Annonce
Brædstrup

79-årig: Jeg tilhører en hammer-heldig generation

Peter Als-Jensen er en aktiv og alsidig herre. Han er med i Ældre Sagen og tovholder for de populære sammenkomster for enlige ældre mænd. Foto: Peter Hald
Peter Als-Jensen er engageret i Ældre Sagen i Brædstrup og er med til at arrangere velbesøgte møder for mænd fra hans generation.
Annonce

Brædstrup: Det du'r ikke at kede sig.

Sådan lyder det fra 79-årige Peter Als-Jensen, der er en af de aktive ældre i Brædstrup. Dem er der en del af, men det særlige ved Peter Als-Jensen er, at han er med til at sætte lidt mere kulør på tilværelsen blandt jævnaldrende mænd i Brædstrup og omegn.

Peter Als-Jensen, der er engageret i Ældre Sagen, er nemlig en af tovholderne i EM65+ sammenkomsterne.

EM65+ står for enlige mænd over 65 år. Det er et tilbud, hvor enlige ældre mænd hver anden mandag samles i sognehuset i Brædstrup for at hyggesnakke, få en bid mad og måske lytte til foredrag eller deltage i en quiz.

Nogle gange er det Peter Als-Jensen, der står for foredragene. Det gør han for eksempel mandag 27. juli, når der igen er et EM65+-møde i sognegården. Her skal han fortælle om japanernes angreb på Pearl Harbour i 1941 og om det berømte meteornedslag i 1908 ved Tunguska i Sibirien.

- Jeg interesserer mig for historie, videnskab... og ord, fortæller den 79-årige ildsjæl.

- Det er sundt at bruge hovedet. Man går i stå, hvis man bare sætter sig hen, tilføjer han.

Annonce

Mange enlige mænd

Selv er Peter Als-Jensen lykkeligt gift med Inga, der også er aktiv i Ældre Sagen, men takket være sit netværk ved han, at der findes mange enlige ældre mænd på egnen.

- Det er ikke alle mænd, der har de samme gode sociale kontakter, som kvinder ofte har. Og så er der også dem, der bliver alene sent i livet. Mange af dem, der kommer til vores møder, er enkemænd. Vi bliver nogle gange spurgt om, hvorfor vores møder kun er for mænd - men det handler om, at mænd ofte taler sammen på en anden måde end kvinder, siger han.

Det gælder om at skabe mere trivsel. Undersøgelser har vist, at det både fysisk og mentalt kan være en belastning for mænd at leve alene, så der er et klart sundhedsmæssigt perspektiv i projektet.

Øjensynligt har det slået an. Før coronaen satte EM65+-møderne på en midlertidig pause, kunne man ofte samle 20 til 25 mænd i sognehuset hver anden mandag.

- Det er da meget flot, konstaterer Peter Als-Jensen.

Nu er corona-restriktionerne lempet, så mandag 27. juli klokken 11 er der igen møde i sognehuset.

Annonce

En alsidig herre

Det er tydeligt, at Peter Als-Jensen er engageret i projektet, men han har også hele livet igennem været vant til at have gang i tingene.

- Jeg har jo en lidt broget livshistorie, siger han.

Han er født på Færøerne og boede på øerne i nogle år, da hans far i en årrække arbejdede som købmand. Familien flyttede til Danmark igen i 1949, men senere som voksen fik Peter Als-Jensen selv arbejde i det høje nord - nemlig på Grønland for et firma, der med skib leverede grøntsager til det store land. Det blev også til nogle år med arbejde for Air Greenland, indtil han og familien vendte tilbage til Danmark, nærmere betegnet Østbirk, i 1979.


Det er ikke alle mænd, der har de samme gode sociale kontakter, som kvinder ofte har. Og så er der også dem, der bliver alene sent i livet.

Peter Als-Jensen


Inga og Peter Als-Jensen slog sig ned i Brædstrup i 2010, og selv om Peter-Als-Jensen egentlig var gået på efterløn, havde han i syv år noget arbejde for ejendomsudlejningsfirmaet Landsbyen i Brædstrup.

Nu er han så pensionist, men af den aktive slags. Han er som nævnt engageret i Ældre Sagen og tovholder på EM65+-projektet, og han hjælper også til i genbrugsvirksomheden Brædstrup Humanitær Forening, lige som han er formand for andelsboligforeningen Nørrehusvej II. Dertil kommer, at han studerer historie og videnskab på hobbyplan.

- Jeg synes egentlig, at min generation har været hammer-heldig. Måske har vi ligefrem levet på den allerbedste tid på denne jord. Mange i generationen før mig voksede jo op med nød i 20'erne og 30'erne, og vi ved jo ikke, hvad fremtiden har at byde på for vores børn, siger Peter Als-Jensen, der har to voksne sønner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce