmeddelelse lyder det, at det "forventes afsluttet i andet halvår af 2021". Nærmere kan Mikkel Krogslund Andersen ikke komme det.

Annonce
Erhverv For abonnenter

75-årig forvalter arbejder på fuld tid og fejrer 50-års jubilæum: Jeg stopper, når jeg bliver gammel

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Data-arkæolog krydser fingre for hjælp i Horsens: Hvem ved noget om dette ultra-sjældne apparat?

Erhverv For abonnenter

En helt ekstrem situation: Dobbelt-op på udfordringer slagtede økonomien på fjerkræslagteri

Horsens

Solnedgangen over en ådal tager sig fantastisk ud lige nu

Sport

AC siger farvel til tidligere anfører: Hallurs kontrakt ophævet

Hedensted

Rådhus berøvet for potentiel farlig medicin: Politiet advarer mod indtagning og videreformidling

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Lad os udvikle Lilli Gyldenkildes Torv til noget fantastisk: Skal vi tale Horsens op eller ned?

Horsens

Gorm brækkede armen og så fik hans mor en god idé: Nu drukner hun i stofrester

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Odder

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Hedensted

Det gode naboskab på Violvej er gået i arv: Det er så naturligt, at man ikke tænker over det

Kultur For abonnenter

Det sidste store skridt i Vestsalen er fem gange seks ton tungt

Sport

Alexander Ludwig: Det var vores egen skyld

Annonce