Annonce
Odder

8350'erne vil deres købmand

Borgerne i Hundslund er bekymrede for deres eneste dagligvarebutik. Det mærkede man tydeligt på borgermødet, hvor 90 pct. af deltagerne var ældre end 50 år. Mister de butikken, ryger også muligheden for at hente pakker og medicin lokalt. Foto: Søren E. Alwan

På godt en uge har trofaste kunder givet lovning på, at de vil købe andele for 190.000 kr. for at redde den lukningstruede Hundslund Købmandsgård.

Hundslund: 76.000 kr. Det var, hvad ca. 100 borgere lovede at købe andele for, da bestyrelsen for Hundslund Købmandsgård onsdag aften havde indkaldt til det andet borgermøde på otte dage. Det vækker fornyet håb hos bl.a. formanden.

- Jeg ved ikke, hvad konklusionen bliver, men vi har nye tal at arbejde med. Nu går vi i tænkeboks i en måneds tid, sagde formand Jan Andersen, da mødet i Hundslund Hallen kørte på sidste vers, og deltagerne også havde skrevet under på, at de hver måned vil foretage indbetalinger for 11.000 kr. Altså at de før hver den første i måneden vil indsætte penge på butikkens konto og siden få trukket pengene fra, når de handler. Det skulle gerne give øget omsætning.

Lægger man de nævnte beløb sammen med tilsvarende tilkendegivelser fra årsmødet 2. maj og i ugen op til onsdagens møde, giver det et samlet løfte om månedlige indkøb på 87.000 kr. og køb af andele for 190.000 kr. Det er mere end de 160.000 kr., som bestyrelsen på det første møde stillede som betingelse for overhovedet at ville fortsætte redningsaktionen.

Jeg bor selv i en lille by, hvor jeg køber alle mine varer. Måske er det lidt dyrere end i storbyerne, men til gengæld er jeg med til at bevare huspriserne i min by.

Allan Andersen, sekretariatschef i Landdistrikternes Fællesråd og oplægsholder på mødet i Hundslund Hallen
Hans Voergaard Rasmussen (th.) var taget hele vejen fra Odder for at følge debatten om Hundslund Købmandsgård, som han stadig benytter sig af. Nu får han blot varene leveret. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Nej til overraskelser

Spørgsmålet er så, om de gavmilde borgere kan redde butikken?

For det står slemt til med butikkens økonomi, idet regnskabet for 2016 viser et driftsunderskud på 300.000 kr.

Lige så røde tal burde være fremkommet de to foregående år, men de forputtede sig, fordi den selvejende institution i 2014 og 2015 modtog erstatning for en brand i 2014. De beløb indgik fejlagtigt som en del af indtjeningen og førte i oktober sidste år til, at bestyrelsen stoppede samarbejdet med sin administrative leder.

Noget tilsvarende kommer ifølge Jan Andersen ikke til at ske igen.

- Vi vil nu kigge meget nøje på budgetterne, og jeg lover, at intet vil komme bag på os. Og vi sætter ikke noget i gang, før vi kan fremvise et troværdigt budget, sagde formanden, der var åben overfor et forslag om, at andelshaverne i fremtiden skal have butikkens regnskab tilsendt hvert kvartal.

- Skal en butik som jeres overleve, skal alle løfte i flok. For der kommer ikke nogen og hjælper jer, sagde Allan Andersen, som er sekretariatschef i Landdistrikernes Fællesråd og var inviteret til borgermødet i Hundslund. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

De unge manglede

Som ved årsmødet var 90 pct. af deltagerne ved onsdagens møde ældre end 50 år, og det vækker bekymring hos flere.

Bl.a. hos Hans Voergaard Rasmussen, som har boet ved Hundslund i 50 år men i dag er flyttet på Skovbakkehjemmet i Odder. Han fulgte med stor interesse mødet.

- Jeg har altid handlet i Hundslund og mener, at man har pligt til at gøre det, når der er en butik. Uanset alder. I øvrigt tror jeg ikke på, at man sparer meget, hvis man skal starte bilen. Det er som at gå over åen efter vand, sagde den tidligere landmand, som i øvrigt stadig lægger penge i Hundslund Købmandsgård. Nu får han blot varerne bragt til sin bolig i Odder.

Også formanden for Lokalrådet 8350 Heidi Gautschi opfordrede alle til at lægge vejen forbi købmandsgården noget oftere.

- Vi har en butik, hvis vi bruger den. Jeg har regnet ud, at hvis hver borger i vores 8350-området bruger for to kr. mere dagligt i Hundslund Købmandsgård, er den reddet. Så lad os komme i gang, sagde hun.

Jan Andersen, der er formand for bestyrelsen for Hundslund Købmandgård, mener, at onsdagens møde giver fornyer håb for byen eneste dagligvarebutik Foto: Søren E. Alwan
Der blev lyttet intenst til de forskellige talere på borgermødet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Borgmester og hele kommuneledelsen i coronaisolation: Kommunen flirter med omsiggribende nedlukningsgrænse

Annonce