Annonce
112

Teledata-skandale: 537 sager i Sydøstjyllands Politikreds skal undersøges

Som følge af teledata-skandalen har Sydøstjyllands Politikreds identificeret 537 sager, hvor teledata-oplysninger har indgået i efterforskningen. Knap halvdelen er gennemgået, og det har endnu ikke givet anledning til, at sager er blevet genoptaget, eller arrestanter blevet løsladt. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Indtil videre er 249 sager gennemgået, og det har ikke givet anledning til, at sager skal gå om, eller at varetægtsfængslede skal løslades.
Annonce

Sydøstjylland: Skandalen om politiets brug af teledata har også sendt Sydøstjyllands Politikreds på overarbejde.

I en aktindsigt, som Horsens Folkeblad har søgt og fået hos politiet, fremgår det, at den lokale politikreds har identificeret 537 sager.

Foreløbig er 239 af de sager, der går helt tilbage til 2012, gennemgået.

Gennemgangen har ikke givet anledning til, at afsluttede sager er blevet genoptaget. Ej heller, at arrestanter, altså personer der sidder varetægtsfængslet, er blevet løsladt, fremgår det af aktindsigten.

Politiinspektør Carit Andersen, Sydøstjyllands Politi, forventer ikke, at gennemgangen af de resterende sager vil få den konsekvens, at der er sager, der skal gå om.

- Vi har prioriteret først at gennemgå de sager, hvor der sidder arrestanter, for at se, om nogle uretmæssigt har siddet varetægtsfængslet. Det har vi ikke fundet. Man skal aldrig sige aldrig, men jeg har ingen forventninger om, at nogen vil blive løsladt, når vi får gennemgået de resterende sager, siger Carit Andersen.

Annonce

Teledatasagen

Teledatasagen, der af justitsminister Nick Hækkerup (S) betegnes som en "vaskeægte skandale", blev kendt i offentligheden 17. juni 2019.

Her forklarede Rigspolitiet, at der havde været en it-fejl i det program, der håndterer oplysninger fra teleselskaberne.

Fejlene betød, at politiet i perioder modtog mangelfulde rådata.

Det kan potentielt have ført til, at uskyldige er dømt, og at skyldige er gået fri for straf.

Som en konsekvens af fejlen skulle 10.700 straffesager fra perioden 2012 til 2019 tjekkes.

Annonce

Alle typer sager

Hos Sydøstjyllands Politi har det altså ført til identifikation af 537 straffesager fra 2012 og frem til 2019, hvor politiet under efterforskningen har indhentet historiske teledata.

Og der er tale om stort set alle typer af straffesager, forklarer Carit Andersen.

- Det kan være tyveri, indbrud, narko og voldssager. Det er meget blandet. Det er ikke gerningen som sådan, der er omdrejningspunktet, men om, at det giver mening rent efterforskningsmæssigt at indhente teleoplysninger.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange mandetimer der lokalt er brugt på at gennemgå de mange sager.

- Men det er et grundigt arbejde, der skal gøres, og der er tale om et samspil mellem politikredsene, anklagemyndigheden og eksperter i Rigspolitiet. Der er flere komponenter, der er blandet ind i det, siger Carit Andersen.

Han har ikke noget bud på, hvornår den lokale politikreds er færdige med at gennemgå de resterende knap 300 sager.

- Det er en opgave, der skal løses, og den kommer oven i alt det andet, vi også skal lave. Men selvfølgelig er det prioriteret, at vi skal gøre det så hurtigt, som vi overhovedet kan - med det in mente, at det skal gøres grundigt, så der ikke opstår nye fejl, lyder det fra politiinspektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

God vilje, men ingen garanti for flere penge til indkøb i AC Horsens

Horsens

Festligt lag endte med knytnæveslag

Annonce