Annonce
Horsens

80 år gamle aviser dukkede op fra et ukendt hul: Byrådet samarbejdede og statsskolen blev indviet

Det var gamle nyheder, der dukkede op fra de ukendte gemmer i Lundum Kirke. Her er det tre medlemmer af menighedsrådet, fra venstre Hanne Skovsgaard, formand Hans Jørgen Christensen og Villy Suhr Rasmussen. Foto: Jens Amtoft
Under kalkning af Lundum Kirke dukkede ukendte huller op i muren. Huller, der var isoleret med Horsens Folkeblad.

Lundum: Socialdemokratiet afgiver seks udvalgsposter til den borgerlige fællesgruppe, og Statsskolen blev indviet.

Sådan står der på forsiden af Horsens Folkeblad.

I en tid hvor der har lydt kritik af tonen i byrådet i Horsens, kunne ovenstående have været en stor nyhed. Men faktisk er det tale om en forside fra oktober 1940.

Ved årsskiftet begyndte arbejdet med at kalke Lundum Kirke indvendigt, og for nogle dage siden dukkede der ganske uventet tre eksemplarer op af Horsens Folkeblad fra oktober 1940.

- Vi fandt aviserne, da vi var ved at skrabe den gamle kalk af, fortæller Villy Suhr Rasmussen, der sidder i menighedsrådet og er kirkeværge.

For 80 år siden blev byrådet i Horsens enige om at samarbejde på tværs af partiskel - på opfordring fra den danske samlingsregering. Foto: Jens Amtoft

Han peger mod loftet i koret, hvor man kan se fire små huller i hvert hjørne.

- De var stoppet til med aviser. Det er noget, man kalder for svikkel-huller. Man mener, de i sin tid blev lavet til at aflede vand. Hvælvingerne er fra 1400-tallet, og man kan jo godt forestille sig, at taget ikke har været tæt dengang. Der er måske kommet regn og sne ind. Så kunne vandet løbe fra gennem hullerne, fortæller han.

Fire svikkelhuller dukkede op under kalken i Lundum Kirke: Foto: Jens Amtoft
Annonce

Brugt som fyld

Alt inventar i kirken er overdækket for tiden, og midt i det hele står en plastikkasse, hvor nogle gamle gulnede og krøllede aviser stikker op.

- Hullerne skulle åbenbart lukkes til i 1940, da man dengang også skulle kalke kirken. Så har man altså rullet nogle aviser sammen og pakket dem ind i brunt indpakningspapir, stoppet hullerne til og malet dem over.  Vi har ikke kendt til hullerne før, så det var en overraskelse, fortæller Villy Suhr Rasmussen og bladrer forsigtigt i de let gulnede aviser.

- Der er tre aviser ialt. Jeg har læst i dem - meget forsigtigt. Det var lige før, jeg skulle have hvide handsker på, fortæller han ivrigt.

På den øverste af forsidene kan man som nævnt læse, at Horsens Byråd som det første byråd i Danmark implementerede samlingsregeringens opfordring til at arbejde på tværs af partierne.

Villy Suhr Rasmussen har også fundet en helt lokal note fra Lundum-Hansted Kommune, hvoraf det fremgår, at ansøgningsskemaer til petroleum og brændselsolie for perioden november og december kan afhentes hos brændselsudvalget.

For 80 år siden var der en Lundum-Hansted Kommune. Foto: Jens Amtoft

- 25. oktober er avisen fyldt med annoncer om, at man søger piger og karle. Det er ikke så mærkeligt, for det er lige før, der var skiftedag 1. november, fortæller han.

Der er også en annonce, hvor man søger danske arbejdere til Tyskland. Man kan melde sig på Jørgensens Hotel.


Der er tre aviser i alt. Jeg har læst i dem - meget forsigtigt. Det var lige før, jeg skulle have hvide handsker på.

Villy Suhr Rasmussen, kirkeværge


22. oktober er der en stor artikel om indvielsen af den nye statsskole i Horsens. 80 år senere er en ny indvielse af samme skols igen på trapperne.

Der var skiftedag 1. november. Derfor blev der søgt piger og karle.  Foto: Jens Amtoft

Aviserne vil nu blive pakket sammen, og Hanne Skovsgaard, der ligeledes sidder i menighedsrådet, vil tage dem med til Gedved Egnsarkiv, hvor hun også sidder i bestyrelsen.

- Det bliver registreret og kommer til at ligge under Lundum Kirke, fortæller Hanne Skovsgaard.

Lundum Kirke blev lukket ned 31. december, og den åbner igen palmesøndag 28. marts.

En smuk højtidelighed markererde den nye epoke i statsskolens historie, står der på forsiden. Foto: Jens Amtoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Monika måtte aflive sin hvalp efter handel med tiltalt hunde-sælger

Annonce