Annonce
112

80-årig dement fængslet efter vold, hærværk og tyveri på Endelave

En 80-årig demensramt endelavit har igennem længere tid hærget på øen med gentagne tilfælde af hærværk, husfredskrænkelser, tyverier og vold. Både Horsens Kommune og Sydøstjyllands Politi har haft ekstra personale sendt til øen. Men situationen er eskaleret, og tirsdag blev manden varetægtsfængslet i fire uger. Arkivfoto: Morten Pape
En 80-årig mand blev tirsdag varetægtsfængslet i fire uger i en højst usædvanlig sag. Gennem flere måneder har han skabt utryghed blandt beboere og turister på Endelave.
Annonce

Horsens: Vi har at gøre med en mand, som skaber masser af utryghed på Endelave. Men først og fremmest har vi at gøre med en mand, der skal have noget hjælp.

Sådan lød det tirsdag eftermiddag fra anklager Anja Langeland fra Sydøstjyllands Politi, da hun bad dommeren ved Retten i Horsens varetægtsfængsle en 80-årig mand fra Endelave.

Forud for anmodningen var gået et tre timer langt retsmøde, som på flere måder var usædvanligt.

Her blev berettet om en mand, for hvem det tilsyneladende er kørt af sporet, efter han i november sidste år fik en alvorlig demensdiagnose, som ifølge læger og plejepersonale har ændret hans personlighed.

Siden har han flere gange været tvangsindlagt, og politiets dokumentation vidner om en mand, som har opført sig særdeles aggressivt, truende og opfarende over for både beboere og turister på Endelave. Så massivt har det været, at både politi og Horsens Kommune har sendt folk til øen for at yde ekstra støtte hen over sommeren og efteråret.

Det er rent vås det hele. Jeg er alt for klog til at være her. Det kan ikke være meningen, at jeg skal sidde og lytte på det her.

80-årig sigtet

Annonce

Eskalerede i sommer

I alt ligger der flere end 40 sager på manden hos politiet. Det drejer sig bl.a. om vold, trusler, hærværk, tyverier og husfredskrænkelser, og det har været så grelt, at sognefogeden, som er politimyndighed på øen, har måttet bede om ekstra hjælp til at tackle opgaven med manden, der trods gentagne opfordringer ikke ønsker at flytte fra Endelave, så han kan få hjælp på fastlandet.

Det hele eskalerede i løbet af sommeren, hvor manden - ifølge politiet - nærmest dagligt på sin elscooter kørte rundt og terroriserede andre på øen. I perioden mellem juli og november begik han ifølge politiet en stribe lovovertrædelser, som altså resulterede i, at han tirsdag blev fremstillet i grundlovsforhør.

Den hidtil ustraffede mand, som i retten fremstod velsoigneret og skiftevis veltalende og stærkt forvirret, er bl.a. sigtet for at have påkørt en færgemedarbejder, der bad ham forlade færgen, fordi han ikke havde billet. Han er sigtet for vold mod en betjent, som var kaldt til øen for at være med til at tvangsindlægge ham. Det fik ifølge sigtelsen den 80-årige til at slå og sparke betjenten i hovedet og til at bide ham i hånden. Han er også sigtet for at have kastet en sten mod en hjemmehjælpers bil, for at have ridset en anden hjemmehjælpers bil, for et røveri og for at udsætte ejeren af øens campingplads for alvorlig fare.

Sidstnævnte episode fandt sted for knap to uger siden, da den 80-årige stjal nogle skilte fra campingpladsen. En kunde gjorde ejeren opmærksom på, at den 80-årige var på vej væk med skiltene.

Det fik ejeren til at sætte sig i sin bil for at hente skiltene tilbage. Men den 80-årige var ikke villig til at afgive skiltene. Ifølge sigtelsen slog han campingpladsejeren seks til otte gange i hovedet med en krykke, hvorefter han med høj fart forsøgte at påkøre ham med sin elscooter. Det lykkedes dog campingpladsejeren at springe til side, og derfor undgik han at blive ramt.

Annonce

Svært ved at holde sig i ro

Den 80-årige mand blev anholdt mandag eftermiddag, da han blev udskrevet fra Regionshospitalet Horsens, hvor han har været indlagt i nogle dage, efter han blev fundet stærkt afkølet i nærheden af sin elscooter.

Han havde særdeles svært ved at holde sig i ro ved retsmødet, hvor repræsentanter fra både Horsens Kommune og fra Sydøstjyllands Politi var til stede.

Han bevægede sig meget rundt, samtidig med at han mere eller mindre højlydt kommenterede de fleste af de ting, anklager, forsvarer og dommer sagde. Og det var ikke pæne gloser, der røg ud af mandens mund.

- Det er en parodi. Det her højtidelige pis er slet ikke noget for mig, råbte manden, inden han brød ud i højlydt sang.

- Så vi kan få løftet stemningen lidt, som han sagde.

Han udtrykte også stor utilfredshed med overhovedet at skulle være til stede.

- Det er rent vås det hele. Jeg er alt for klog til at være her. Det kan ikke være meningen, at jeg skal sidde og lytte på det her, lød det fra den ophidsede mand, som også benyttede retsmødet til at fortælle, hvor utilfreds han er med stort set alt og alle på Endelave. Det gælder både kroen, købmand, campingpladsen, færgen og hjemmeplejen, som ifølge den 80-årige alle er uduelige.

Annonce

Ude af proportioner

Over for den 80-åriges forklaring står dog en meget omfattende dokumentation i form af vidneforklaringer og anmeldelsesrapporter fra beboere på Endelave.

Retten i Horsens har tidligere afsagt kendelse om, at den 80-årige skal mentalundersøges ambulant. Det har han dog ikke ønsket at medvirke til, og han har heller ikke ønsket at medvirke ved den personundersøgelse, man har forsøgt at lave på ham.

Mandens forsvarer, Karsten Isager, var helt enig med anklageren i, at hans klient trænger til hjælp.

- Men jeg mener, det vil være ude af proportioner at varetægtsfængsle ham. Han er ustraffet, og det virker overdrevet, mente forsvareren.

Dommeren besluttede, at den 80-årige skulle varetægtsfængsles i fire uger. Fængslingen kommer til at foregå i surrogat, da man ikke vurderer, at den 80-årige er egnet til at anbringe i et fængsel.

I første omgang anbringes han derfor på en aflastningsplads på et kommunalt plejehjem. Her skal han være, indtil der kan findes en egnet plads til ham i et psykiatrisk tilbud.

Den afgørelse var den 80-årige ikke tilfreds med.

- Jeg skal fandeme ikke på psyk. Jeg skal til Endelave, lød det fra manden, som kærede beslutningen om varetægtsfængsling til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce