Annonce
Horsens

80 børn smittet med coronavirus og over 200 sendt hjem: Deltavarianten har fået tag i skolerne i Horsens

Østerhåbskolens afdeling i Hatting var i weekenden hårdt ramt, da hele 14 børn blev testet positive for covid-19 og tre skoleklasser sendt hjem. (Billedet er taget inden coronapandemien) Arkivfoto: Michael Svenningsen
Over 200 børn er sendt hjem i isolation fra de horsensianske skoler. Stigningen i smitte er forventelig, efter restriktionerne er fjernet, og deltavarianten er kommet til.

Horsens: Deltavarianten er ved at få tag i børnene i Horsens kommune. Seneste opgørelse af smittede på kommunens skoler blev lavet fredag og gælder uge 34.

I alt 66 smittede og 154 børn i nær kontakt er sendt hjem i isolation. Men lørdag ramte et udbrud Østerhåbskolens Hattingafdeling med 14 ekstra smittede, og på den baggrund blev yderligere tre hele klasser sendt hjem i isolation, så det samlede tal er 80 smittede og over 200 sendt hjem ud af de i alt godt 9300 børn i de horsensianske folkeskoler.

Selvom tallene kan virke høje, er det forventeligt, at smitten ville stige i takt med, at restriktionerne bliver færre, og klasserne igen er sammen på tværs.

Annonce

- Vi var sindssygt hårdt ramt i foråret. Vi måtte lukke vores indskoling Flyveren og fire ud af seks i ledelsen blev syge. Siden har der været ro på både før sommerferien og herefter, men så er det stukket lidt af i weekenden. Det er et godt eksempel på, hvor hurtigt det kan gå, fortæller skoleleder på Østerhåbskolen, Charlotte Kærsaa.

Hun understreger, at skolen holder fast i alle de gode vaner med håndsprit og hygiejne, men at børnene efter sommerferien er langt mere sammen end før.

- Der er ingen restriktioner i forhold til afstand til andre klasser. Vi har åbnet for, at de gerne må være sammen og have aktivitet på tværs, siger hun.

Det hele værd

Selvom Charlotte Kærsaa altså siden lørdag har sendt hele tre klasser i isolation, er genåbningen af skolen det hele værd, også med de risici der lurer for store smitte udbrud hen over efteråret og vinteren.

- Vi er ikke der, hvor vi holder op med at blande børnene. Hvis der kommer endnu flere superudbrud, vurderer vi med sundhedsmyndighederne, men børnene har brug for at kunne være sammen. Vi har brug for at være tilbage til normalen, siger hun, men indrømmer samtidig:

- Det ville da være løgn at sige, at jeg ikke er bekymret for efteråret. Men det glædelige er, at de her børn typisk ikke er særligt syge. Af dem vi har sendt hjem, har de fleste milde symptomer, og nogle har slet ikke haft symptomer, men man får da en skærpet opmærksomhed på sprit og håndvask, når man lige får smitten inden for døren.

Annonce

En del af planen

Skolechef i Horsens Kommune Henrik Kallestrup ser med alvor på den opblomstrende smitte, men minder om, at det faktisk er en del af myndighedens plan.

- Det, man har haft som plan her efter sommerferien, er at skulle tilbage til en kendt hverdag igen med klasseundervisning og at være sammen på tværs i de relationer, der er en naturlig del af skoledagen. At smitten stiger er forventeligt i forhold til de beslutninger, der er truffet, siger han.

Det fællesskab, man har i klasserne og på tværs, betyder rigtig meget, og man skal gå langt for at holde fast i det.

Henrik Kallestrup, skolechef i Horsens Kommune

Men det er ikke kun i skolen, at samfundet higer efter at være sammen, og den gradvise åbning vil betyde flere tilfælde blandt de ikke-vaccinerede børn.

- Vi brænder alle sammen for at komme godt i gang. Der er byfester, idrætsforeninger og børnefødselsdage, samtidig med skolerne, siger han.

Annonce

Ikke bekymret for efteråret

Derfor er skolernes arbejde med smitteopsporing uhyre vigtig, og erfaringen fra blandt andet udbruddet på Østerhåbskolen viser heldigvis, at det virker. Nye retningslinjer for personlig smitteopsporing gør, at man som oftest kan undgå at sende hele klasser hjem, men kan nøjes med de enkelte børn og deres nære kontakter.

- Det går hurtigt, når det opstår, men vi har en mere præcis opsporing og dialog med forældrene, og det er godt at se, at der, hvor de har sendt børn hjem, er der kommet god ro på igen, siger Henrik Kallestrup, og ligesom Charlotte Kærsaa understreger han vigtigheden af, at børnene igen kan være sammen.

Hvad er nær kontakt

Nær kontakt i skolerne defineres på nuværende tidspunkt ved, at man enten har befundet sig inden for en meter af en smittet i mindst et kvarter, eller man har delataget i enten idræt eller sang med en eller flere smittede

- Jeg er ikke bekymret for efteråret. Skolerne har de seneste halvandet år været indstillet på forandringer, og vi kan bruge de erfaringer, vi allerede har til fx at lave undervisning udenfor.

- Det fællesskab, man har i klasserne og på tværs, betyder rigtig meget, og man skal gå langt for at holde fast i det. Opdelt, hjemsendt og afgrænset gør noget, så det er det værd at komme tilbage til rutiner, hvor man er åbnet op, understreger han.

Indtil videre er der stadig mulighed for at blev testet på de forskellige skoler, og der er en øget opmærksomhed på hygiejne. De tiltag ønsker skolechefen at bibeholde - også efter alle restriktioner i samfundet ophører 10. september.

- Det kan godt være, at vi fortsætter med opsporing og test-setup. Vi holder fast, indtil der kommer en ny beslutning fra myndighederne, siger han.

Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce