Annonce
Odder

80 armeniere i Gylling: Stille støtte til trængte landsmænd

Armeniere i Gylling demonstrerede mod Aserbadjans overgreb på Nagorno-Karabakh. Foto: Jens W. Møller
Bekymrede armeniere tændte lys for snarlig fred i Nagorno-Karabakh.

Gylling: Den seneste uges sammenstød i den omstridte region Nagorno-Karabakh i det sydlige Kaukasus er den værste mellem det kristne Armenien og det muslimske Aserbajdsjan siden 1990'erne. Det fik fredag aften en gruppe herboende armeniere til at demonstrere i Gylling, hvor en helt særlig af deres egne folkehelte, den lokale Karen Jeppe, kommer fra.

Omkring 80 medlemmer af den armenske forening Ararat deltog i den fredelige demonstration, hvor de opfordrede til en diplomatisk løsning af konflikten, som ifølge amerikanske kilder foreløbig har kostet op mod 100 civile liv.

Konflikten kort:

Nagorno-Karabakh ligger inde i det muslimske Aserbadjan men er en selvstændig enklave med egen præsident, valuta og eget flag – støttet af det kristne naboland Armenien.

Konflikten i regionen startede i slutningen af 1980’erne og varede indtil Sovjetunionenes fald.

Dengang stemte de etniske armeniere, som omfatter 95 procent af befolkningen i Nagorno-Karabakh for at blive en del af Armenien, hvilket udløste en krig, der først blev sat en stopper for ved en våbenhvile i 1994.

Konflikten er ikke kun en konflikt mellem Armenien og Aserbajdsjan, idet de to lande har henholdsvis Rusland og Tyrkiet i ryggen. Nogle mener derfor, at der i realiteten er tale om en såkaldt stedfortræderkrig, hvor det egentlige mål er at rykke magtbalancen mellem de to stormagter.

Frederik Giragosian fra Herning opfordrer verdenssamfundet til at få øjenene op for konflikten i Nagorno-Karabakh. Foto: Jens W. Møller

- Jeg har aldrig været i Nagorno-Karabakh, men jeg ved, at der smides bomber, og at mine landsmænd lider nød. Så jeg kan kun opfordre til, at verdenssamfundet begynder at interessere sig meget mere for krisen. Derfor deltager jeg i denne demonstration, sagde den 22-årige Frederik Giragosian, der var kommet fra Herning for at demonstrere sammen med sine sine forældre. Dog kun på fredelig vis og ved blandt andet at tænde et stearinlys i skumringen foran Karen Jeppes mindesten.

Annonce
Nogle af armenierne havde svøbt sig i landets flag. Foto: Jens W. Møller

Ligesom de øvrige armeniere overværede Frederik Giragosian armeniernes præst i Danmark prædike samt hørte taler af flere deltagere.

Karen Jeppe (1876-1935) – Armeniernes danske mor

Karen Jeppe en dansk nødhjælpsarbejder, som kom fra Gylling, og som i 1903 rejste til den armenske by Ufa i det sydøstlige Tyrkiet, hvor hun overtog ledelsen af et stort børnehjem. Her oplevede hun i årene 1914-1918 det folkedrab, som Tyrkiet i dag afviser fandt sted. Millioner af armeniere blev dræbt eller døde i koncentrationslejre eller på dødsmarcher. Karen Jeppe gjorde, hvad hun kunne, for at hjælpe det dødsdømte folk, og det lykkedes hende at redde mange, inden sygdom i 1918 tvang hende til Danmark.

I 1921 vendte hun tilbage og slog sig ned i syriske Aleppo, hvortil mange armeniere var flygtet. Hun fortsatte sin indsats for at hjælpe flygtningene, bl.a. ved at oprette børnehjem, skoler og små håndværks-virksomheder. I 1935 døde Karen Jeppe som 59-årig af malaria.

Men armenierne har ikke glemt hende. Hun kaldes "Armeniernes danske mor", en skole i Aleppo bærer hendes navn, og i Gylling kommer jævnligt armeniere på besøg for at mindes hendes indsats.

Avisens udsendte fornemmer, at armenierne i Danmark er meget nervøse for, om Aserbajdsjans angreb på Nagorno-Karabakh vil blive ignoreret af verdenssamfundet, fordi der lige nu er så mange kriser på grund af covid-19. Det kan, frygter de, give Aserbajdsjan anledning til, i ubemærkethed, at forfølge armenierne.

Det var ikke første gang, at armenierne i Danmark samledes for at demonstrere. Det skete også i København på slotspladsen foran Christiansborg i onsdags. Her deltog mellem 250-300 personer.

Karen Jeppe har sin egen mindesten i Gylling. Foto: Jens W. Møller
Ved siden af Karen Jeppes mindesten står et armensk kors. Det blev der også sat lys ved. Foto: Jens W. Møller
Armeniere i Gylling demonstrerede mod Aserbadjans overgreb på Nagorno-Karabakh. Foto: Jens W. Møller
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce